2024.04.19. - Emma

Egyre kisebbek a stressz miatt a bengáli tigrisek

Egyre kisebbek a stressz miatt a bengáli tigrisek
Nemcsak a populációja csökken a végveszélyben lévõ indiai bengáli tigriseknek, hanem a vadmacskák fizikailag is egyre kisebbek lesznek - derült ki egy nemrég készített kutatásból. Szakértõk szerint a tigrisek komoly súlyveszteségéért a stressz a felelõs, amelyet az okoz, hogy a környezeti változások jelentõsen átalakították a nagymacskák természetes élõhelyét, az indiai-bangladesi határon elterülõ Sunderban mangrove mocsarak térségét. Az indiai vadvédelmi hatóság által vezetett kutatásból kiderült, hogy a Sunderban régió környékén élõ tigrisek könnyebbek és testrészeik kisebbek az egy évtizeddel ezelõtt mértekhez képest.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

"Nagyon meglepõdtünk azon, hogy az állatok, amelyek ugyan egészségeseknek látszanak, mindössze 98 kilogrammot nyomnak" - mondta el az AFP hírügynökségnek Szubráta Mukerdzsi, a Sunderban Tigris Rezervátum igazgatója. "Egy kifejlett tigris átlagos testsúlyának elméletileg nem szabad 140 kilogramm alá esnie" - tette hozzá.

A szakemberek szerint nem csupán az emberi beavatkozás a felelõs a változásokért, hanem a folyamatosan emelkedõ tengerszint is, amely a Gangesz, a Brahmaputra és a Megna folyók Bengáli-öbölben alkotott deltáját övezõ Sunderban mocsár vizeinek sótartalmát egyre növeli. Emiatt pedig csökken az édesvizû tavak száma, amelyek a tigrisek fõ zsákmányait csalogatják a területre.

"A pettyes szarvas vált a legfõbb táplálékforrásukká, de az állatok száma jelentõsen megfogyatkozott az emelkedõ tengerszint miatt, amely egyre több áradást eredményez az erdõkben" - számolt be Pranabes Szanjal, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tigris szakértõje. "Mivel a tigrisek szinte állandó fizikai stressznek vannak kitéve, és még alultápláltak is, ezért elkóborolnak az ember lakta területekre, hogy kecskéket és marhákat vadásszanak" - tette hozzá a szakember.

A Sunderban régióban 2001 és 2002 során végzett legutolsó felmérés szerint mindössze 274 tigris él a mangrove erdõ indiai részén.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra