rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Erdõszéli János

 • Share on Tumblr

  Erdõszéli János valóban az erdõ szélénél lakott és ez jó dolog, mert az erdõ madárfüttyös és könnyen vágható ott fütykös.Patak is kanyargott arrafelé és ez is jó dolog, amig játékos a kis vizikoma, de egyik tavasszal olyat tett, amit még sohasem.Úgy megáradt, hogy elöntötte János kertjét, házát.A disznókból vizidisznókat csinált, a kis házat meg úgy megrongálta, hogy az bánatában összeomlott.Nem maradt szegény Jánosnak más, csak a macskája: Éjjelmászkáló Nyávogó András.A cica a diófán várta ki a víz medrébe való visszatértét és a fatetõn idõnkénti panaszos nyávogással tiltakozott a vízkárok ellen. Amikor végre lejöhetetett, így szólt gazdájához:

  - Tudod mit?! Amit tudunk, azt tudjuk, amit nem tudunk, majd ellessük, megtanuljuk, mindenütt van kulcslyuk! Menjünk világgá, kapjuk el a Szerencse egérfarkincáját!
  Innyehinnyélt a javaslaton János, de a végén elfogadta.Utaztak cápás tengeren, büdös füstöt eregetõ hajón, rozzant szekéren, lihegõ lovon, csökönyös szamáron… Egy indiai fejedelem, azaz maharadzsa, úgy megszerette õket, hogy ítéletnapig tejben-vajban fürödhettek volna nála.Ám Jánost nyugtalanná lett vére megelégelte a dõzsölést, henyélést és a cica is unatkozni kezdett, mert minden egeret összefogdosott már a palotában.Igy szólt János a maharadzsához:
  - Útra kelnénk, Fõkegyelmességû Nagyuram, habár csudajól éreztük magunkat kegyelmed vendégeiként. Azt kérem csak: legyen szíves kinevezni grófnak, mert kishazámban nagy a címkórság, kell oda a grófság.Hadd legyen némi tekintélyem!
  Marasztalni próbálta õket a maharadzsa, de hiába.Kinevezte hát Jánost verestintás okirattal “sróffá”, ily módon némi hiba csusszant be a helyesírásba, de, ha jól meggondoljuk, némely sróf, vagyis csavar, a maga helyén négy grófnál is fontosabb lehet.Kapott továbbá fõnemessé lett Erdõszéli János “sróf úr” egy elefántot.Arra viszont a cicának, Éjjelmászkáló Nyávogó Andrásnak kellett tapintatosan figyelmeztetnie a maharadzsát, hogy ne legyen már marharadzsa, akin a galambok is nevetnek! Az elefánt sokat eszik, sok evés sok pénzbe kerül.Rákacsintott a cicára a maharadzsa és pénzeszacskókkal pótolta mulasztását, - igen bõkezûen.
  Tengereken hánykódó hajókon, elefánttaposta utakon végesvégül hazaért János és cicája, no és méghozzá miféle szarkahordta hírekre? Kövér lett a király leánya csudamód, egész nap heverészik, eszik, unatkozik.Beteg talán?! Aki meggyógyítja, jutalmat kap, nem is kicsit, hanem tettéhez méltót!
  Igy szólt a cica Jánoshoz:
  - Száz földet, vizet bejártunk, ezer doktornál is doktorabbak vagyunk! Kigyógyítjuk mi a királylányt akármilyébõl! Nincs olyan a nap alatt, amin nem gyõz az akarat!
  Jelentkeztek a királynál, meg is kapták a királylánygyógyítási engedélyt, ráadásul a szokásos teketória, a hetvenhét írásos kérelem alázatos beadása nélkül.Sokáig kérdezgették a súlyában túlgyarapodott királykisasszonyt errõl-arról, felelgetett is az selyempaplanos ágyikójából immel-ámmal.A cica János fülébe súgta a diagnózist, vagyis a baj orvosian cifra okát:
  - Lustandórum Csakfeküszendium Folytonevegetendum Unatkozániusz! Kapjon minden reggel bezzegbõr- deviszketendumot!
  Rábólintott János és díszes dobozt adott át a királykisasszony udvarhölgyeinek:
  - Nemes udvarhölgyek, udvarok gyönyörûségei! Legyenek szívesek reggelente ezzel a serkentõporral behinteni a felséges királykisasszony testét! Utána kiáltsátok kórusban: - IRÁNY A FÜRDÕSZOBA!
  Viszketõpor volt a díszdobozban, de ugyancsak serkentett is.Futott a királykisasszony reggelente a fürdõszobába, hogy lemossák róla a bõrét nyugtalanító-kínzó valamit.Utána az úszómedencéhez kellett mennie, hogy az abba beengedett tizenkét aranyhalacskából minnél
  többet kifogjon, ráadásul puszta kézzel.János elmagyarázta: ez a szép királykisasszonyt még szebbé teszi.Igy tartják az indiai Pikkelycsillandiában és, ha ott így tartják, így is van!
  Reggeli után labdáznia kellett a királykisasszonynak az udvarhölgyekkel, Jánossal és a cicával.Ha az aranykoronával ékes labda elgurult, azt csak a királykisasszony kereshette meg, hozhatta vissza, ehhez senki másnak nem volt joga!
  Teltek-múltak a hónapok.Az elhízott, lusta mozgású, teddide-teddoda királykisasszonyból ismét kedves, fürge szépség lett.Háját elvesztette, báját visszakapta. Délceg királyfiak könyörögtek, hogy õk is résztvehessenek a labdajátékokban.János és a cica beleegyezett.Õk nem pályáztak a királykisasszony kezére.Jánosnak a szakács leánya tetszett, “nyelves” Katica.No, valóban beszédes leányka volt Katica, de oly kedvesen csacsogott! Emellett kitûnõen fõzött, sütött, varrt - és szerette a tréfát.A cica is kedvelte Katicát, márcsak azért is, mert olykor kapott tõle sülthalat, libamájat vagy más ínyencséget, továbbá a leány cicája, Picinda Cecinda is igen tetszett a világlátott kandúrnak.
  A királykisasszony kigyógyult testi-lelki bajaiból, de a felséges úrnak nehezen akart eszébejutni a megígért jutalom.Éjjelmászkáló Nyávogó András azonban buzgón nyávogott emlékeztetõket a király ablaka alatt, nemcsak éjjel, nappal is.Végül a király ráütött a legsárgább tökre és így szólt Jánoshoz:
  - Végetért szolgálatod, János gróf.A földet, ameddig két szemed most ellát, egybõl neked adom!
  - Hitte a király erõsen, hogy onnan, ahol éppen állnak, nem lát el messzire János a körben csücsülõ domboktól.Nem tudta, hogy a világban bolyongó legény egy idõben artistaként kereste kenyerét.Két erõs emberrel felemeltetett János egy rudat.Máris fent volt a tetején.Onnan messzire látott, hét faluról is megemlítette, hogy éppen mit csinálnak ott az emberek.
  A király elõbb bosszankodott, azután nevetett - és a hét falut Jánosnak adományozta.
  Örült János, de Katica, a szakács leánya is, aki hamarosan János felesége lett.Éjjeljáró Nyávogó András és Picinda Cecinda öröme sem volt kisebb.Gazdáik lakodalmán úgy szólt a macskanóta, hogy hét faluba elhallatszott.Volt ugyan akinek ez nem tetszett, füleit befogta, papucsát odadobta.Hja, kérem, nem minden emberfül egyforma méretre, s az is kétséges, hogy egyik-másik cicadalra érett-e…

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • 2 millió kutya = 600 tonna ürülék naponta = több millió élõsködõ pete környezetünkben nap mint nap

  A kutyák emésztõcsatornájában számos féregfaj (fõként fonál- és galandféreg) élõsködik, melyek petéi, lárvái több ezres számban juthatnak ki a környezetbe az állatok bélsárürítése során.

 • Égő lakókocsiból mentettek ki egy hörcsögcsaládot a tűzoltók

  Égő lakókocsiból mentettek ki egy hörcsögcsaládot a tűzoltókEgy csapásra híressé vált az Amerikában, Washington államban található Lacey városának tűzoltóság képnek köszönhetően. A tűzoltókat egy égő lakókocsihoz riasztották. A tűz miatt emberek szerencsére nem kerültek veszélybe, de a lakókocsiban a tűzoltók egy hörcsögcsaládot találtak. A tűzoltók öt állatot mentettek ki, két felnőttet és három kicsit, akik közül csak egyikük nem élte túl a megpróbáltatást. A sikeres mentésben közre játszott az is, hogy a tűzoltókat kiképezték arra, hogyan kell a házi állatok életét megmenteni.

 • A csodálatos kutyadoki

  Hogyan váljunk falkavezérré kutyánk számára

  A kutyád az õrületbe kerget? Agresszív, ideges, félénk vagy egyszerûen csak túl feszült?

  Négylábú barátod talán valami megszállottja: felugrál mindenkire, aki belép az ajtón, vagy azzal nyaggat, hogy újra és újra eldobd neki ugyanazt a koszos, zöld teniszlabdát? Vagy esetleg úgy érzed, a te kutyád tökéletes, de szeretnéd, ha kettõtök kapcsolata még teljesebb lenne? Szeretnéd megtudni, mi motiválja? Szeretnél bepillantást nyerni a világába, hogy szorosabb kapcsolatot alakíthass ki vele?

 • Rajzos üzenetekkel a klímaváltozás ellen

  Klíma-korzó

  November végén a világ kormányai Kanadában hivatalos tárgyalásokat kezdenek az éghajlatváltozás elleni küzdelemrõl. A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) a Föld Barátai Európa Klíma-korzó kampánya keretében festett és szöveges üzenetekkel szeretné cselekvésre sarkallani a tárgyaló delegációkat.

 • Kétarcú macska jött világra

  Glide - Egy amerikai kismacska két arccal, két szájjal, két nyelvvel, két orral és négy szemmel született, még szerencse, hogy kilenc élete van, így nagy esélyt adnak neki a túlélésre.

 • Kutyájának köszönhetően vették időbe észre a mellrákját egy 43 éves nőnek

  Kutyájának köszönhetően vették időbe észre a mellrákját egy 43 éves nőnekEgy nő akkor jött rá, hogy mellrákja van, amikor kutyája megszagolta mellkasát. A 43 éves Sharon Rawlinson szerint spánielje, Penny, addig zaklatta, amíg el nem ment megnézetni magát. A tesztek kimutatták, hogy Penny ott szaglászta gazdáját, ahol a daganat növekedett. Sharon megkezdte a kemoterápiát és hamarosan el fogják távolítani daganatát. „Penny már hetek óta bökdösött a mancsával, mintha valamit ki akart volna venni a bal mellemből, de nem foglalkoztam vele. Egyik éjjel rám állt és nem volt hajlandó megmozdulni. Olyan érzés volt, mint ezer méhcsípés.”

 • Mirr-Murr története

  Vágtázó autók elõl gyakran menekülünk a Kecske utca csendes, nyugalmat árasztó kertes házai közé. A Nagyszombat utca emelkedõjén feljutva, a hangulatos "kis tér" a néhai Bagaméri fagylaltos színtere volt. Gábor, a férjem, még kisgyermekként, leste itt a mindennapos filmforgatásokat. Késõbb gyermekeinkkel gyakran mulattuk itt az idõt.

 • Krokodil miatt csúszott a vízi aerobic

  Krokodil mászott az üdülõpark medencéjébe, ezért késõbb kezdõdött a vízi aerobikóra az ausztráliai Darwin egyik külvárosában.

 • Pandának, tigrisnek festett ebek

  Pandáknak, tigriseknek festik be kutyáikat jó páran Kínában, ez a legfrissebb állati divat.

 • Óriáspandák érkeztek Franciaországba

  Két óriáspanda érkezett új franciaországi otthonába, egy Tours melletti állatparkba.

 • Gyógyszer maradványokat találtak halakban szennyvíztisztítók melletti folyókban

  Washington - Az Egyesült Államok öt nagyvárosának szennyvíztisztítói melletti folyószakaszokról kifogott halakban egy nagyszabású vizsgálat számos gyógyszer maradványát mutatta ki, köztük koleszterinszint csökkentõ, allergiaellenes, vérnyomáscsökkentõ és depresszió elleni szerek hatóanyagát - jelentették be amerikai kutatók szerdán.

 • Meghívó: Civil nyílt nap, Ismerkedés a Centerkével

  Az Orpheus Önkéntes Közösség a Partiszkon Társadalomkutató Egyesülettel és a Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal közösen Civil nyílt napot tart. A program célja, hogy a lakosság megismerje a civil szervezetek napi segítő tevékenységeinek fontosságát, ezáltal a cselekvésre képes embertársainkat együttműködésre buzdítsa. A Civil nyílt napon a Centerke Adományozó Központ működésébe tekinthetnek be az érdeklődők, illetve a program részeként a rászorulók 2 tonna élelmiszer felhasználásával civil támogatásban részesülnek. A programra sok szeretettel várjuk Önt is!

 • Ínyenc páviánok dézsmálják a drága szõlõt Dél-Afrikában

  Több száz vadon élõ pávián garázdálkodik Dél-Afrika híres Constantia nevû borvidékén, ráadásul az ínyenc fõemlõsök éppen a legdrágább borokhoz szükséges legédesebb bogyókból csemegéznek a legszívesebben, komoly anyagi károkat okozva a termelõknek.

 • Egyre több az állatkínzó Borsodban

  Miskolc - Egy év alatt duplájára nõtt az állatkínzásos bûncselekmények száma Borsod-Abaúj-Zemplénben, jelenleg egy kutyakínzó ellen folytatnak eljárást - tájékoztatta a rendõrség az MTI-t.

  A statisztikai adatok szerint míg 2007-ben 21, addig 2008 októberének végéig 42 esetben indult állatkínzás miatt eljárás Borsodban - közölte Dobi Tamás a megyei rendõr-fõkapitányság sajtóreferense.

 • Labrador Retriever

  Leírása: Masszív, erõteljes, rusztikus megjelenésû, közepes termetû kutya. Koponyája széles, állkapcsa erõteljes. Szeme sötétbarna. Füle lelóg. Háta egyenes, fara kissé csapott, mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott. Végtagjai párhuzamosak, egyenesek, jó csontozatúak. Fara közepes hosszúságú, a hegye felé elvékonyodik, többnyire majdnem vízszintesen tartja. Szõrzete rövid, sûrû, zárt. Bundája legtöbbször egyszínû fekete vagy sárga, olykor barna. Eredete: Nem túl régi fajta; az 1800-as évek eleje óta ismerik.

 • Huszonkét kutya egy kocsiban

  Pottsboro (Texas állam) - Két focicsapatnyi - azaz 22 - kutyát zsúfolt be személyautójába egy nõ Texasban - plusz magát.

  Az ebsereg azért került a kocsiba gazdasszonykájával együtt, hogy a rendõrség ne tudja kézbesíteni neki idézését, amelyet éppen túlzott kutyatartása okán küldtek neki.

 • Macskát sütöttek a mikróban

  Úgy látszik, egy dél-afrikai egyetemen is ismerik a megmikrózott macska történetét - és ki is akarták próbálni. Vagy mégsem? A májusban állatkínzás vádjával indított eljárást ugyanis beszüntették a négy fiatal gyanúsított ellen.

 • Állatkínzás: saját kertjében akasztották fel a kutyáját

  Egy ismeretlen behatolt egy kisújszállási ház udvarára és felakasztotta egy gerendára az ott láncon tartott kutyát — tájékoztatta hírportálunkat Pásztorné Kovács Ágnes, a megyei rendõr-fõkapitányság sajtószóvivõje.

 • Kétfejû teknõs Kubában

  Havannában egy kétfejû ékszerteknõsre bukkantak, amely a tudósok szerint nem fog sokáig életben maradni. Ennek ellenére az apró állat igen élénk és jó egészségnek örvend.

 • Ijedõs Bátorság

  Volt egyszer egy szamár, amelyik olyasmire vágyott, amire elõtte szamár még soha. Misivel, az udvari bohóccal kérvényt iratott, hogy a felséges király kegyeskedjen kinevezni õt, lógófülû, hûségesen szürke szolgáját, - lóvá!