2024.04.25. - Márk

Az olasz sziklaakrobaták titokzatos pusztulása

Az olasz sziklaakrobaták titokzatos pusztulása
Felére csökkent az olasz Alpokban élõ kõszáli kecskék száma - a biológusok szerint az éghajlatváltozás felelõs az állatok pusztulásáért. Az itáliai alpesi csúcsok jelképét jelentik a sziklákon akrobataként ugráló kõszáli kecskék.

A Piemonte és Valle d'Aosta között elterülõ Gran Paradiso (Nagy Paradicsom) természetvédelmi parkba érkezõ kirándulók fõleg ezeket a hosszú szarvú patásokat akarják látni.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Elképzelhetõ azonban, hogy alig egy évtized múlva már senki sem csodálhatja õket, ugyanis kihalás fenyegeti a kecskéket. A parkban dolgozó erdészek máris "elveszett paradicsomról" beszélnek.

2010 júliusban végzett állományszámlálás alapján a Gran Paradisóban jelenleg 2500 kõszáli kecske él, ez a fele az 1993-ban összeírtnak. A létszámcsökkenést nem a felnõtt állatok korai halálozása okozza, ellenkezõleg, a fiatal kecskék 75 százaléka pusztul el életének elsõ évében. Sokan közülük már a világra jövetelüket követõ hónapokban kimúlnak.

"Nem ismerjük a halálozás pontos okát" - nyilatkozta a park állatorvosa, Bruno Bassano.

"Kezdetben fertõzésre gondoltunk. Késõbb az vetõdött fel, hogy az enyhébb telek következtében a nõstények száma jelentõsen megemelkedett, és felborította a természetes szelekció egyensúlyát. Mivel a nõstények idõsebb hímekkel is pároztak, gyengébb, alacsonyabb testsúlyú állatok jöttek világra, amelyek hajlamosabbak a pusztulásra" - sorolta Bassano.

Az állatorvos szerint a legmeggyõzõbbnek azonban egy harmadik magyarázat tûnik. Az, hogy az állatokat a klíma változása tizedelte meg. A túl korai tavasz miatt korábban zöldell és érik a fû, mire tehát a kiskecskék abbahagyják az anyatejjel való táplálkozást és áttérnek a legelésre, a fû már rég száraz, elvesztette proteintartalmát, nem megfelelõ az egészséges állat fejlõdéséhez.

Ezt az elméletet támasztja alá a Kanadában és az Egyesült Államokban is megfigyelt jelenség: ott hasonló éghajlati okok miatt pusztulnak a vadkecskék és a muflonok.

Az egész Alpokban közel 35 ezer kõszáli kecske él, 14 ezer az olasz csúcsokon. A Gran Paradiso kecskéit 1836-ban nyilvánították védettnek. 1922-ben miattuk hozták létre az elsõ olasz természetvédelmi parkot, és most éppen itt nem képesek túlélni a globális felmelegedést.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra