rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Tanácsadó Domokos

 • Share on Tumblr

  Sötét erdõ világos tisztásán élt-éldegélt kunyhójában egy bölcs, öreg nénike.Házikóján tábla
  hirdette: TANÁCSADÁS, KALÁCSADÁS MINDENNAP.

  Jöttek is ám messze földrõl a nénikéhez tanácsért, de ízletes kalácsát, finom, illatos teáját is igen kedvelték.Mibõl tellett a nénikének kalácsra? Nos, bár a tanácsokért nem kért semmit, akadt, aki segítségét méltóképpen viszonozta.Nem minden föld gazos ugar, nem is minden ember fukar!
  Egyszer a nénikének el kellett utaznia testvérbátyjához.Bevette az ajtóról a táblát és így szólt Domokos nevû cicájához:
  - Most légy okos, Domokos! - ahogy a mókás mondás kiáltja.Néhány hétre el kell mennem a bátyámhoz, mert megbetegedett valamiféle köhögõs nyavalyában.Viszek neki gyógyfüveket. Távollétemben vigyázz a házra!Nyúlnak, nyestnek ne nyafogj, morgós medvét meg ne fogj! Farkas farkát meg ne húzd, a vaddisznót meg ne nyúzd! Az egérnépet viszont ne hagyd elkanászodni…
  Bólogatott minderre Domokos cica, de alighogy gazdája eltünt a fenyõk mögött, mást gondolt máris.Vette az ecsetet, festéket, új tábla került a házikó ajtajára, méghozzá veres betûkkel verselõ: TANÁCSOT IS ADOK, HA KALÁCSOT KAPOK! KALÁCS HELYETT HOZHATSZ MÁJAT, LIBACOMBOS LIBALÁBAT! HA JÖN KOLBÁSZ, HA JÖN HURKA, MEGY A TANÁCS ÚJRA-ÚJRA!
  Ilyen költõi lelkû-gyomrú volt ez a Domokos cica! Hanem a következõ napokon érkezõ emberek csalódottan távoztak: õk csak a bölcs nénike tanácsára áhítoztak, nem a cicáéra. Komoran játszadozott a cica egy képzeletbeli egérfarkincával, amikor egyszercsak lódobogás riasztotta fel álomvágyából.Hû, milyen remek lovacska ugrott ki a tisztásra, milyen délceg, diszesruhás fiatalember ugrott le a nyeregbõl! Nem volt az más, mint királyfi.Nos, ez a koronás vitéz is távozni akart, amikor megtudta, hogy nincs otthon a nénike, de a cica a lovacska elé szökkent és így nyávogott:
  - Szép királyfi, kecses ló! Cicatanács tán nem jó?! Tarisznyádból mit adhatsz?! Bölcs tanácsot itt kaphatsz! Zibi-zab és nyerítés, van itt tanács, nem kevés!
  Nevetett a királyfi és mégiscsak bement a cicával a házikóba.Tarisznyájából sajtot, kolbászt, kenyeret adott a cicának.A cica elõbb megtömte bendõjét, utána állt neki a tanácsadásnak.Ne feledjétek: többnyire jobb az a tanács, amelyet telt gyomorral adnak, mint az, amelyiket üressel!
  Arról volt szó, hogy a királyi kicseskamrát agyafúrt tolvaj dézsmálgatta.Mint jutott be oda, ahol éjjel-nappal két kardos-lándzsás-kanócospuskás õr állt az ajtó elõtt?! Manó se tudja, - avagy inkább mégiscsak valami manó?
  A cica elmosolyodott:
  - Hallott már, felséges királyfi uram, arról a felségesen egérillatú macskagyökérrõl? Nos, e
  növénybõl kellene párlatot készíteni és azzal titokban lelocsolni a kamrában minden aranyból, ezüstbõl készült drágaságot, meg egyéb értéket.Utána már nem kell oda más, mint egy hihetetlenül nagytudományú, bájosan bûvös, bûvösen bájos nyomozócica! Olyan,
  mint jómagam…
  Kapott a szón a királyfi, de nem csak a szón.A cicát is felkapta, odaültette maga mellé a nyeregbe és már nyargalt is velük a lovacska a palota felé.Elõbb, persze, a cica jól bezárta a ház ajtaját, le is lakatolta.
  Segített a cica tanácsa fülöncsípni a kincseskamra dézsmálóját? Segített bizony! A következõ napon megint eltünt egy aranykorsó, de a macskagyökér-illat nyomán a cica kiszagolta a tolvajt.Az egyik õr volt a ludas, aki titokban kulcsot csináltatott a kamrához és nemcsak õrizte, hanem lopkodott is belõle. El is nyerte méltó büntetését, a cica pedig megérdemelt jutalmát.
  Amikor a nénike hazaért, meglepetésében leesett az álla.A házikó mellett kacsalábon forgó cicalak álldogált - és ki nézegetett ki az ablakon? Nem más, mint az õ cicája, Domokos! A szép, hápogásra érdemes minipalotácskát a királyfi ajándékozta az okos cicának.Örült ennek a nénike? Büszke volt a cicájára? Nagyonis! Kinevezte segédtanácsadójának és ettõl fogva együtt hallgatták meg a vendégségbe jöttek segítségkérõ szavait.Több szem többet lát, én pedig hozzáteszem: több fül többet hall, és olykor nagyonis használ, ha ugyanazt nem csak emberész, de cicaész is megfontolja…

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • 24 évesen halt meg a világ legidősebb macskája

  24 évesen halt meg a világ legidősebb macskájaElhunyt Nagy-Britanniában a világ igazoltan legöregebb macskája, amely öt brit miniszterelnököt és három pápát „fogyasztott el”. Huszonnégy évesen fertőzés okozta a halálát. Poppynak még nincs a Guinness-világrekordok által hivatalosan kijelölt utóda, egyelőre keresik azt a macskát, amely átveszi a rekordot a pénteken eltávozott állattól. „Tudtuk, hogy öreg már, de így is nehéz” – mondta a nőstény állat Bournemouthban élő gazdáját. Poppyt alig néhány héttel ezelőtt ismerték el hivatalosan a világ legöregebb macskájának.

 • Megfejtették az orangutánok gesztusait

  Skót biológusok létrehozták az orangutángesztusok lexikonját, ugyanis kiderült, hogy a majmok éppoly szándékosan, elszántan és olykor vadul gesztikulálnak, mint az emberek.

 • Szófia istállót nyit az elkobzott lovaknak

  Istálló nyílik Bulgária fõvárosában lefoglalt lovak számára. Szófiában nem a lófogat a legfõbb közlekedési eszköz, már csak azért sem, mert tilos vele behajtani a városba, mégis gyakran látni az utcákon romákat fogatokon.

 • Hidegvérû herceg: Harry mobillal filmezte a lefejezést

  Mobiltelefonjával filmezte le Harry herceg egy kecske lefejezését Afganisztánban. Az állatból karácsonyi ebéd készült. A The Sun címû bulvárlap fotóin jól látszik, ahogy egy brit katona egy hatalmas késsel nekikészül az állat lefejezéséhez. Harry herceg december 25-én egy napot töltött a nepáli gurkák elõretolt állásában, mindössze fél kilométerre a tálibok állásától.

 • Vaddisznó támadt egy kutyát sétáltató férfira

  Kelet-Szlovákiában, Nagymihály városközpontjában egy vaddisznó támadt a kutyáját sétáltató férfira. A 60 éves férfi nem sérült meg, sikerült bemenekülnie az egyik közeli panelházba. Az incidens vasárnap reggel hét órakor történt, az állat korábban minden bizonnyal megsérült egy közlekedési balesetben.

 • Tulipánra hasonlít az újonnan felfedezett tengeri állat

  Tulipánra hasonlított az a félmilliárd éve élt tengeri állat, amelynek fosszíliáit Kínában, Jünann tartományban fedezték fel.

 • Pénzbírságot kapott a nõ, aki kukába dobott egy macskát

  Pénzbírságot szabtak ki állatkínzásért arra a brit nõre, aki a közelmúltban kukába dobott egy macskát, nagy felzúdulást keltve ezzel - a közösségi portáloknak köszönhetõen - az egész világon.

 • Elefántok ámokfutása Indonéziában

  Többtucatnyi elefánt gázolt végig az indonéziai Riau tartomány egyik településén, ahol halálra rémítették a helyi lakosokat és óriási károkat okoztak a házakban és a terményben.

 • A tehenek nem alkalmasak földrengések elõrejelzésére

  Bécs - Már az ókorban megfigyelték az emberek, hogy az állatok jelzik a közelgõ földrengéseket vagy más természeti katasztrófákat.

  Egy svéd tanulmány szerint azonban most úgy tûnik, hogy a tehenek nincsenek eme különleges képesség birtokában - írja a Der Standard címû osztrák lap online változata.

 • Zsiráfokat gyanúsít a rendõrség cirkuszi szökéssel

  Amszterdam - Tizenöt teve, két zebra, több láma és disznó szökött meg egy Amszterdamba látogató vándorcirkuszból hétfõ hajnalban.

 • Öt év után megkerült az elveszett beagle

  New york - Öt évvel azután, hogy New York városában gazdái elvesztették, visszatérhetett a családhoz Rocco, egy beagle kutya. Az elkódorgott ebet 1370 kilométerrel odébb, Georgia államban találták meg.

 • Ló a 12-iken

  Belgrád - Döglött lovat talált a 12. emeleten a rendõrség egy szerbiai toronyházban.

  A hatóságot a szomszédban lakók hívták ki bûzre panaszkodva. A rendõrök annyira erõteljesnek érezték a szagot, hogy kiürítették az egész házat, mert attól tartottak: halálos gázzal lehet dolguk. Hiába kutattak azonban a dögletes bûz forrása után, nem találták, így segítségül hívtak egy vegyvédelmi osztagot. Õk sem boldogultak hamar, de végül rábukkantak egy ló tetemére egy szellõzõjáratba gyömöszölve.

 • Huszonkét éves a világ legöregebb kutyája - képpel

  Huszonkét éves a világ feltehetõen legöregebb kutyája. Billy brit eb, életkora emberi lépték szerint 154 esztendõnek felel meg.

 • Példátlan állatkínzás egy magánállatkertben

  Az állatok nagyrésze elpusztult

  Az állatvédõk szerint legalább kétezer állat éhezett hónapokon keresztül egy Siófok közelében lévõ magánállatkertben, amelyet a helyi önkormányzat a közelmúltban bezáratott, tulajdonosát pedig eltiltotta az állattartástól. Az állatvédõk tömegesen találtak elhullott állatokat az elhagyatott állatkertben, ahol derékmagasságban állt a trágya.

 • Wombat kölykök maradtak árván

  A magára maradt kicsit azonnal befogadta a Taronga Vadvédelmi Kórház, gondozója éjszakára még haza is viszi magával.

 • Egyre kevesebb a korall

  Tömegesen pusztulnak a korallok Délkelet-Ázsiában és az Indiai-óceánban - ausztrál tengerkutatók szerint a helyzet több mint egy évtizede nem volt ennyire súlyos.

 • Állatok

  MACKÓ

  Brumm-brumm...Én a medve vagyok!
  Édes mézet tõled kapok?!
  Ha nem kapok tõled mézet, -
  a méz után magam nézek!

 • A kutya származása - hogyan keletkezhetett az ember legjobb barátja?!

  A kutya származása - hogyan keletkezhetett az ember legjobb barátja?!A legújabb kutatások ezt 20-30 ezer évvel ez előttre datálják, innen indul a kutya és az ember együttélése. A kutya, mint háziállat ezzel megelőzte a juhot, a lovat, a kecskét. Hű társa lett az embernek, s ezzel együtt esett át szükségszerű fizikai és lélektani változásokon. Követte őseinket hosszú vándorlásaikon, alávetette magát akaratuknak, s ezzel elvesztette természetének legsajátosabb vonásait. A kutya, amilyennek ma ismerjük, már az ember teremtménye, amelyet gondos kiválasztó munkával és keresztezéssel hozott létre.

 • Egy kacsa vigasztalta meg a társát gyászoló kutyust

  Egy kacsa vigasztalta meg a társát gyászoló kutyustGeorge a kutyus immár két éve depressziós, de legalábbis nagyon letört: pontosan azóta, hogy elveszítette társát és legjobb barátját, a 12 éves labradort, akit Blackie-nek hívtak. „Blackie halála óta George minden áldott nap sír. Az étvágya sem olyan, mint régen. Egyértelműen látszik rajta, hogy gyászol” – mondta a gazdi, majd hozzátette, a változást George életébe egy váratlanul felbukkanó kiskacsa hozta el. „A kacsák meglehetősen ritkák errefelé, az meg pláne szokatlan, hogy egy példány csak úgy felsétál a tornácra és összebarátkozik az ott fekvő kutyával.”

 • Medve és biciklis karambolja

  Missoula (Montana állam) - Medvével ütközött egy biciklis férfi az Egyesült Államokban.

  A középiskolai tanár elég sebesen kerekezett, amikor három méterrel elõtte felbukkant az úton a mackó. A tanár már nem tudott megállni, a kormányt félrerántani se lett volna értelme, és telibe találta biciklijével - és magával - a medvét. Az ütközés mindkettõjüket leterítette a lábáról és együtt gurultak lefelé a hegyoldalon.