2024.04.20. - Tivadar

Bélférgek a kutyákban – számoljon a parazitákkal!

Bélférgek a kutyákban – számoljon a parazitákkal!
A legutóbbi felmérések szerint a magyarországi lakosság 20%-ában találtak parazitás, úgynevezett zoonózis fertõzéseket – így nevezzük azokat a betegségeket, amelyeket elsõsorban háziállatoktól, kutyáktól és macskáktól kaphatnak el a gazdik. Ezeknek a fertõzéseknek kiváltó oka a kedvencekben elszaporodó és kezeletlen férgek, amelyek évrõl évre több gazdára jelentenek nehezen felismerhetõ veszélyt. A veszély pedig egyre nagyobb, hiszen a felmérés arra is rávilágít, hogy a hazai felnõtt kutyák több mint 50%-a fertõzött egy vagy több parazitával!
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A helyzet a kölyökkutyáknál még rosszabb, az õ esetükben közel 100%-os fertõzöttségrõl beszélhetünk. A kutyákat leginkább veszélyeztetõ orsóféreg nõstény egyede naponta 100.000 petét termel, és ezek a peték a talajban évekig életben maradhatnak, így a fertõzöttség szinte folyamatosan tud növekedni.

Kedvenceink több parazitás fertõzése is átterjedhet a gazdikra, a gyermekek pedig különösen nagy veszélynek vannak kitéve. Ráadásul az emberekre átterjedt fertõzések igen nehezen diagnosztizálhatók, és emellett több súlyos elváltozást is okozhatnak elsõsorban a szemben és a májban.

Fontos tehát, hogy az alábbi néhány praktikus tanácsot megfogadjunk, hogy megelõzzük a parazitás fertõzõdés kialakulását:

• Negyedévente féregtelenítse kedvenceit állatorvosa ajánlása alapján. Ily módon eltávolítja a férgeket, és megelõzi a féregpeték felhalmozódását a környezetében is.
• Figyeljen a megfelelõ higiénés rendszabályok betartására. Mosson kezet, miután állataival foglalkozott.
• Rendszeresen takarítsa össze a kutya-és macskaürüléket az állatok tartózkodási helyén, hetente legalább két-három alkalommal. A legjobb azonban, ha ezt naponta megteszi.
• Alaposan mossa meg a zöldségeket és a gyümölcsöket fogyasztás elõtt.
• Rendszeresen bolhátlanítsa állatait. A bolhák szétrágásával az állatok galandféreg petékkel fertõzõdhetnek.
• Ne engedje gyermekeit olyan helyen játszani, vagy mezítláb szaladgálni, amely kutya- vagy macskaürülékkel szennyezett.
• Ne igyon vizet patakból vagy más természetes vízfolyásból, amely állati ürülékkel szennyezõdhetett.
• Tartsa tisztán állatait! Amennyiben lehetséges, fürdesse meg õket féregtelenítés után.

A féregtelenítéssel kapcsolatban mindenképpen konzultáljon állatorvosával!


Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra