2024.04.19. - Emma

A csoki veszélyes lehet a házikedvenceknek

A csoki veszélyes lehet a házikedvenceknek
Kansasban egy állatorvos megállapította, hogy a kutyák, macskák, görények, madarak, patkányok és más háziállatok által elfogyasztott csokoládé igencsak kockázatos az egészségükre nézve.

Susan Nelson, állatklinikai gondozó és egyetemi docens elmondta, hogy a magas cukortartalmú csokoládé egyéb összetevõi károsak lehetnek a háziállatokra nézve: ”A csokoládé nagy mennyiségben tartalmaz metilxantinokat, melyek közül a csokoládéban a theobromin és a koffein található meg. A legtöbb problémát a theobromin okozza a kisállatokban.”
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Kis mennyiégû csokoládé lenyelése esetén a gazda alig észlel változást. Esetleg hányás, hasmenés, és bevizelés fodulhat elõ, az állat erõsen szomjazhat. Nagyobb mennyiségben bevitt csokoládé azonban súlyosabb tünetekhez is vezethet, mint például a szívritmuszavar, remegés, rohamok, végül a halál - írja a medinda.net.

”A tünetek 12 órával a csokoládé elfogyasztása után jelentkeznek. Az emberekkel ellentétben a kutyák szervezetébõl sokkal hosszabb idõ alatt ürül ki a theobromin, s ezalatt toxikussá is válhat.” - mondta Susan. Nelson elmondta, hogy a különbözõ csokoládékban változó mértékben fordul elõ a theobromin. A sütéshez használt csokoládé tartalmazza a legtöbbet, a fehér csokoládé a legkevesebbet, a félédes és a tejcsokoládékban pedig közepes mennyiségben van jelen a theobromin.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra