2024.03.29. - Auguszta

A tavaszi kert veszélyei állatainkra

A tavaszi kert veszélyei állatainkra
Itt a tavasz, kezdenek rügyezni a fák, aki csak teheti, a kiskertben vagy a hétvégi telken tölti minden szabadidejét, hiszen rengeteg munka vár egy igazi kertészre. A nappalok hosszabbodásával, a fokozatos felmelegedéssel a növények újraélednek, és robbanásszerûen burjánzani kezdenek.

Az ebben az idõszakban elvégzendõ munkálatoknak azonban mind ránk, mind állatainkra nézve lehetnek káros hatásai, ezért fontos, hogy mindenképpen foglalkozzunk ezekkel.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Mielõtt a fák kirügyeznének, illetve a gyümölcsfák kibontanák szebbnél szebb virágaikat, nem szabad megfeledkeznünk az úgynevezett lemosó permetezésrõl. Ez megakadályozza, hogy a telet a fák törzsének repedéseiben átvészelt lárvák és egyéb kártevõk károsítsák a leveleket és a majdani termést. Ezek a permetszerek nem veszélytelenek se ránk, se állatainkra nézve. Mielõtt hozzákezdenénk a permetezéshez, alaposan olvassuk el a termék használati útmutatását mind a hígítási szabályokat, mind a védõfelszerelést illetõen.

Ha túl hígra készítjük a permetlevet, nem fog megfelelõen hatni. Ha túl töményre sikerül, mindent leégethetünk vele. A kijuttatáskor vegyünk fel megfelelõ védõfelszerelést: védõruhát, kesztyût, sapkát, szemüveget, sálat, hogy lehetõleg a permetszer még csak véletlenül se érintkezzen a testünkkel. Ha ez elõfordulna, mindenképpen bõ vízzel öblítsük le.

Ha van kerti tavunk, azt még a permetezés elõtt takarjuk le teljes egészében fóliával, nehogy a permetszer egy esetleges megforduló erõs szél hatására a vízbe jusson, mert az halaink pusztulását okozhatja. (Ha a szomszédban van tó, akkor tevékenységünkrõl mindenképpen értesítsük a szomszédot, hogy a megfelelõ óvintézkedéseket õ is meg tudja tenni.)

Ugyanez a helyzet a méhekkel is. A tavaszi napsütés már õket is kicsalogatta a szabadba, a korán nyíló virágok (nárcisz, tulipánok, barka, aranyvesszõ) virágporát gyûjtögetik szorgalmasan. Még akkor is legyünk elõvigyázatosak, ha a felhasznált permetezõszerre az van írva, hogy méhekre nem veszélyes. Sosem árt az óvatosság.

Szerencsére ezek a permetezõszerek nem édesek, és kedvenceink (kutyák, macskák) nem szeretik, de esetleg egy még tapasztalatlan kölyök könnyen belenyalhat az elkészült permetlébe. Ilyenkor két megoldás létezik: vagy meg kell hánytatni az állatot (bízzuk ezt inkább állatorvosra), vagy itassunk az állattal tejet (ha akarja, ha nem, fecskendõvel vagy mûanyag üvegbõl). A tej ugyan nem közömbösíti a mérget, de legalább felhígítja, és így a méreg nem közvetlenül a gyomor és a bél nyálkahártyáját teszi tönkre. Egyes maró anyagok, mérgek felvételekor kontraindikált a hánytatás, mert ekkor (a "visszaúton") a méreg még egyszer végigmarhatja a gyomrot és a nyelõcsövet.

Ha szép füvet szeretnénk, akkor a moha és a száraz fû összegereblyézése, esetleg egy gyors fûnyírást követõen szórjunk szét a kereskedelemben apró kis tápgolyók formájában kapható gyepmûtrágyát. Ezzel is hasonlóan óvatosan járjunk el, mint a permetezõszer esetében. Kedvenceinket zárjuk be a szobába vagy a garázsba, esetleg a sufniba, megelõzendõ, hogy játékból megkóstolják - esetleg megegyék - a golyócskákat.

Ha a fenti tanácsokat megszívleljük, akkor mind kertünk, mind állataink, mind mi „problémamentesen” vészelhetjük át a kertészkedés elkerülhetetlen tavaszi feladatait.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra