rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Tanácsadó Domokos

 • Share on Tumblr

  Sötét erdõ világos tisztásán élt-éldegélt kunyhójában egy bölcs, öreg nénike.Házikóján tábla
  hirdette: TANÁCSADÁS, KALÁCSADÁS MINDENNAP.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Jöttek is ám messze földrõl a nénikéhez tanácsért, de ízletes kalácsát, finom, illatos teáját is igen kedvelték.Mibõl tellett a nénikének kalácsra? Nos, bár a tanácsokért nem kért semmit, akadt, aki segítségét méltóképpen viszonozta.Nem minden föld gazos ugar, nem is minden ember fukar!
  Egyszer a nénikének el kellett utaznia testvérbátyjához.Bevette az ajtóról a táblát és így szólt Domokos nevû cicájához:
  - Most légy okos, Domokos! - ahogy a mókás mondás kiáltja.Néhány hétre el kell mennem a bátyámhoz, mert megbetegedett valamiféle köhögõs nyavalyában.Viszek neki gyógyfüveket. Távollétemben vigyázz a házra!Nyúlnak, nyestnek ne nyafogj, morgós medvét meg ne fogj! Farkas farkát meg ne húzd, a vaddisznót meg ne nyúzd! Az egérnépet viszont ne hagyd elkanászodni…
  Bólogatott minderre Domokos cica, de alighogy gazdája eltünt a fenyõk mögött, mást gondolt máris.Vette az ecsetet, festéket, új tábla került a házikó ajtajára, méghozzá veres betûkkel verselõ: TANÁCSOT IS ADOK, HA KALÁCSOT KAPOK! KALÁCS HELYETT HOZHATSZ MÁJAT, LIBACOMBOS LIBALÁBAT! HA JÖN KOLBÁSZ, HA JÖN HURKA, MEGY A TANÁCS ÚJRA-ÚJRA!
  Ilyen költõi lelkû-gyomrú volt ez a Domokos cica! Hanem a következõ napokon érkezõ emberek csalódottan távoztak: õk csak a bölcs nénike tanácsára áhítoztak, nem a cicáéra. Komoran játszadozott a cica egy képzeletbeli egérfarkincával, amikor egyszercsak lódobogás riasztotta fel álomvágyából.Hû, milyen remek lovacska ugrott ki a tisztásra, milyen délceg, diszesruhás fiatalember ugrott le a nyeregbõl! Nem volt az más, mint királyfi.Nos, ez a koronás vitéz is távozni akart, amikor megtudta, hogy nincs otthon a nénike, de a cica a lovacska elé szökkent és így nyávogott:
  - Szép királyfi, kecses ló! Cicatanács tán nem jó?! Tarisznyádból mit adhatsz?! Bölcs tanácsot itt kaphatsz! Zibi-zab és nyerítés, van itt tanács, nem kevés!
  Nevetett a királyfi és mégiscsak bement a cicával a házikóba.Tarisznyájából sajtot, kolbászt, kenyeret adott a cicának.A cica elõbb megtömte bendõjét, utána állt neki a tanácsadásnak.Ne feledjétek: többnyire jobb az a tanács, amelyet telt gyomorral adnak, mint az, amelyiket üressel!
  Arról volt szó, hogy a királyi kicseskamrát agyafúrt tolvaj dézsmálgatta.Mint jutott be oda, ahol éjjel-nappal két kardos-lándzsás-kanócospuskás õr állt az ajtó elõtt?! Manó se tudja, - avagy inkább mégiscsak valami manó?
  A cica elmosolyodott:
  - Hallott már, felséges királyfi uram, arról a felségesen egérillatú macskagyökérrõl? Nos, e
  növénybõl kellene párlatot készíteni és azzal titokban lelocsolni a kamrában minden aranyból, ezüstbõl készült drágaságot, meg egyéb értéket.Utána már nem kell oda más, mint egy hihetetlenül nagytudományú, bájosan bûvös, bûvösen bájos nyomozócica! Olyan,
  mint jómagam…
  Kapott a szón a királyfi, de nem csak a szón.A cicát is felkapta, odaültette maga mellé a nyeregbe és már nyargalt is velük a lovacska a palota felé.Elõbb, persze, a cica jól bezárta a ház ajtaját, le is lakatolta.
  Segített a cica tanácsa fülöncsípni a kincseskamra dézsmálóját? Segített bizony! A következõ napon megint eltünt egy aranykorsó, de a macskagyökér-illat nyomán a cica kiszagolta a tolvajt.Az egyik õr volt a ludas, aki titokban kulcsot csináltatott a kamrához és nemcsak õrizte, hanem lopkodott is belõle. El is nyerte méltó büntetését, a cica pedig megérdemelt jutalmát.
  Amikor a nénike hazaért, meglepetésében leesett az álla.A házikó mellett kacsalábon forgó cicalak álldogált - és ki nézegetett ki az ablakon? Nem más, mint az õ cicája, Domokos! A szép, hápogásra érdemes minipalotácskát a királyfi ajándékozta az okos cicának.Örült ennek a nénike? Büszke volt a cicájára? Nagyonis! Kinevezte segédtanácsadójának és ettõl fogva együtt hallgatták meg a vendégségbe jöttek segítségkérõ szavait.Több szem többet lát, én pedig hozzáteszem: több fül többet hall, és olykor nagyonis használ, ha ugyanazt nem csak emberész, de cicaész is megfontolja…

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Állatokon tesztelt termékek

  Állatokon tesztelt termékekMindenki számára ismert a látvány, amikor is állatokat szépészeti termékfejlesztési céllal kísérleti alanyként alkalmaznak. Kikötözött, leborotvált, csövekkel tűzdelt apró gerincesek, macskák, kutyák, majmok... mind - mind azt szolgálják, hogy a bőrkrém és a smink jobb legyen a vásárlóknak. Egy - egy teszthez állatok tucatjait, de olykor százait kell felhasználni, így évente húszmilliónál több az állatkísérletre felhasznált állatok száma. Az EU-ban és Magyarországon sem legális a kísérleti állatok szépészeti célú felhasználása, így a kísérleti biznisz Kínában működik, onnan a teszt...

 • Fehérkezû gibbon született

  Fehérkezû gibbon született a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdõi Állatparkban. A kis majom a karácsony elõtti napon jött a világra - közölte Gajdos László, az intézmény igazgatója.

 • Emberként osztozkodnak a bonobók

  Úgy tûnik, önként osztozkodni nem kizárólag emberi gesztus. Amerikai kutatók megfigyelték, hogy a csimpánzokhoz hasonló bonobók következetesen úgy döntöttek, megosztják táplálékukat másokkal.

 • Bûzös poloskák lepik el Észak-Amerikát

  Míg az ágyi poloska a nagyvárosokat, köztük New Yorkot hódította meg, jóval nagyobb rokona az Egyesült Államok Atlanti-óceán menti mezõgazdasági területeire mér megsemmisítõ csapást.

 • Cairn terrier

  A Cairn terrier neve az angol cairn, azaz "kõrakás" szóból származik, amely gyakori Skócia-szerte, és útjelzõként szolgál, vagy emléket állít valaminek. Találó név ennek a szürkés-barnás, sprõd bundájú felföldi terriernek. Lehetséges, hogy a cairn a Skóciához tartozó Skye-szigetrõl származik, és feltehetõen már Stuart Mária uralkodása idején használták a kõrakásokban megbúvó rókákra való vadászatban. A XX. század elején a tenyésztõk vigyáztak, hogy fenntartsák a fajta szálkás bundáját, zömök testét és egyéb terrierjellemzõit. A fajta 1909-ben kapta nevét, azelõtt rövid szõrû Skye terriernek hívták.

 • 10 ezer eurót evett meg a kecske

  10 ezer eurót - 2,57 millió forintot - legelt magába egy kecske Németországban. Gazdája igencsak bánkódott, ám - a Piroska és a farkashoz hasonlón, de egész más szereposztásban - visszaszerezte a pénzt: állatorvossal mûtette ki a gidából.

 • A kardszárnyú delfin az Északi-sarkvidék legszennyezettebb állata

  Egy kutatás arra figyelmeztet, hogy a kardszárnyú delfinek lettek az Északi-sarkvidék kémiai anyagokkal legszennyezettebb állatai.

 • Elütött kisállat

  Elütött kisállatEgy cica. Egy elütött cica az út szélén. Sok házi kedvenc sohasem tér haza, mert a kóborlás közben elpusztul. Ki a felelős? Közvetlenül a gazdi, hiszen a jó gazda gondosságától távoli, hogy hagyjuk kóborolni. Az autósé, mert talán elkerülhető lehetett volna a gázolás. Az Orpheus Állatvédő Egyesület naponta kap hívásokat sérült, elhullott állatok kapcsán. Kutyák esetén van, hogy a chipolvasó jelez, de ritkán. Ilyen esetekben értesítve lesz a tartó. Cicáknál rendszerint nincs chip, ott a gazdi csak annyit észlel, hogy "a cicánk elment és nem jött haza".

 • Pelikánt láttak a Gellérthegy felett

  Az utóbbi hónapokban több helyen is feltûnt Magyarországon a pelikán (gödény) két példánya, egyikük a fõvárosban. A Magyar Madártani Egyesület csütörtöki közlése szerint feltehetõen a Duna vonzotta Budapestre, táplálkozó területein ugyanis befagytak a vizek, és a komoly hótakaró miatt nem jut táplálékhoz.

 • Medvegátolt mentõk

  Medve akadályozott mentõket a helyszínre száguldani az Egyesült Államokban: éppen egy kórház garázsának bejáratánál telepedett le.

 • Beszélni nem tudó gyermekeket segítõ robotkutyát mutattak be Brüsszelben

  Halmozottan hátrányos helyzetû, beszélni sem tudó gyermekek segítésére is alkalmas a Sony cég Aibo fantázianevû robotkutyája, amelyet egy európai uniós kutatási konferencián Lõrincz András, az ELTE Informatikai Kar kutatója mutatott be Brüsszelben.

 • Pamela Anderson nem vezet bõrüléses Mercedest

  Pamela Anderson, a neves hollywoodi filmcsillag és állatvédõ Mercedest akar venni, de bõrhuzatos ülések nélkül.

 • Fiatal nõre esett a ló

  Életveszélyes állapotban szállítottak kórházba a mentõk egy 22 éves békéscsabai nõt, akire sportlovaglás közben ráesett a ló.

 • Élõsködõk: bolha, tetû, atka, kullancs

  I. A kullancsokról általában,
  II. Az Atkák,
  III. A bolhák,
  IV. A tetvek.

 • Meghívó: Állatvédőknél járunk

  Az Orpheus Önkéntes közösség szervezésében fiatalok segíthetnek be az állatvédelmi központban. A kerékpárral érkező gyerekek a telepet bejárják, a működését megismerik. Állateledel adományaikkal járulnak hozzá az utcáról megmentett állatok ellátásához. A kóbor állatok befogásáról, a felelős állattartásról kiselőadást hallgatnak meg. A nap fénypontja a kutya sétáltatás és állat simogató lesz.

 • Állatbarát - Állatvédelem: elõadásaink 1999 óta közölnek állatvédelmi ismereteket!

  A CSEMETE Természet - Környezetvédelmi Kiemelkedõen Közhasznú Egyesület Állatvédelmi Szakosztálya együttmûködve az Orpheus Országos Állatvédõ és Természetbarát Közhasznú Egyesülettel már 1999 óta folytatja állatbarát-védõ elõadássorozatát, mely a kedvtelésbõl-és a gazdasági célból tartott állatok háziasításának folyamatát mutatja be, valamint ismereteket közöl a kedvtelésbõl tartott állatok tartásának módjairól. Az interaktív elemeket tartalmazó program más témákra is kiterjedhet (sintértelepek, vadászat, laborállatok, stb...).

 • Gyógyszer maradványokat találtak halakban szennyvíztisztítók melletti folyókban

  Washington - Az Egyesült Államok öt nagyvárosának szennyvíztisztítói melletti folyószakaszokról kifogott halakban egy nagyszabású vizsgálat számos gyógyszer maradványát mutatta ki, köztük koleszterinszint csökkentõ, allergiaellenes, vérnyomáscsökkentõ és depresszió elleni szerek hatóanyagát - jelentették be amerikai kutatók szerdán.

 • Kidobta a kutyáját a második emeletrõl

  Nyolc hónapra küldött a rács mögé keddi ítéletével egy bíró egy lengyel kutyatulajdonost, aki kegyetlen módon végzett ebével.

 • Eladta kutyáját, mert több halat fogott nála

  Egy horvát halász eladta kutyáját, mert még az ír szettere is több halat fogott nála. A lastovói halász elmondása szerint elege lett abból, hogy társai elõtt is megszégyenítette a kutya.

 • Csizmát kell hordania a fûallergiás kutyusnak

  A kutyus szerencsére hamar hozzászokott a különleges kutya cipõhöz és mostanra már együtt futkározik a többi ebbel.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása