2024.04.24. - György

Az anyai gondoskodástól függ az emlõsök agymérete

Az anyai gondoskodástól függ az emlõsök agymérete
Ha egy állatnak különösen nagy az agya, az magas fokú intelligenciára, ügyességre utal: ebbe csoportba elsõsorban az emlõsök, köztük is leginkább a fõemlõsök, fogascetek, kutyafélék tartoznak. Biológusok most felfedték, miért épp õk: a fõszerepet az e fajokra jellemzõ anyai gondoskodás játssza. Vera Weisbecker, a németországi Friedrich Schiller Egyetem és Anjali Goswami, az angliai Cambridge-i Egyetem kutatói csaknem kétszáz erszényes és több mint négyszáz méhlepényes emlõs agyméretét hasonlították össze. A két csoport csak távoli rokona egymásnak, és egymástól függetlenül alakult ki körükben a nagy agy.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában közzétett eredmények szerint minél tovább fejlõdhet az anyaméhben az utód, illetve táplálja az anyja, annál nagyobbra nõhet az agya.

Az eddigi elképzelések szerint az intenzív anyagcsere is fontos tényezõnek számított a nagy agy kifejlõdése szempontjából. E feltételezés azonban csak részben helytálló - magyarázta az emlõsök agyfejlõdésére szakosodott Weisbecker a Der Standard címû osztrák napilap internetes kiadása szerint (www.derstandard.at). Az agy fokozott anyagcseréje csak a méhlepényeseknél függ össze a nagyobb agymérettel, míg a szoptatás ideje és az alom nagysága mindkét csoportnál szerepet játszik.

A méhlepényes emlõsök intenzív anyagcseréje valószínûleg csak azért függ össze az agymérettel, mert az utódoknak sokáig közvetlen kapcsolatuk van anyjuk anyagcseréjével, és így abból jobban profitálnak. A tápanyagok közvetlen átvitele lehet annak is az oka, hogy a méhlepényesek lényegesen rövidebb ideig szoptatnak az erszényeseknél, amelyeknél a méhlepény csak pár napra fejlõdik ki. Ezt alátámasztja, hogy csak az óriási aggyal rendelkezõ fõemlõsök utódgondozási ideje éri el az erszényesekét - véli Weisbecker.

A biológusok mellesleg azzal az igen elterjedt elõítélettel is felszámoltak, miszerint az erszényesek agya különösen kicsi. Épp ellenkezõleg, a kisebb erszényesek átlagos agymérete viszonylag nagy. Az eddigi félreértés azon alapult, hogy a fõemlõsök hatalmas agya miatt nagyobbnak tûnt a méhlepényesek átlagos agymérete.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra