2024.03.29. - Auguszta

Lószépségversenyt rendeznek Türkmenisztánban

Lószépségversenyt rendeznek Türkmenisztánban
Elnöki utasításra mostantól évente Türkmenisztánban a nemes telivér, az Akhal teke tiszteletére lószépségversenyt rendeznek. A fajtát még a világhódító Nagy Sándor is nagy becsben tartotta gyorsasága és állóképessége miatt. Gurbanguly Berdimukhamedow elrendelte, hogy minden év áprilisában rendezzék meg a megmérettetést, amely a "mennyei lovak" hírét hivatott öregbíteni a világban. Speciális díjjal tüntetik ki a legszebb lovas motívummal díszített szõnyeg készítõjét is, ahogy megjutalmazzák a nemes telivér számára elõállított legpompásabb "ünnepi" lószerszámok elõállítóját, de elismerésre számíthatnak a legkifejezõbb "lóportréval", vagy szoborral pályázó mûvészek is.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Akhal teke lovakkal már jó néhány külföldi állam- és kormányfõt megajándékoztak, s a nemes telivér szerepel az ország címerében is. Türkmenisztán egyébként az egyetlen a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságok közül, ahol szigorúan tilos a lóhús fogyasztása.

Saparmurat Niyazov, a néhai türkmén elnök 2004-ben 20 millió dolláros (3,96 milliárd forintos) költséggel a lovak számára légkondicionált "wellnessközpontot" hozott létre, ahol a négylábúak kényelmét úszómedence és egészségügyi részleg szolgálta. Az Akhal tekini vagy Ahal-teke Közép-Ázsia legnemesebb és leghíresebb lófajtája. A Kr.e. I. évszázadi kínai krónikák említik, hogy Közép-Ázsiában csodálatos "vért verejtékezõ mennyei lovakat" tenyésztenek. Ezek megszerzéséért egész hadjáratokat indítottak sikertelenül a kínaiak. A zord ázsiai körülmények között alakult ki kivételes teljesítõképessége: a hátasló akár 300 kilométert is képes megtenni 24 óra alatt.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra