2024.04.19. - Emma

Vegyünk nyakörvet idén nyárra

Vegyünk nyakörvet idén nyárra
Vigyük magunkkal nyaralni kutyánkat, de gondoskodjunk a megfelelõ leishmaniosis elleni védelemrõl, figyelmeztetnek a magyar állatorvosok. A leishmaniosis egy paraziták által okozott megbetegedés, amely fertõzött homoki / lepkeszúnyogok csípésével terjed és évente félmillió ember halálát okozza világszerte. Bár a betegség csak a fertõzött kutya és a megfelelõ homoki/lepkeszúnyog jelenlétében válik zoonózissá (terjed állatról emberre), így például Brazíliában vagy Indiában, még Európában is megfertõzõdhetnek az endémiás területekre utazó kutyák a potenciálisan halálos kórokozóval, ha nem védjük õket megfelelõen a lepkeszúnyog csípésével szemben.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az állatorvosok arra figyelmeztetik a kutyával nyaralókat, hogy deltametrin tartalmú nyakörvvel védjék kedvenceiket, amely biztosítja a megfelelõ védelmet a lepkeszúnyogokkal szemben a veszélyeztetett területeken, elsõsorban a mediterrán országokban, ráadásul hatékony a szintén betegségeket terjesztõ kullancsokkal szemben is.

Dr Varga József a Család Utcai Kisállatrendelõben praktizáló állatorvos szerint: „Bár Magyarországon szerencsére nem endémiás a leishmaniosis, az emberek és az állatok gyakoribb utazásai és a klímaváltozás miatt fontos, hogy az állatorvosok és a kutyatulajdonosok tudjanak a betegségrõl, és tisztában legyenek a veszélyekkel. Minket, állatorvosokat, egyre gyakrabban kérdeznek a kedvencek egészségének költség-hatékony védelmérõl, és ez a nyakörv egyike az ilyenkor ajánlható megoldásoknak. Emlékeztessük a tulajdonosokat, hogy a nyakörvvel nem csak kutyájukat védik a leishmaniosissal szemben, hanem családjuk egészségét is.”

Ha bárki is kételkedne a nyakörv hatékonyságában, annak elég elolvasnia azt a brazil tanulmányt, amely szerint a könnyen beszerezhetõ, deltametrinnel impregnált nyakörv bizonyult a leginkább költség-hatékony megoldásnak a potenciálisan halálos leishmaniosis megelõzésére mind kutyában, mind emberben.

Brazilíában 1980 óta egyre gyakrabban fordul elõ az emberi leishmaniosis, elsõsorban olyan városi környezetben, ahol a kutyáknál nem tapasztaltak klinikai tüneteket, de szerológiailag mégis fertõzöttnek bizonyultak. A velük egy környezetben élõ lepkeszúnyogok a kutyákon való vérszívást követõen fertõzték a humán lakosságot pusztító hatékonysággal. A brazil egészségügyi hatóság 1984 és 1996 között 96 millió dollárt költött a szúnyogpopuláció elleni védekezésre: 1 millió háztartásban rendszeresen végeztek rovarirtást, 6,5 millió kutyát vizsgáltak és ezek közül sajnálatos módon ki is irtották a 150 000 pozitívnak bizonyult állatot. Bár ezekkel a rendkívüli mértékû, és költségû intézkedésekkel sikerült stabilizálni a humán esetek számát, a leishmaniosis továbbra is ezrével fordul elõ évente és az esetek 5%-a végzetesnek is bizonyult.

A deltametrinnel impregnált nyakörv sokkal kevésbé extrém a korábbi intézkedésekhez képest, mégis szignifikánsan hatékonyabb és sokkal kevésbé költséges megoldásnak bizonyult. Több mint 11 000 kutya kapott nyakörvet és a 25 hónapos megfigyelési idõ alatt a kutatók örömmel tapasztalták, hogy csökkent a fertõzött kutyák száma, de ami ennél is fontosabb, hogy a humán esetek száma is drámaian lecsökkent: a kezdeti, 100 000 lakosra jutó 34,1 eset a program végére 3,6-ra esett vissza. *

A deltametrin-tartalmú nyakörvvel kapcsolatban kérdezze állatorvosát, vagy látogasson el a www.scalibor.hu weboldalra.



* Irodalom:
Camargo-Neves V, Rodas L, Calemes E, Pauliquevis Jr. C, Silva LJ. (2010) Deltametrinnel impregnált nyakörvek (Scalibor®) hatékonysága a viscerális leishmaniosis elleni védekezésben humán és kutya-populációkban Brazíliában. Proceedings, II. Nemzetközi Kutya Leishmaniosis Konferencia, 2010. április 17-18, Pisa, Olaszország. 118-120. old.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra