2021.01.19. - Sára, Márió

Rétisasvédelmi tervet dolgoznak ki Duna-menti országok

Rétisasvédelmi tervet dolgoznak ki Duna-menti országok
Védelmi tervet dolgoznak ki Duna-menti országok nemzeti parkjai. Parrag Tibor, a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) természetmegõrzési osztályvezetõje arról tájékoztatta az embereket, hogy a projektben Ausztria, Bulgária, Horvátország, Magyarország, Románia, Szerbia és Szlovákia érintett nemzeti parkjai vesznek részt. Jelenleg a rétisasokkal kapcsolatos problémák, a rájuk leselkedõ veszélyek felmérése folyik, ezt egy közös adatbázis létrehozása, gyûrûzési akciók szervezése, a rendszeres tapasztalatcsere, s a madarak megmentésében már bevált módszerek bevezetése követi.

Adó 1% felajánlással az Állatvédelemért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A természetvédelmi osztályvezetõ utalt rá: a Duna teljes hosszán mintegy 300-400 pár rétisas fészkel, ebbõl 200 pár Magyarországon, többségük a folyó Szekszárdtól délre esõ területén él. A védelmi terv keretében fészkelési idõszakban területkezelési intézkedésekkel gondoskodnának zavarásuk minimalizálásáról, s igyekeznek megakadályozni, hogy a példányonként egymillió forint eszmei értékû ragadozók mérgezésnek essenek áldozatul.

Parrag Tibor rámutatott: az elmúlt években nemcsak Magyarországon, hanem Ausztriában is emelkedett a mérgezésben elhullott rétisasok száma, s ez a probléma a többi országban is jelentkezhet. A méreg olyan döglött állatok elfogyasztott húsán keresztül jut a madarak szervezetébe, amelyeket a gazdálkodók többnyire rókáknak helyeznek ki a földeken. Ausztria éppen ezért azt tervezi, a magyarokhoz hasonlóan atropinnal látják el természetvédelmi õreit, így próbálva megmenteni a mérgezést szenvedett madarakat.

Az atropin önmagában nem csodaszer. Akkor hatásos, ha a mérgezett madarat idõben megtalálják, s a szert a bõre alá fecskendezik, majd ezt a mûveletet a késõbbiekben többször megismétlik. A tavaly bevezetett módszerrel azonban már három rétisast sikerült megmenteni a DDNP területén.

Parrag Tibor beszámolt arról, hogy a rétisasvédelmi terv egy nagy Dunai Parkok elnevezésû pályázat része, amelyet a hét ország nemzeti parkjai az Európai Unió regionális fejlesztési alapjától nyert forrásból finanszíroznak. A pályázat célja, hogy együttes akciókkal erõsítsék a Duna-menti területek természetvédelmét, azon belül rehabilitálják a vizes élõhelyeket, turisztikai fejlesztéseket valósítsanak meg.
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra