rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Delfinterápia kereszttûzben

 • Share on Tumblr

  A WDCS állatvédõ szervezet, mely a bálnák és delfinek védelmének szenteli mûködését, újabban felemeli hangját a gyermekek részére szervezett delfinterápiák ellen, és annak azonnali betiltását sürgeti, mivel szerintük a „tudományosan megalapozatlan" kezelési módszer éppenséggel nem a delfinek javát szolgálja. A tudós világ viszont azt veti az állatvédõk szemére, hogy õk maguk azok, akik komolytalan érveket hoznak fel a betiltás érdekében. Minden a 60-as években kezdõdött, amikor a „Flipper" címû tévésorozat világszerte megteremtette a barátságos delfin mítoszát, mely elképzelés a mai napig is tartja magát.

  Egész családok repülnek Floridába, hogy a delfinek segítségével gyermekeik végre megtanuljanak beszélni, vagy kitörjenek problémás zárkózottságukból. Akik már átélték, a delfinnel együtt úszás boldogságérzését leírhatatlannak tartják. A gyerekeket úgy veszik rá valami olyan megtételére, amire addig képtelenek voltak, hogy cserébe beígérik a delfinnel való úszást, aminek aztán a kicsik nem tudnak ám ellenállni, és minden igyekezetükkel próbálgatják megtenni, amit a felnõttek elvárnak.

  A WDCS állatvédõi szerint semmi nem támasztja alá azt az elképzelést, hogy a delfinek keresnék az ember társaságát: ez a közelség mindössze a kis medencék és az etetés következménye. Mindemellett aggodalommal szemlélik a delfinterápiák trendszerû elterjedését az utazási irodák kínálatában, ugyanis a fogságban nehezen szaporodó delfinek utánpótlását vadon élõ társaik befogásával biztosítják. A WDCS bojkott felhívását azzal indokolja, hogy a delfin-terápia hasznossága tudományosan nem igazolt, sõt bizonyos tekintetben magában rejti a sérülések veszélyét is - állatra és emberre egyaránt. Egy súlyos hiányosságra is felhívják a figyelmet: semmilyen kötelezõ érvényû szabályozás nincs a delfin-terápiára vonatkozólag.

  A delfin általi rehabilitáció hívei viszont meggyõzõdéssel vallják, hogy a delfinek igenis rengeteget tudnak segíteni fogyatékos és magatartászavarral küszködõ emberek kezelésében, a sérülések pedig még annyira sem valószínûek, mint bármilyen más állat esetében. A WCDS támadásait szimpla politikai agitációnak fogják fel, mely minden bizonyítékot nélkülöz. Ami meg a siker tudományos bizonyításának állítólagos hiányát illeti, elég sok használatban lévõ terápiai eljárást megszüntethetnének ezen az alapon.

  A delfinekkel való úszás ellenzõi és támogatói között egyébként régóta dúl már a harc, mely gyakran más állatterápiákra is átterjed. Többen úgy tartják, hogy a delfinekkel elért hatást akár más, itthoni állatfajtákkal is el lehet érni: a legegyszerûbb, ha háziállataink nyugtató és derûs jelenlétére gondolunk. Rendkívül fontos azonban, hogy mindig a megfelelõ állatfajtát, és az adott emberhez illõ állatkaraktert válasszunk: például egy kisnyuszi nem a legjobb társ egy erõszakra hajlamos gyereknek, számára a tekintélyt sugárzó ló jelenléte viszont éppen szelídítõleg hathat. Alapszabály: a gyermeket hagyni kell, hogy maga válasszon terápiás állattársat magának, hisz ösztönösen a számára legalkalmasabb felé fogja húzni a szíve.

  Miben rejlik a terápiás állatok titka? Egészen másként közelítik meg a gyermeket, mint egy felnõtt ember. Egyszerûen átérzik a gyerek érzelmi hullámzásait, és nem terhelik teljesítmény elvárásokkal - a jelenlétükben a legnehezebben kezelhetõ kicsik is feloldódnak. Abban viszont az állatterápiákat alkalmazó gyógypedagógusok is egyetértenek, hogy az állatokat semmiféleképpen sem szabad puszta eszközöknek tekinteni, sem pedig kihasználni, és mindig figyelembe kell venni az adott állatfaj magatartásbeli és biológiai specifikumait. Mindazonáltal némiképp helytálló az állatvédõk azon vádja, miszerint még nincs meg a megfelelõ tudományos háttér, de ez könnyen betudaható a terület újszerûségének. Jelenleg is rengetegen dolgoznak azon, hogy a gyakorlatban már megtapasztalt jó eredmények tudományosan is hiteles igazolást nyerjenek.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Százdollárosokat falatozott be egy amerikai eb

  Öt darab százdolláros bankjegyet falt fel egy amerikai eb. Válogatós lehet, mert egy egydolláros bankóra nem fájt a foga.

 • Igen! Kecskére cserélte az asszonyt!

  Kecskére cserélte el feleségét egy állatvásáron Bulgáriában egy paraszt, mert nem szült neki gyereket.

 • Elözönlötték a rágcsálók a West Endet

  A lámpaláz mellett úgy tûnik, más félelmekkel is meg kell küzdeniük a londoni színészeknek, a West End színházaiban ugyanis elszaporodtak az egerek, a patkányok és a bolhák - derült ki egy felmérésbõl, amelyet a színészeket képviselõ Equity szakszervezet készített.

 • Hiúz az év állata

  A kihalástól veszélyeztetett hiúz lett az év állata Németországban.

 • Az állatvilág vandáljai lecsapnak a szurkolókra

  Egy nagy-britanniai szafaripark arra kéri az angol labdarúgó-válogatott híveit, hogy vegyék le autójukról a György-keresztes zászlót, mert a páviánok lelopják azokat.

 • Agresszív kismalac

 • Rejtélyes halpusztulás északon

  Titokzatos halpusztulásra lettek figyelmesek a hétvégén a finn Oripää hatóságai: a különösen tiszta, Észak-Európa legnagyobb forrásainak közelében lévõ Myllylähde-tóban a téli jégtakaró feltörésekor elpusztult halak tömegeire bukkantak.

 • Felfüggesztették majd visszahelyeztek a szolgálatba egy rendõrkutyát

  Egy törpeschnauzerrel történt "rendõri túlkapás" miatt felfüggesztettek egy rendõrkutyát az Idaho állambeli Sun Valley városában, de már ismét szolgálatba állhatott.

 • 2700 kilométert utazott a vonat futómûvében egy potyautas macska

  A vonatvezetõ találta meg a potyautas macskát. Az állatorvos szerint jól van.

 • Delfinpusztulás Új-Zélandon

  Csaknem 60 gömbölyûfejû-delfin pusztult el Új-Zéland partjainál pénteken, miután az éjjel partra vetõdtek szigetország északi csücskén fekvõ Kaitaia strandon.

 • Az igazán neked való kutya

  Melyik kutya illik hozzád és családodhoz? Milyenné válik az a kedves kis kölyökkutya?

 • Sem élve, sem holtan nem hagyhatják el Egyiptomot a krokodilok

  Legyenek élõk, vagy holtak, a nílusi krokodilok nem hagyhatják el Egyiptomot - döntöttek a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény (CITES) aláíró országai csütörtökön a Katar fõvárosában, Dohában zajló nagyszabású konferencián.

 • Huszonhét tehén pusztult el villámcsapásban Szlovákiában

  Huszonhét tehenet ölt meg villámcsapás Kelet-Szlovákiában. Az állatok szorosan összebújhattak a viharban, tetemeik zöme egymás mellett hevert.

 • Hajóval ütközött egy bálna

  A hajó éppen hazatérni készült halászzsákmányával, amikor váratlan fordulat történt: egy hatalmas állat kis híján végzetes balesetet okozott.

 • Tigris marcangolt halálra egy munkást

  Rémült falusiak követelik egy ritka szumátrai tigris leölését, miután egy gumiültetvényen dolgozó munkást halálra marcangolt Indonéziában. A 32 éves Karman Lubist akkor támadta meg az állat, mikor a gumiültetvényen dolgozott Indonéziában, Észak-Szumátra egy falujában.

 • Partra vetett folyami delfineket mentettek meg Nepálban

  Katmandu - Katonák mentettek ki három partra vetett folyami delfint egy tóból Nepálban. A ritka példányok az áradás idején úsztak fel egy tóba, ahol az ár levonulása után ottrekedtek.

  A katonák és a vízügyi felügyelõség munkatársai visszaszállították az állatokat a Koszi folyóba, ahol szabadon engedték õket - közölte a helyi adminisztráció egyik képviselõje. A környéket alaposan átkutatták, hogy nem "feneklett-e meg" több delfin.

 • Róka ásta kacsa

  Egy élve elásott kacsát talált egy bajorországi férfi házának kertjében. Az állatnak csak a feje és az egyik lába látszott ki a földbõl.

 • Állatkínzók a nyilvánosság elõtt

  Internetes feketelistára kerül New York állam egyik megyéjében minden olyan felnõtt helyi lakos, akit állatok elleni bûncselekmény, vagy vétség miatt állítottak elõ.

 • Döbbenetes titok: pacal van a csokiban

  A brit csokoládégyárak jelentõs etikai dilemma elé állították a vegetáriánusokat. Kiderült ugyanis, hogy termékeikben állati eredetû alapanyagok is vannak.

 • Meghívó: Segíts, hogy segíthessünk nap

  Az Orpheus Önkéntes Közösség nemzetiségi napjára a hátrányos helyzetű, gyakran szegregátumokban élőket hívja meg. Az állattartás minőségét javító céllal kiadványokat, a szegénység visszaszorítása végett a programon résztvevők számára életminőséget javító adomány csomagokat tudunk adni. A program hasznos, mert a hátrányokkal küszködő rétegeket segítjük, hogy önálló és jobb életük lehessen. Ma mi segítettünk nekik, holnap ők segítenek valaki máson.