2024.04.24. - György

A tokhal a legveszélyeztetettebb faj az IUCN szerint

A tokhal a legveszélyeztetettebb faj az IUCN szerint
Kaviárként ismert ikrája miatt keresett tokhal a kihalás által leginkább veszélyeztetett állatfaj a Földön - derült ki a Természetvédelmi Világszövetségnek (IUCN) a különösen veszélyeztetett fajokat felsoroló csütörtökön ismertetett listájából. A szervezet szerint a tokhalfélék 85 százaléka veszélyeztetett. Európában és Ázsiában 18 faj van veszélyben. A "vörös listán" szereplõ 27 faj 63 százaléka különösen veszélyeztetett, esetükben a kihalás sem zárható ki. További négy fajt már kihaltnak tekintenek.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kaviár miatt a Kaszpi-tengerben élõ Beluga tokhalfajta is felkerült az erõsen veszélyeztetett fajok listájára. A Beluga tokhal fekete kaviárja a tehetõs ínyencek körében keresett, a különleges kaviár kilója 7300 eurót is érhet.

A tokhal-populáció folyamatosan csökken, mivel az édes és sós vízben egyaránt elõforduló tokhalfajták igen késõn ívnak, egy részük ráadásul nem is minden évben. Az állatok azonban akár 150 évig is elélnek.

A tokhalakat nemcsak a túlhalászás, hanem a élõhelyeik feltöltése is veszélyezteti. A cél az, hogy a halakat tenyészetben tartsák, és így jussanak a kaviárhoz. Mivel a tokhalak milliónyi ikrát raknak, a gondos megfigyelés és a halászati tilalom betartása az halállomány gyors regenerálódásához vezetne az IUCN szerint.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra