2024.03.29. - Auguszta

A Világbank bezáratná a tigrisfarmokat

A Világbank bezáratná a tigrisfarmokat
Kínának és más ázsiai országoknak be kellene zárniuk a magánkézben lévõ tigrisfarmokat, mivel azok kegyetlenek és csak tovább növelik a veszélyeztetett nagymacska csodaszernek gondolt testrészei és bõre iránti keresletet - hangoztatta csütörtökön a Világbank.

A szervezet annak kapcsán szólalt fel a tigrisfarmok ügyében, hogy Thaiföldön 13, a vadon élõ tigrisek otthonául szolgáló ország részvételével zajlik tanácskozás a veszélyeztetett faj megóvásáról.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A magánkézben lévõ tigrisfarmok fõként Kínában, Laoszban, Vietnamban és Thaiföldön mûködnek. A tulajdonosok hangoztatják: az állatok tartása segíti a testrészeikkel folytatott illegális kereskedelem visszaszorítását. Természetvédõk szerint ugyanakkor a farmok létezése csak tovább serkenti azt.

"Az az álláspontunk, hogy a tigrisfarmok az állattartás kegyetlen formái" - fogalmazott a Világbank részérõl Keshav Varma, a tigrisek védelmében létrejött Global Tiger Initiative nevû kezdeményezés vezetõje. A programot 2008-ban a Smithsonian Intézet és közel 40 természetvédõ csoport összefogásával hozták létre, és célja a tigrispopuláció megkétszerezése 2022-ig, amely a kínai horoszkóp szerint 2010 után ismét a tigris éve lesz. A Global Tiger Initiative, csakúgy mint a Világbank, a farmok bezárása mellett van - hangsúlyozta a konferencia kapcsán Varma.

Vélemények szerint egyedül Kínában ötezer, fogságban élõ tigris van, a farmok pedig annak ellenére virágzanak, hogy a kormány 1993-ban betiltotta a tigrisek csodaszerként tisztelt testrészeivel való kereskedést. Számos farm már a tilalom életbe lépését követõen nyílt meg, mivel sokan átmenetinek hitték a tilalmat. Kína a múlt hónapban jelentette be, hogy tovább szigorítja a vonatkozó szabályozást. Természetvédõ csoportok üdvözölték a döntést, de újfent sürgették a farmok bezárását.

A tigrisek ügyérõl zajló miniszteri szintû tanácskozáson Banglades, Bhután, Kambodzsa, Kína, India, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, Nepál, Oroszország, Thaiföld és Vietnam is képviselteti magát. Az országokat sürgeti az idõ, különösen most, hogy a Természetvédelmi Világalap minap közölt jelentésébõl kiderült: napjainkra alig 3200 vadon élõ tigris maradt a világon.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra