2024.03.29. - Auguszta

Kutatások veszélyeztetik a pingvineket

Kutatások veszélyeztetik a pingvineket
Veszélyeztetik a kutatások a szabadon élõ, megfigyelõkészülékkel megjelölt pingvinek életét: a megjelölt állatoknak kevesebb fiókája születik, és kisebbek a túlélési esélyeik, mint meg nem jelölt fajtársaiknak

Egy, a Nature címû tudományos folyóiratban megjelent cikk szerint kutatók tíz éven keresztül vizsgálták egy királypingvin-kolónia életét. Kutatásaik szerint a megjelölt állatok a környezet, illetve a klíma változásaira is eltérõen reagáltak. A tudósok ugyanakkor kétlik a jelzõkészülékekkel gyûjtött adatok helytállóságát is.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A fémbõl vagy mûanyagból készült készülékeket a királypingvinek úszószárnyára erõsítik, a szerkezet segítségével pedig nagy távolságokból is követhetik az állat viselkedését és helyváltoztatását. Már az 1970-es éveken megfigyelték a kutatók, hogy a felerõsített készülékek komoly sérüléseket is okozhatnak a pingvineknek és akadályozhatják õket az úszásban is: a berendezések ugyanis növelik a vízben az ellenállást, ezáltal növekszik az állatok energiafelhasználása. A jelölések hosszú távú hatása egyelõre még a kutatók között is vitákat vált ki.

Claire Saraux, a Strasbourgi Egyetem munkatársa kollégáival ötven jelölt és ötven jelöletlen pingvin viselkedését és szaporodását vizsgálta az Antarktisz egyik szigetén költõ királypingvin-kolóniában (Aptenodytes patagonicus). A megfigyelés eredményeként megállapították, hogy a megjelölt állatok tíz év alatt 39 százalékkal kevesebb fiókát költöttek, mint jelöletlen társaik, túlélési arányaik pedig 16 százalékkal csökkentek. Elsõsorban a gyengébb pingvinek szenvedtek a készülékek miatt.

A megjelölt pingvinek késõbb fognak hozzá a tojások kiköltéséhez is, átlagosan 16 nappal. Számukra a táplálékkeresés is több idõt vesz igénybe az úszás nehezítettsége miatt. Mindez csökkenti a költés sikerét is - fejtették ki a tudósok, akik megállapították, hogy a megfigyelt hatások több éven át tartanak. Ez ellentmond az eddigi feltételezéseknek, amelyek szerint a pingvinek idõvel hozzászoknak a jelzõkészülék viseléséhez.

Végül a kutatók megvizsgálták, hogyan reagál a két pingvincsoport a klímaváltozásra. Eredményeik szerint a melegebb években a megjelölt állatok késõbb látnak hozzá a tojások költéséhez, mint a jelöletlen pingvinek. A víz hõmérsékletének megváltozása is különbözõ mértékben befolyásolta a két csoportot. A kutatók, akik a jelzõkészülékek segítségével vizsgálják a klímaváltozás pingvinekre gyakorolt hatását, magukkal a készülékekkel befolyásolják az állatok viselkedését - mondták ki a szerzõk a Nature címû szaklapban megjelentetett tanulmányukban.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra