2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A gazda a kutyáját továbbra is láncra kötheti...

A gazda a kutyáját továbbra is láncra kötheti...
A kormány szabályozni akarta / szabályozta a kedvtelésbõl tartott állatok tartását és forgalmazását. A kormányszóvivõ kitért arra, hogy bár az egész világon Magyarországon van az egy fõre esõ legtöbb házi kedvenc, eddig mégsem volt semmilyen szabályozás erre vonatkozóan. Mostmár van!

A kormányrendelet megalkotásának a célja az volt, hogy a házi kedvenceket a lehetõ legmegfelelõbb körülmények között tartsák, az állatok egészségesek legyenek és jó kondícióban maradjanak. Fontos szempont a Kárpát-medence ökológiájának fenntartása is.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kormányszóvivõ tájékoztatása szerint a rendelet meghatározza a kedvtelésbõl tartott állat és az állatkereskedés fogalmát. Hangsúlyozta: állatkereskedést csak engedéllyel lehet nyitni, jóváhagyott mûködési szabályzatra is szükség lenne és évente egyszer a hatóság kötelezõen ellenõrzést tart ezután. Szollár Domokos a rendelet tervezetét ismertetve beszélt arról is, hogy szigorúbb és egyértelmûbb szabályok vonatkoznak mostantól az állatok forgalmazására. Példaként említette, hogy nem forgalmazható ezután olyan állat, amely a szülõi gondoskodás nélkül nem képes önálló életre.

A háziállatok tartásának körülményeit is szabályozza a rendelet. E szerint az állatkereskedésekben biztosítani kell az állatok számára a természetes életkörülményeikhez hasonló környezetet, a zavartalan pihenést és a nyugalmat.

Kiemelte: kutyát mostantól nem lehet állandó jelleggel tíz négyzetméternél kisebb területen, madarat kör alakú kalitkában, halat pedig gömb alakú akváriumban tartani. A rendelettervezetben szerepel az is, hogy patás állat és kutya kivételével nem lehet kikötni az állatokat.

A kormányszóvivõ kitért arra: az állatokat úgy kell tartani, hogy azok egymás és az emberek egészségét ne veszélyeztessék.

A rendelet 2010. március 1-tõl hatályos!

A 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet szövege a Magyar Közlöny 2010. évi 27. számában olvasható a 66. oldaltól.

A kormányrendelet letölthetõ innen <<<
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra