2024.04.20. - Tivadar

Síkvidéki gorilla populációra bukkantak Kamerunban

Síkvidéki gorilla populációra bukkantak Kamerunban
A nyugati síkvidéki gorilla egészséges populációjára bukkantak egy kameruni természetvédelmi parkban.

A gorillák a világ legveszélyeztetettebb állatai közé tartoznak, ám a Wildlife Conservation Society szervezet ritka jó hírrel szolgált a napokban ezen nagytestû fõemlõsökrõl. A nyugati síkvidéki gorilla, a szervezet által „sûrûnek és egészségesnek” titulált populációjára bukkantak a kameruni Deng Deng Nemzeti Parkban. Talán a legmeglepõbb azon tény, hogy ezek az állatok egy fakitermelési helyszín közelében élnek.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Mintegy 300-500 gorilla osztja meg idejét a park és a helyszín között. A két helyet emellett országút választja el, mely a gorillákat az orvvadászoknak teszi ki.

„Ezen populáció védelme és jövõjük garantálása megköveteli, hogy a gorillákat mind a fakitermelési helyszínen, mind a parkban megvédjük” – mondja James Deutsch, a WCS afrikai programjának igazgatója. Õ és csapata mindezt azt követõen határozta el, hogy népszámlálást tartott a régió gorillái között. Ennek elvégzéséhez megszámlálták az állatok fészkét. A vizsgálat emellett felölelte az ilyen helyeken talált ürülék vizsgálatát is.

A fõemlõsvételmi erõfeszítések mûködni látszanak, mivel a Deng Dengben talált gorillák egyedszám-sûrûsége közel egyenlõ a gaboni Lopé Nemzeti Parkéval és a kongói Nouabalé-Ndoki Nemzeti Parkéval.

A Deng Deng Nemzeti Parkot mindössze 2010-ben alapították. Létrehozásának egyik oka a gorillák védelme a halálos ebolajárványtól, mely más fõemlõs-populációkat kiirtott Közép-Afrikában. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) Vörös Listáján a gorillák „kritikusan veszélyeztetett” fajként szerepelnek. A veszélyek között a betegségek, vadászat, élõhelyek ember – és talán klímaváltozás miatti - elveszítése és degradációja áll.

A Deng Deng ennélfogva ritka menedéket nyújt a gorilláknak és más állatoknak. Csimpánzok, elefántok, bivalyok és vörösesbarna antilopok – úgynevezett bongó – szintén a védett területen élnek.

Roger Fotso, a WCS kameruni programjának vezetõje szerint, „egy ilyen apró területhez képest, ez egy rendkívül fontos hely a gorillák védelmében. Emellett azért is figyelemreméltó, mivel ez a nyugati síkvidéki gorillák legészakibb populációja.”

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra