2024.04.24. - György

Canine (H3N8) vírus támadja a kutyákat

Canine (H3N8) vírus támadja a kutyákat
Amerika 30 állama után Európában is találtak H3N8 vírussal fertõzött kutyákat, amely ellen ha nem védekeznek az állattartók, akkor abba a kedvencük bele is pusztulhat.

A Canine (H3N8) vélhetõen a H1N1 módosult változata, amely fõként a kutyákat támadja meg. A vírust több mint 40 éve fedezték fel Amerikában, amikor egy nagyobb fertõzésben több ezer eb pusztult el a nyugati parton. Ezt követõen a fertõzések száma éve szinten annyira lecsökkent, hogy a kutatók sem foglalkoztak vele.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A vírus akkor került újra a köztudatba, amikor a madárinfluenza szezonban el nem kezdtek újra pusztulni az otthon tartott kutyák.A hatóságok tájékoztatása szerint a vírus oltással megelõzhetõ, de hatékonysága százalékban pontosan megegyezik a H1N1 víruséval. Nyugat-Európában, és az Egyesült Államokban 2 oltással lehet a kedvencünket védetté tenni. A 2 oltás között 2 hétnek kell eltelnie.

Nem 100%-os védelem!

Dr. Kimberly May, az Amerikai Állatorvosok Egyesületének vezetõje egy meglepõ nyilatkozatot adott ki a vírussal kapcsolatban: "A vírus a kutyák között sokkal jobban terjed, mint a H1N1 az emberek között. Elég egy közösségben egy beteg állat, amely akár sétáltatás közben egy egyszerû szippantással is átadhatja a másik kutyának a fertõzést. Fontos lenne, hogy minden kutya kötelezõen megkapja az oltást!"

Sajnos az állatokat nem lehet egy egész életen át elzárni a külvilágtól, így ajánlott a védõoltás.

Érdekesség az emberekre veszélyes H1N1 vírussal szemben, hogy a vakcina antivírusa a fertõzés kimutatása után is sok esetben gyógyulást eredményezhetnek. Ez esetben is 2 hetes különbséggel kell az oltásokat beadni. Fontos tudni, hogy az állat ezen idõszakban is aktív vírushordozó, így más állatok közelébe ne vigyük. Ne engedjük gyerekek közelébe, és minden alkalommal alaposan mossunk kezet, amikor a beteg kutyánkkal foglalkoztunk. A 2. injekciót követõen egy újabb vizsgálatra van szükség, amely megállapítja a kezelés eredményét. Ha a magas láz, légzési nehézségek és heves szívverés megmarad, mint tünet, akkor az antitestek nem tudták legyõzni a vírust, és az állat el fog pusztulni. A vírus terjedésének megakadályozása miatt ilyenkor az állatorvosok az elaltatást szokták javasolni.

Nem a H3N8 okozza a különbözõ színû szemeket a kutyáknál

Egy kósza hír kezdett terjedni arról, hogy a vírus a kutyák szemszín változását okozza. Ezt orvosok megcáfolták, és bizonyították, hogy a vírusnak nincs ilyen hatása.

A kór ismeretek hiányában nem lehet tudni, hogy a vírus mennyire elterjedt Magyarországon, de általánosságban elmondható, hogy ha a kutyánk, vagy háziállatunk nem a megszokott módon viselkedik, gyengének, betegnek tûnik, azonnal keressünk fel egy állatorvost.



Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra