2024.04.19. - Emma

A beltenyésztés megzavarja a hangyatelepek immunrendszerét

A beltenyésztés megzavarja a hangyatelepek immunrendszerét
A hangyaboly nagymértékben hasonlít az emberi immunrendszerre, ennek most újabb tanúbizonyságát találták meg német kutatók. Elsõ ízben figyelték meg, amint hangyakolóniák fertõzött lárvákat távolítanak el a bolyból annak érdekében, hogy megelõzzék a betegség elterjedését. Ugyanígy szabadítják meg a fehérvérsejtek a szervezetet a kórokozóktól. A zárt közösségben szaporodó emberekhez és a fajtatiszta háziállatokhoz hasonlóan azonban a beltenyészetben élõ kolóniák is gyengébb "immunrendszerrel" bírnak, lassabban fedezik fel a kórt és távolítják el a fertõzött lárvákat, veszélyeztetve ezzel az egész populációt.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kutatók elõtt már ismert volt, hogy azok a hangyabolyok, amelyekben a királynõ közeli rokonaival párosodik, sérülékenyebbek a gombák, mikroszkopikus férgek és baktériumok okozta fertõzésekkel szemben. Mivel a korábbi kutatások az egyes hangyákban nem találták meg ennek okát, Sylvia Cremer, a Regensburgi Egyetem evolúcióbiológusa az egész kolóniára összpontosított.

Cremer és kollégái két tenyésztési vonalat hoztak létre a brazíliai Cardiocondyla obscurior hangyafajon belül. Az egyik beltenyésztett volt, a királynõk tíz generáción át csak testvéreikkel párosodhattak; a másik genetikailag sokszínû kolóniákból állt, ahol a királynõk nem rokon hímekkel párosodtak. Ezután a kutatók mindkét kolónia lárváit megfertõzték a Metarhizium anisopliae parazita gombával, amely belülrõl emészti fel a rovarokat.

A genetikailag változatos kolónia tagjai már az elsõ napon elkezdték a fertõzött utódok eltávolítását a bolyból, annak ellenére, hogy a betegség tünetei még nem mutatkoztak. A beltenyészetszerûen szaporodó kolónia ezzel szemben három napot várt ezzel, mialatt a gomba már fejlõdni kezdett a lárvák belsejében.

Bár mindkét bolytípus végül sikeresen megbirkózott a gombával, a beltenyésztettek több lárvát vesztettek - számoltak be eredményeikrõl a kutatók a Proceedings of the Royal Society B címû folyóiratban a Science hírportálja (http://news.sciencemag.org) ismertetése szerint.

Cremer úgy véli, hogy a hangyák érzékelik a lárvák fertõzöttségét, de ez az érzék megzavarodik beltenyészet esetén, ezért már csak a fertõzés külsõ jeleire tudnak támaszkodni.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra