rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Delfinterápia kereszttûzben

 • Share on Tumblr

  A WDCS állatvédõ szervezet, mely a bálnák és delfinek védelmének szenteli mûködését, újabban felemeli hangját a gyermekek részére szervezett delfinterápiák ellen, és annak azonnali betiltását sürgeti, mivel szerintük a „tudományosan megalapozatlan" kezelési módszer éppenséggel nem a delfinek javát szolgálja. A tudós világ viszont azt veti az állatvédõk szemére, hogy õk maguk azok, akik komolytalan érveket hoznak fel a betiltás érdekében. Minden a 60-as években kezdõdött, amikor a „Flipper" címû tévésorozat világszerte megteremtette a barátságos delfin mítoszát, mely elképzelés a mai napig is tartja magát.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Egész családok repülnek Floridába, hogy a delfinek segítségével gyermekeik végre megtanuljanak beszélni, vagy kitörjenek problémás zárkózottságukból. Akik már átélték, a delfinnel együtt úszás boldogságérzését leírhatatlannak tartják. A gyerekeket úgy veszik rá valami olyan megtételére, amire addig képtelenek voltak, hogy cserébe beígérik a delfinnel való úszást, aminek aztán a kicsik nem tudnak ám ellenállni, és minden igyekezetükkel próbálgatják megtenni, amit a felnõttek elvárnak.

  A WDCS állatvédõi szerint semmi nem támasztja alá azt az elképzelést, hogy a delfinek keresnék az ember társaságát: ez a közelség mindössze a kis medencék és az etetés következménye. Mindemellett aggodalommal szemlélik a delfinterápiák trendszerû elterjedését az utazási irodák kínálatában, ugyanis a fogságban nehezen szaporodó delfinek utánpótlását vadon élõ társaik befogásával biztosítják. A WDCS bojkott felhívását azzal indokolja, hogy a delfin-terápia hasznossága tudományosan nem igazolt, sõt bizonyos tekintetben magában rejti a sérülések veszélyét is - állatra és emberre egyaránt. Egy súlyos hiányosságra is felhívják a figyelmet: semmilyen kötelezõ érvényû szabályozás nincs a delfin-terápiára vonatkozólag.

  A delfin általi rehabilitáció hívei viszont meggyõzõdéssel vallják, hogy a delfinek igenis rengeteget tudnak segíteni fogyatékos és magatartászavarral küszködõ emberek kezelésében, a sérülések pedig még annyira sem valószínûek, mint bármilyen más állat esetében. A WCDS támadásait szimpla politikai agitációnak fogják fel, mely minden bizonyítékot nélkülöz. Ami meg a siker tudományos bizonyításának állítólagos hiányát illeti, elég sok használatban lévõ terápiai eljárást megszüntethetnének ezen az alapon.

  A delfinekkel való úszás ellenzõi és támogatói között egyébként régóta dúl már a harc, mely gyakran más állatterápiákra is átterjed. Többen úgy tartják, hogy a delfinekkel elért hatást akár más, itthoni állatfajtákkal is el lehet érni: a legegyszerûbb, ha háziállataink nyugtató és derûs jelenlétére gondolunk. Rendkívül fontos azonban, hogy mindig a megfelelõ állatfajtát, és az adott emberhez illõ állatkaraktert válasszunk: például egy kisnyuszi nem a legjobb társ egy erõszakra hajlamos gyereknek, számára a tekintélyt sugárzó ló jelenléte viszont éppen szelídítõleg hathat. Alapszabály: a gyermeket hagyni kell, hogy maga válasszon terápiás állattársat magának, hisz ösztönösen a számára legalkalmasabb felé fogja húzni a szíve.

  Miben rejlik a terápiás állatok titka? Egészen másként közelítik meg a gyermeket, mint egy felnõtt ember. Egyszerûen átérzik a gyerek érzelmi hullámzásait, és nem terhelik teljesítmény elvárásokkal - a jelenlétükben a legnehezebben kezelhetõ kicsik is feloldódnak. Abban viszont az állatterápiákat alkalmazó gyógypedagógusok is egyetértenek, hogy az állatokat semmiféleképpen sem szabad puszta eszközöknek tekinteni, sem pedig kihasználni, és mindig figyelembe kell venni az adott állatfaj magatartásbeli és biológiai specifikumait. Mindazonáltal némiképp helytálló az állatvédõk azon vádja, miszerint még nincs meg a megfelelõ tudományos háttér, de ez könnyen betudaható a terület újszerûségének. Jelenleg is rengetegen dolgoznak azon, hogy a gyakorlatban már megtapasztalt jó eredmények tudományosan is hiteles igazolást nyerjenek.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Újra benépesült állatokkal a Falkland-szigetek

  Aknamezõkön találtak békés költõhelyre pingvinek, kétéltûek és egyéb madarak a több mint húsz évvel ezelõtt még háború dúlta Falkland-szigeteken. A menedéket keresõ állatokra nem jelent veszélyt a közel 25 ezer taposóakna, mert testsúlyuk kisebb, mint a robbanás kiváltásához szükséges tömeg.

 • Veszettség elleni óvintézkedéseket vezettek be Ungváron

  Ungvár - Két esetben állapítottak meg veszettséget az idén Ungváron háziállatoknál, miután emberekre támadtak, ezért a polgármester veszettség sújtotta várossá nyilvánította a kárpátaljai megyeszékhelyet - közölte hétfõn Volodimir Hutnik, Ungvár helyettes fõállatorvosa.

 • Védtelenné hízták magukat skót sünök

  Fogyókúrára fogott tucatnyi sünt egy skóciai állatmenhely, mert annyira meghíztak, mint a "disznók": nem tudnak védekezõn összegömbölyödni tüskebundájukba pocakjuktól.

 • Hogyan hat a hangrobbanás a krokodilokra?

  Nem várt hatással vannak a téli álmot alvó krokodilokra a vadászgépek keltette hangrobbanások, felkeltik a párzási érzetét az állatokban.

 • Döbbenetes titok: pacal van a csokiban

  A brit csokoládégyárak jelentõs etikai dilemma elé állították a vegetáriánusokat. Kiderült ugyanis, hogy termékeikben állati eredetû alapanyagok is vannak.

 • Amerikai Cocker Spániel

  Leírása: Az angol cocker spánielnél kisebb, érdekes megjelenésû kutya. Feje szögletes, arcorri része széles. Szeme sötétbarna.

  Füle hosszú, lelóg; selymes, dús szõr borítja. Végtagjai rövidek, vaskosak, párhuzamosak, egyenesek. Farkát csonkolják. Szõrzete közepesen hosszú, a fején rövid, mellkasa két oldalán és a végtagjain szinte a földet söpri. Színe koromfekete vagy sárgásbarna, fekete rajzos, ill. fekete-fehér-cserbarna.

 • Meghívó: Civil kerekasztal

  Az Orpheus Önkéntes Közösség a Partiszkon Társadalomkutató Egyesülettel és a Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal közösen Civil kerekasztal workshopot tart. A program célja, hogy pedagógusok és szabadidős szakemberek közösen dolgozzák fel a szabadidős programok kapcsán felmerülő támpontokat, illetve módszereket. Regisztrálni a +36-20/929-8181-es számon a programot megelőző napig lehet munkanapokon 9-11 óra között.

 • Grizzlyk költöztek a jegesmedvék otthonába

  Amerikai kutatók megfigyelték, hogy grizzly medvék kóborolnak egy olyan térségben, amelyrõl eddig azt hitték, hogy kizárólag a jegesmedvék élõhelye.

 • Orángutánbébi született az Állatkertben

  A múlt csütörtökön a Fõvárosi Állat- és Növénykertben született orángután az elsõ kölyke a 14 éves Menginek, de nem okoz neki gondot az utód gondozása, felnevelése a közlemény szerint. Az anyaállat annyira ölelgeti és védelmezi a kicsit, hogy egyelõre még a gondozók is alig látnak belõle valamit.

 • 102 kiskutya - (102 Dalmatians)

  színes amerikai mesefilm
  rendezte: Kevin Lima
  szereplõk: Glenn Close, Gérard Depardieu, Alice Evans, Ioan Gruffudd
  írta: Kristen Buckley, Brian Regan, Bob Tzudiker, Noni White
  zene: David Newmann

 • Fakókeselyût fogtak be Dél-Hevesben

  Fakókeselyût fogtak be Jászivány külterületén, a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzethez tartozó védett területen.

 • Embert ölt egy barnamedve Bulgáriában

  Tûzifát gyûjtögetõ férfi életét oltotta ki egy barnamedve Bulgáriában, Nona Karacsova környezetvédelmi miniszter ezért kedden elrendelte az állat kilövését.

 • 65 éves lett Vászja, az Ukrajnában élõ krokodil

  A fogságban tartott alligátorok között már matuzsálem-korú, mégis szerelemre vágyik Vászja, a nyikolajevi állatkert kedvenc óriáshüllõje.

 • Viperák martak meg két gyereket az ukrajnai Lemberg megyében

  Ungvár - Két gyereket martak meg viperák az elmúlt napokban Lemberg (Lviv) megye hegyvidéki járásaiban.

  Egy tízéves fiút szerdán harapott meg vipera a javorivi járás Gruseve nevû községe melletti erdõben. A gyereket jelenleg az egyik lembergi szakosított kórház intenzív osztályán kezelik, az állapota az orvosok szerint közepesen súlyos - jelentette a lembergi zaxid.net internetes hírügynökség.

 • Egerek és emberek: egérseregnek keresnek gazdát

  Egész sereg egérnek keresnek befogadó gazdát Nagy-Britanniában, a rágcsálóhadat egy férfi házában találta a hatóság.

 • Ritka szumátrai tigriskölyök született a Londoni Állatkertben

  Ritka szumátrai tigriskölyök született a Londoni ÁllatkertbenTizenhét év után először született szumátrai tigris a Londoni Állatkertben. A Melati névre hallgató ötéves nőstény tigris hat percnyi vajúdás után hozta világra kicsinyét. A kölyök érkezését rejtett kamerával rögzítették. Utoljára tizenhét évvel ezelőtt született szumátrai tigris-kölyök a Londoni Állatkertben. A most világra jött tigris az ő unokája. Az új jövevény nemét egyelőre nem lehet tudni és a látogatóknak még néhány hetet várniuk kell kölyök megismerésére. Az állatkert gondozói nagy titokban tartották az anyatigris, Melati 105 napig tartó vemhességét.

 • Szilaj - a vad völgy paripája

  Spirit: Stallion of the Cimarron) - színes, szinkronizált amerikai animációs családi film (2002)

  rendezte Kelly Asbury, Lorna Cook
  zene: Hans Zimmer
  dalok: Bryan Adams
  játékidõ: 83 perc

 • "Törvénytelen" vakvezetõ kutyák

  Mivel Argentína egyelõre nem rendelkezik vakvezetõ és segítõ kutyákról szóló törvénnyel, a legtöbb üzletbõl és egyéb közintézménybõl kívül rekednek ezek a jószágok, és gazdáik is.

 • Tigriscsapdák felszedésére indulnak kínai önkéntesek

  Önkéntesek tucatjai próbálják megmenteni Északkelet-Kína szibériai tigriseit az orvvadászok csapdáitól - derül ki egy helyi hírportál jelentésébõl.

 • Pitbullnak visszaharapó gyerek: otthagyta a fogát

  Sao Paulo - Pitbullt harapott meg egy 11 éves fiú Brazíliában olyan hévvel, hogy otthagyta a fogát - a kutya nyakában.

  A harapásváltást a harci eb kezdte, a fiúcskát a bal karján marta meg. A gyerek azonban nem esett kétségbe, elkapta kezével a kutya fejét és viszonozta a harapást. Õ azonban nem a kutya mellsõ bal lábát választotta, hanem a nyakát.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása