2024.03.29. - Auguszta

Az amerikai fekete medvék nem alszanak téli álmot

Az amerikai fekete medvék nem alszanak téli álmot
Nem alszanak szigorú értelemben vett téli álmot az amerikai fekete medvék (Ursus americanus), sokkal inkább nyugalmi állapotba kerülnek, amelynek során testhõmérsékletük csupán négy-hét fokkal csökken, és viszonylag könnyen felébreszthetõk.

Fenn északon azonban akár hét hónapot is kibírnak egyfolytában táplálkozás és ürítés nélkül. Hogy kiderítsék ennek okát, az alaszkai Fairbanksi Egyetem biológusai téli szállásokat hoztak létre befogott állatok számára, és mérõeszközökkel látták el õket.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Ebbõl megtudták, hogy a nyugalmi állapotban lévõ medve mindössze percenként egyszer-kétszer vesz levegõt, pulzusa pedig a normális ötvenötrõl tizennégyre csökken. A Der Standard címû osztrák lap (www.derstandard.at) a Science címû tudományos folyóiratban megjelent tanulmánya leírja, hogy a biológusok ámulva lettek figyelmesek egy további jelenségre is: mihelyt egy medve testhõmérséklete megközelítette a 30 fokot, hidegrázás lelte, amely addig tartott, míg az újra el nem érte a 36 fokot. Ez a ciklus három-hét naponta egész télen át megismétlõdött.

Eddig a téli álom egyik alaptörvényének számított, hogy a testhõmérséklet tíz fokos lehûlése az anyagcsere ötven százalékos csökkenéséhez vezet. Azonban a medve aktivitása egynegyedére esik vissza, és ehhez képest viszonylag meleg marad a teste. Hogy ez miképp lehetséges, arra most kívánnak fényt deríteni az amerikai biológusok. Az eredményekbõl a jövõben akár az ûrhajósok és betegek is tetemes hasznot húzhatnak.

Az amerikai fekete medve elsõ pillantásra különbözik a barna medvétõl. Keskenyebb a feje, arca hegyesebb, de homloka elõbbre áll, talpa jóval rövidebb. Bundája is teljesen más jellegû és színû. Szõrzete hosszú és sima, merev, csak a fej elülsõ részein (homlok és arc) rövidebb. Színe fényes fekete, csak az arc két oldalán hajlik sárgás színûre. A fekete medve testhossza nem több mint 2 méter, vállmagassága valamivel több mint 1 méter.

Amerika északi részén minden erdõs vidéken megtalálható. Találkozhatunk vele a keleti partvidékeken ugyan úgy, mint Kaliforniában; a messze északi tájaktól Mexikóig honos.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra