2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Brutálisan védik az orrszarvúakat

Brutálisan védik az orrszarvúakat
A zimbabwei természetvédõk drasztikus megoldással próbálják megmenteni az orrszarvúkat: lefûrészelik szarvaikat, azok nélkül ugyanis az állatok elvesztik vonzerejüket az orvvadászok számára.

Az orrszarvúk illegális vadászata az International Rhino Foundation adatai szerint tavaly abszolút rekordot ért el Afrikában. Zimbabwében a páncélos patások állományát mindössze 700 egyedre teszik, ebbõl mintegy 400 a kihalás szélén álló keskenyszájú orrszarvú, 300 pedig a kevésbé veszélyeztetett szélesszájú orrszarvú.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A nyolcvanas évek elején még mintegy 3000 rinocérosz élt ugyanitt. 2006-ban és 2007-ben meredeken nõtt az illegális vadászatok száma - mondta Joseph Okari, orrszarvúszakértõ a Der Spiegel címû német lap internetes kiadása szerint. A vadorzók kapcsolatban állnak a dél-afrikai irányítású szervezett orvvadászbandákkal, ami lényegi különbség a nyolcvanas évekhez képest.

Raoul du Toit, a fûrészes akciót szervezõ Lowveld Rhino Trust munkatársa is alátámasztja, hogy az orvvadászok kíméletlen, erõszakos egységekben mûködnek. Az elejtett állatoknak levágják a szarvát, amely az ázsiai piacon csillagászati összegeket ér. Hivatalos becslések szerint egy kiló szaruért több mint 14 000 eurót (hozzávetõleg 3,8 millió forintot) adnak. Ázsiában a szaru nem csak ékszerként kerül felhasználásra, hanem fejfájás elleni csodaszernek is tartják, de elsõsorban afrodiziákum hírében áll.

Az efféle babonák számos állatfajt veszélyeztetnek, többek közt az elefántot és a szibériai tigrist is. A hatóságok raktárai tele vannak lefoglalt csempészáruval: a zimbabwei kormány Hararéban, a fõvárosban például öt tonna szarut tárol.

A fûrészelés eredménye azonban csak addig tart, amíg a szaru újra meg nem nõ. A kábítással járó, fájdalommentes procedúra drága, idõigényes és kockázatos is, mivel az állatok kiszámíthatatlanul reagálhatnak. Ezért további stratégiákkal ötvözik, például mikrocsipet vagy jeladót ültetnek be az orrszarvúkba, hogy követni tudják mozgásukat. Sok helyütt felfegyverzett csapatok õrjáratoznak.

A Lowveld Rhino Trust bizakodik, hogy az állomány lassan magához tér a védelmi intézkedések hatására. Az illegális vadászat azonban nem szûnik meg, legfeljebb áttevõdik máshova: a szomszédos Dél-Afrikában a tavalyi 122-höz képest idén már több mint 210 orrszarvút ejtettek el.



Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra