2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Kutyakozmetika titkok gazdiknak

Kutyakozmetika titkok gazdiknak
Sokszor halljuk ezt a két kifejezést, de vajon mindenki számára egyértelmû-e, hogy mi a különbség a kutya trimmelése és nyírása között? Röviden összefoglaltuk a két eljárás közti különbséget.

A magyar nyelvben sajnos eleve rosszul terjedt el a két kifejezés: amit magyarul trimmelésnek nevezünk, az az angolban valójában stripping (tépés). A trimming kifejezés pedig a nyírást jelenti. Tehát ha azt mondjuk, hogy a kutyát trimmelik, akkor valójában tépik, és nem nyírják.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A trimmelés jelentõsége

A trimmelés azért nagyon fontos ápolási technika, mert ezáltal lesz egészséges a kutyus bõre és szõrminõsége. Fehér szõrû kutyák esetében azért is jobb, mint a nyírás, mert nem sárgítja és puhítja fel túlságosan a szõrt. Azért is fontos, mert a trimmeletlen szõr esetében felléphetnek különféle bõrproblémák.

A trimmelés feltétele a szõr trimmelhetõsége, vagyis az, hogy a növekedési folyamat végén haljon el a szõr, és legyen fájdalom nélkül kihúzható a szõrhagymából. Ez általában a tompább színezetû szõrre igaz.

Az elhalt szõrszálak eltávolítása után egy rövid pihenõ idõszak következik, majd elindul az új szõr növekedése. A drótszõrû fajtáknál általában egy-, másfél hónapot vesz igénybe, amíg a jellegzetes szõrminõség ismételten kialakul.

Trimmelhetõ szõrtípusok

Ide tartozik a drótos, a szálkás és a vegyes szõrtípus.

- Drótos szõrtípus: ha kiállításra készülsz a kutyával, egy-, másfél hónappal elõtte célszerû kiszedetni az aljszõrzetet, és a felsõ réteget trimmelni. A következõ hetekben is fontos kiszedni az aljszõrzetet, így az új fedõszõrréteg nem fog elállni a testtõl, és megfelelõen kemény lesz. Közvetlenül a kiállítás elõtt már csak a fejen és a végtagokon kell megigazítani a szõrt. A drótos fedõszõr akkor érett meg a trimmelésre, ha hullámos.

- Szálkás szõrtípus: kutyakozmetikai tekintetben szinte teljesen megegyezik a drótos szõrtípussal, az a különbség, hogy ez a szõrtípusú kutya akkor érett meg a trimmelésre, ha a fedõszõre egyenes. Ha körülbelül havonta kiszedik az éppen megérett szõrzetet, marad egy kemény, rövidebb fedõszõr réteg.

- Vegyes szõrtípus: erre a típusra az érett aljszõr és némi fedõszõr vedlése jellemzõ, ezt lehet trimmelni. Ha kiállításra készülsz vele, 1-2 héttel elõtte érdemes trimmeltetni, utána inkább csak finomítani. Csak az egyenes felületet kell trimmeltetni, a fedõ-és az aljszõrzetet nem!

A trimmelés hatására a szõr nem göndörödik fel a szõr, a kutyus kinézete rendezettebb lesz, bõre és szõrminõsége pedig egészséges.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra