2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A család kutyája az ekcémától is védheti a gyereket

A család kutyája az ekcémától is védheti a gyereket
Kisebb eséllyel alakult ki ekcéma azoknál - az egyébként allergiára hajlamos családi elõtörténettel bíró - gyerekeknél, akik környezetében egyéves koruk elõtt kutya is élt - állapították meg amerikai kutatók.

A macskákkal való együttélés ebben az életkorban azonban növelheti az ekcéma kifejlõdésének kockázatát, legalábbis a macska vizeletében, ürülékében, nyálában található allergénekre érzékeny gyerekeknél. A helyzet összetettségére való tekintettel nehéz konkrét tanácsot adni a szülõknek a háziállatokkal kapcsolatban
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Mondta Tolly Epstein kutatásvezetõ, az ohiói Cincinnati Egyetem orvosi fakultásának munkatársa. Mint hozzátette, az ekcémát illetõen viszont következetes összefüggés van a kutyák családi jelenléte és az alacsonyabb kockázat között.

A hosszú távú követéses vizsgálatba 636 gyereket vontak be, akik szülei közül legalább az egyiknek asztmás, allergiás vagy ekcémás tünetei voltak. A kutatók a gyerekek egyéves kora elõtt pormintát vettek otthonaikból, majd évente orvosi ellenõrzésen vettek részt a kicsik, melynek része volt egy allergiás (intradermális) bõrteszt is.

Négyéves korára átlagosan a gyerekek 14 százalékánál alakult ki ekcéma, ám azok körében, akiknek volt kutyájuk (184 gyerek), ez az arány csak 9 százalék volt. A kifejezetten a kutya allergén vegyületeire érzékeny gyerekeknél 14 százalék volt az ekcéma elõfordulásának mértéke, ha egyéves koruk elõtt kutya élt az otthonukban, és 57 százalék azoknál a gyerekeknél, akik kutya nélküli háztartásban éltek a korai életszakaszukban.

Macskákkal azonban bonyolultabb volt a helyzet. Nem találtak egyértelmû bizonyítékot arra, hogy általánosságban növelné az ekcéma megjelenésének kockázatát a gyerekeknél, ha egyéves kor elõtt macska van a háztartásban. Azoknál a gyerekeknél azonban, akik éppen a macska allergén vegyületeire érzékenyek, 54 százalékos arányban alakult ki ekcéma négyéves korukra, míg csak 33 százalékban azok körében, akik otthonában nem élt macska.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra