2024.04.25. - Márk

A zajos világ a halakat sem kíméli

A zajos világ a halakat sem kíméli
Még a halak is belesüketülnek korunk állandó zajába - állítja az a felmérés, mely szerint az akusztikai szennyezéstõl ma már a tengerek mélyén sem lehet menedékre találni. A zaj a halak szokásait is módosította. A Süket, mint egy hal elnevezésû tudományos vizsgálatot a trieszti és a bécsi egyetem a WWF Természetvédelmi Világalappal együttmûködésben végezte az Adriai-tengeren.

A kutatók a zajszennyezésnek a tengeri állatvilágra, elsõsorban a halakra gyakorolt hatását tanulmányozták.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az eredmények azt mutatják, hogy az emberek mindennapjait uraló állandó zajnak komoly fiziológiai következményei vannak még a csendesnek tartott tenger mélyén is.

"Az akusztikai szennyezés elõl nincsen menekvés. Megfigyeléseink azt mutatják, hogy egyetlen hajó zaja is nemcsak zavarja, hanem egyenesen megsüketíti a halakat. Az Adriai-tengert pedig szünet nélkül szelik a hajók. A hullámok feletti és alatti zaj olyan méretet öltött, hogy a halakat megakadályozza a kommunikációban. Nem hallják egymást a zajtól" - hangoztatta Marta Picculin biológus. A vizsgálatban részt vevõ kutató az olasz sajtónak elmagyarázta, hogy a halak igenis beszélnek egymással. A zaj pedig fõleg a kommunikálni szeretõ halakat veszélyezteti: a hollóhalat (Sciaena umbra) és a barna korallsügért (Chromis chromis), melyek számtalan tájékozódási információt adnak át társaiknak az esetleges ragadozókról vagy az áramlatok irányáról.

A zaj viszont megakadályozza a halak egymással való kommunikációját komoly nehézségeket teremtve az udvarlásban és a szaporodásban is. A zaj elõl menekülve egyes halfajok migrációs útvonalukat is megváltoztatták, csendesebb utat keresve maguknak a vizek mélyén.

A halak és hajók közötti együttélés nem kizárt. "Kutatásunk kimutatta, hogy az újgenerációs, zajmentes hajók megmenthetik a halakat" - hangsúlyozta a biológus.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra