2024.03.19. - József, Bánk

Törpekuvikok az Aggteleki Nemzeti Parkban

Törpekuvikok az Aggteleki Nemzeti Parkban
Egy Magyarországon kuriózum számba menõ kistestû bagolyfaj példányait, törpekuvikokat láttak az Aggteleki-karszt területén, Szádvár környékén; a madár, amely a magas hegyek fenyves és elegyes erdeit kedveli, "kóbor" állat nálunk, azaz alkalmi megjelenésû a hazai erdõkben.

Az Aggteleki Nemzeti Park tájékoztatása szerint február végén és március elsõ napján vették észre a nem mindennapi állatokat. A törpekuvikok a Kárpát-medencében fészkelnek, de hazánkban ritkán látott vendégek.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Országosan az adatok szerint eddig tíz körül mozog azon megfigyelések száma, amikor sikerült szemügyre venni egy-egy példányt idehaza.

Elsõsorban az Aggteleki-karszt területén, illetve Kõszeg környékén fordult elõ néhány madár. Télen, vélhetõen a hideg elõl húzódtak le a szomszédos hegyekbõl, de arra is volt már példa, hogy "átnyaraló volt" egy-egy példány.

Jelenleg nem is egy, hanem két törpekuvikot látott egy madarász, feltehetõen a madarak párban álltak. A nemzeti park munkatársai figyelemmel kísérik majd sorsukat, azt különösen szeretnék tudni, valóban egy párt alkotnak-e a példányok.

Berényi Zsombor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársa az MTI-nek elmondta: a madarak számára ideális lehet a környezet, hiszen a közelben a szlovák határ másik oldalán vannak fenyvesek is. A szakember elképzelhetõnek tartja azt is, hogy a populáció növekszik a madár eredeti életterületén, emiatt átnyúlhat a fészkelõ-állomány.

Emlékeztetett: ez a kis bagolyféle a zárt, háborítatlan fenyvesek madara, a hazánkkal szomszédos országok mindegyikében fészkel, így a szlovák határhoz közel, a Szlovák-érchegységben is költ. Onnan kóborolnak egyes példányai hazánk északi és észak-keleti területeire. Fõleg rágcsálókkal táplálkozik, de mivel nappal is vadászik, ezért a kisebb termetû énekesmadarakat is zsákmányul ejti.

Hozzátette: Az elkövetkezõ években talán megtelepedése is várható a határ mentén fekvõ, sûrû erdõkkel övezett hegygerincek közelében.

Megjegyezte: ha a most látott törpekuvikok párt alkotnak, akár költésre is készülhetnek - harkályok elhagyott odúiban -, és ezzel új fészkelõ fajjal bõvülhetne a hazai madárfaunánk.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra