2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Óriásvarangyok ellen turisták

Óriásvarangyok ellen turisták
A bõrükben erõs méreggel rendelkezõállatoknak szinte nincs természetes ellenségük, ugyanakkor õk maguk mindent megesznek.

A turisták is "varangyirtókká" válhatnak Ausztráliában, miután Darwin polgármestere engedélyt kért a hatóságoktól, hogy az utazási irodák különleges túrákat szervezhessenek az õshonos állatok megmentésére. Az ausztrál óriásvarangyok (Bufo marinus) megállíthatatlanul szaporodnak, és mindent felfalnak, ami kisebb náluk.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Csak az Északi Terület régiójában 92 millióra emelkedett a rettegett óriásvarangyok száma rövid idõ alatt. A mindössze néhány évtizede betelepített Bufo marinusok számos állatfajra komoly veszélyt jelentenek. "Mindent elfogyasztanak, ami mozog, és elfér a szájukban. Megállíthatatlanok" - mondta Graeme Sawyer darwini polgármester.

A híres Kakadu Nemzeti Park munkatársai eleinte vonakodtak attól, hogy a turistákat bevonják a varangyok irtásába, de a polgármester szerint mostanra súlyos és sürgetõ helyzet állt elõ. Az elképzelés szerint a parkba látogató turisták kesztyûket kapnak és zsákokat, amelyekbe éjszakai túrák során kell a kétéltûeket belerakni. A többit elvégzik a park munkatársai, akik elgázosítják és eltemetik õket. Az ötlet nem egyedi, a szomszédos Nyugat-Ausztrália államban most már évente megrendezik a "Nagy Varangygyûjtést", amelyben legutóbb már 50 ezer állatot szedtek össze, ami óriási siker - tette hozzá Sawyer.

A kétéltûeket az amerikai kontinensrõl telepítették be a harmincas években, hogy felvegyék a harcot a cukornádat pusztító kártevõk ellen. A rovarok ugyan eltûntek, de megmaradtak a rettegett óriásvarangyok. A helyiek már a legkülönfélébb módszereket kipróbálták, egyebek mellett gázzal, macskaeledellel, sõt génmódosítással is kísérleteztek, mindhiába.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra