2024.04.24. - György

A méhfarkasok antibiotikummal védik lárváikat

A méhfarkasok antibiotikummal védik lárváikat
A méhfarkasok szokatlan szimbiózissal védik lárváikat a kórokozóktól: német kutatók megfigyelése szerint a csápjaikban élõ baktériumok hatékony antibiotikum-koktélt termelnek, amellyel utódaikat védik. A darazsak egy csoportját képezõ méhfarkasok földalatti fészkeiben uralkodó fülledt meleg ideális körülményeket nyújt a baktériumok és gombák szaporodásához, amelyek veszélyeztethetik a felnövekvõ lárvákat és a táplálékkészleteket. Az elsõsorban méhekkel táplálkozó közönséges méhfarkas (Philanthus triangulum) ezért sajátos stratégiát dolgozott ki a veszélyes kórokozók ellen.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Szimbiózisban él a Streptomyces nemzetségbe tartozó egyik baktériumfajjal, amely kilenc különbözõ antibiotikum elegyét állítja elõ - állapították meg a jénai Max Planck Kémiai Ökológiai Intézet és a Regensburgi Egyetem kutatói.

A koktél a manapság baktériumok ellen bevetett kombinációs készítményekhez hasonlóan fejti ki hatását - írták a Nature Chemical Biology címû szaklapban a Der Spiegel címû német lap szerint (www.spiegel.de). - Ezáltal a darazsak a mikroorganizmusok igen széles skálája ellen szereznek védettséget.

A méhfarkasok nõstényei csápjaik bizonyos mirigyeiben tenyésztik az antibiotikum-termelõ baktériumokat, amelyeket a lárvákat körülvevõ sejt felszínén terítenek szét; onnan aztán az utódok felszívják "koktélt", majd beleszövik kokonjaik selymébe. A kilenc hatóanyag így pontosan odakerül, ahova kell: a kokon külsejére. A rovarok ezáltal biztosítják a lehetséges kórokozók elleni védelmet, ugyanakkor minimalizálják az esetleges mellékhatások kockázatát.

A baktériumok és rovarok közti efféle szimbiózis valószínûleg sokkal elterjedtebb az állatvilágban, mint hinnénk. A most felfedezett hatóanyagok vizsgálata pedig akár még a humán orvoslás számára is hasznot hozhat - remélik a kutatók.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra