2024.04.19. - Emma

Élõ kismalacokat dobtak a dögtelepre

Élõ kismalacokat dobtak a dögtelepre
Állatot kínoztak az állattenyésztõk!

Mindszent - Élõ malacokat vitt ki valaki a mindszenti állati hulladékgyûjtõ telepre. A Mihási út melletti depón vergõdõ kis állatok két elpusztult koca mellett hevertek. A rendõrség állatkínzás alapos gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. Reméljük, hogy a rettenetes tett elkövetõi elõkerülnek majd...

Megdöbbentõ dolgot láttunk tegnap délelõtt a mindszenti Mihási út melletti állati hulladékgyûjtõ telepen.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Azért mentünk oda, mert úgy hírlett, a melegben elviselhetetlen bûzt árasztanak a tetemek. Két még élõ, újszülött kismalac feküdt két hatalmas, felfúvódott disznó maradványai között. Még kapálóztak kis lábaikkal, hörögve próbáltak levegõt venni. Nem sokkal érkezésünk elõtt rakhatták le a kis állatokat, bár az odaúton senkivel sem találkoztunk. Miután a látottakról értesítettük a rendõrséget, a vásárhelyi kapitányság állatkínzás alapos gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. Tuczakov Szilvána, a megyei rendõr-fõkapitányság sajtószóvivõje elmondta, az állatkínzás hivatalból üldözendõ bûncselekmény.

A malacokon már nem lehetett segíteni, haláltusájukat vívták.

A telepen a többi, elpusztult állatot vastagon fedte a rájuk szórt klór, ez borította a betonozott részt is. Az ott tárolt kukák tele voltak különbözõ kivágott vagy kiszakadt zsákokkal, amelyeket a melegben vastagon elleptek a zöld és fekete legyek. A bûzt csak a közvetlen környéken lehetett érezni, a Mihási úton már tiszta levegõt vehettünk.

A mindszenti teleprõl, ahogy a megyében lévõ többibõl is az önkormányzatokkal kötött szerzõdés szerint hetente kétszer szállítja el az elhullott állatokat az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. a vásárhelyi gyárába, ahol a kérõdzõket égetéssel semmisítik meg, míg a többi állat maradványaiból komposztot készítenek.

Állati hulladéklerakó sok településen mûködik a megyében, van ilyen Csongrádon, Szentesen, Kisteleken, Mórahalmon, Szegváron, Székkutason, Algyõn, Makón. Vásárhelyen az ATEV Zrt. üzeménél lévõ konténerbe kell kiszállítani az állati maradványokat. Mártélyon egy éve szûnt meg a lerakó, így onnan is Vásárhelyre kell bevinni az állati tetemeket.

Szöveg / fotó: DM

Oszló tetemek közé vetették a kapálózó kismalacokat a mindszenti állati hulladékgyûjtõ telepen.





Az elkövetõ bizonyára nem tudta, hogy tette bûncselekmény, hiszen a 2004. évi X. törvény értelmében aki állatot elûz, elhagy, kitesz, az is bûnöz, és két évig terjedõ börtönnel sújtható!
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra