2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Fehér elefántra bukkantak Mianmarban

Fehér elefántra bukkantak Mianmarban
Albínó elefántra bukkantak Mianmar keleti részén.

A helyi sajtó közlése szerint a 38 éves, két méter magas nõstény állatot a hét végén fogták be az erdészek. A túlnyomórészt buddhista Mianmarban - akárcsak Thaiföldön - a fehér elefántot misztikus és hatalommal bíró állatnak tartják, amelynek felbukkanása hatással lehet az ország irányítójára. Az ázsiai országban 1962 óta uralmon lévõ katonai junta vezetõi úgy tisztelik az albínó elefántokat, mint az egykori királyokat, és a jó szerencséjük megtartása érdekében támogatják ezeknek a ritka példányoknak a felkutatását.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kormány nemcsak a hadsereget, hanem még a parasztokat is mozgósítja, hogy "önkéntes munka keretében" vegyenek részt a szerencsét hozó állatok felhajtásában.

Legutóbb 2001-ben fogtak albínó elefántot Mianmarban. A sajtó akkor egyenesen "az állam békéjének és prosperitásának jeleként" értékelte az állatot, sõt a virágzó jövõ ritka "hírnökét" még az akkori miniszterelnöknek, Khin Nyuntnak is bemutatták üdvrivalgások közepette. Négy évvel késõbb a tábornokot elmozdították kormányfõi tisztségébõl, és az akkori "szerencsehozó" fehér elefánt lassan feledésbe merült.

A most fogott példányt a junta vezetõi jó elõjelnek tekintik az év végén esedékes választások elõtt, az ellenzék ugyanakkor nevetségesnek tartja az albínónak tulajdonított túlzott jósszerepet.

A fehér elefántot "a szerencse és a jólét" hordozójaként egykor Sziám uralkodói ajándékozták leghûségesebb alattvalóiknak.

Az albinizmus genetikai eredetû rendellenesség, amely rendkívül ritka a vadon élõ állatoknál. Az albínó példányok szervezete nem termeli a melanin nevû festékanyagot, amely a szõr, bõr és szem színéért felelõs.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra