2024.03.29. - Auguszta

Ha hideg a tél, kevés eleség juthat a vadállatoknak!

Ha hideg a tél, kevés eleség juthat a vadállatoknak!
A hideg idõjárás és a nagy hó a vadállományt is igénybe veszi, a vadgazdák épp ezért nem csak az etetésrõl, hanem az állatok "közlekedésérõl" is megpróbálnak gondoskodni.

Az Északerdõ Zrt. tájékoztatója szerint a társaság által kezelt vadászterületeken jelentõs problémákat okoz a lehullott nagy mennyiségû hó. Átlagban 40-50 centiméteres a hóréteg vastagsága, de a hófúvásos helyeken a 70-80 centimétert is elérheti. "A nagy hóban csak komoly technikai erõk bevetésével vagyunk képesek ellátni vadgazdálkodással összefüggõ teendõinket".
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A zord tél sok veszélyt rejteget az egyébként nagy tûrõképességû vadállományra. Veszélyeztetettek a már megszületett vadmalacok, hiszen testi fejletlenségük miatt csak 2-3 hétig tudják elviselni ezt az idõjárást, azt is csak addig, amíg a koca a vacokban velük marad. A kisebb testûeket, az õzet és a muflont a magas hó miatt felfázás fenyegeti. A legjobban a szarvasok képesek elviselni a jelenlegi idõjárási helyzetet - részletezte.

A társaság közlése szerint gondot jelent az is, hogy a vadállomány természetes táplálékfelvételi lehetõsége nagymértékben leszûkült. A vadgazda ebben a helyzetben csak egyet tehet: amellett, hogy a szokásosnál nagyobb kalóriaigényt bõségesebb takarmányozással biztosítja, azt is lehetõvé kell tenni, hogy a vadak el is jussanak a kijuttatott élelemhez. Az erdei utakon elvégzett "hóeltolás" nem csak az erdészeti gépjármûvek, hanem a vadak mozgását is segíti.

A vadászati tevékenység ebben az idõszakban igencsak háttérbe szorul, hiszen az etetõhöz koncentrálódott vadakat nem szabad zavarni. Bár az utak takarítása és a fokozott takarmányozás jelentõs költségtöbbletet jelent a társaság számára, a jó vadgazda nem mérlegel. "A késlekedés vagy a cselekvés hiánya ugyanis több év kitartó munkáját veszélyeztetné, a vadállomány érdekeirõl már nem is beszélve" - közölte a cég.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra