2024.04.23. - Béla

Depressziós lehet a hörcsög

Depressziós lehet a hörcsög
Amerikai kutatók felfedezték, hogy az alvás közben világító tompa fény változásokat idéz elõ az agyban - legalábbis hörcsögök esetében. Az állatokon depressziós tünetek jelentkeztek.

Tracy Bedrosian és Randy Nelson, az Ohiói Állami Egyetem neurológusai egy nyolc hétig tartó kísérlet folyamán két csoportra osztották a törpehörcsögöket. Az egyiket 16 órán át világosban, nyolc órán át pedig sötétben tartották. A másik csoportot éjjel enyhe fénynek tették ki, ami nagyjából egy sötét szobában bekapcsolva hagyott televízió fényerejének felelt meg.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Eredményeiket az amerikai Idegtudományi Társaság éves találkozóján mutatták be San Diegóban. Ezek szerint az éjjeli fénynek kitett rágcsálókon jóval gyakrabban mutatkoztak a depresszió tünetei, mint sötétben alvó társaiknál. Ez abban nyilvánult meg, hogy sokkal kevesebb cukros vizet fogyasztottak, amellyel az egészséges állatok azonban be sem tudnak általában telni - írja a Der Spiegel címû német lap internetes kiadása.

A jelenség okát keresvén a kutatók megvizsgálták a kísérleti állatok agyát. A félhomályban éjszakázók hippokampuszában lényegesen kevesebb úgynevezett dendritikus tüskét találtak. Az idegsejtek e gombszerû kinövései döntõ szerepet játszanak az agysejtek közötti információáramlásban.

A kutatók szerint a tüskék csekély számáért a melatonin nevû hormon termelésének világos éjszakákon tapasztalható csökkenése tehetõ felelõssé. E hormon fontos szerepet játszik a nappal és éjszaka ritmusának fenntartásában. Már csak arra kell rájönniük a kutatóknak, hogyan függ össze a melatonin a depresszióval.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra