rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Dínomdánom Világcirkusz

 • Share on Tumblr

  Dínomdánom Teofil, a Dínomdánom Világcirkusz igazgatója, cseppet sem csodálkozott, hogy egy macska kér állást tõle.Kért már ilyet tõle krákogó krokodilus, aligbátor alligátor, borz, borzas eb, bõgõmajom, sõt még lajhár is.A cica felé bökött az ujjával:

  - Mit tudsz?!
  - Egeret fogni! - válaszolta magabiztosan a szép kékesszõrû cica, Bársonytalpú Barnabás.
  - Egeret?! Azt minden cica tud! - nevetett Teofil.
  - Node, nem úgy, mint én! - önérzeteskedett a cica.Én vagyok az Eleven Egérfogók Fõmestere!Egyszerre három egeret kapok el, ha annyi fut elõttem.Egyet-egyet a két elülsõ praclimmal, harmadikat hátulsó lábaimmal, mint valami csipesszel…
  Erre már felfigyelt Teofil, nagyonis.Egyet tapsolt, besietett hajadonleánya, Klárika.Kettõt tapsolt, odaugrott hozzá legényfia, Károly.A felizgatott cirkuszigazgató egyiknek sem adott narancsot, hanem csak katonás parancsot:
  - Klári, siess a faluba, kérj egereket, tedd ebbe a bádogdobozba, hozd ide! Karcsi, te ugyanezt csináld, de ezzel a másik bádogdobozzal!
  Szépséges leány volt Klárika, daliás legény Karcsi.Klári ment a fiús házakhoz.Kért egereket, kapott is a ketreces egérfogókból, - de ilyen gyönyörû leány kedvéért mit meg nem tesz egyik-másik legény? Õk is beálltak macskájuk mellé egeret fogni Klárikának.
  Karcsi a lányos házakhoz kopogtatott be, hasonló sikerrel, de neki sajátkezûleg kellett kivenni az egérfogóból a kis farkincásakat.Hiába, egyes lányok kicsit félnek az egerektõl, - mások meg nagyon!
  Hamarosan ott volt a két testvér apjuk elõtt.A bádogdobozba tett egereken kívül mindkettõvel kézikocsi is volt.Klárika ugyanis annyi mindent: csokoládébonbont, cukorsüveget, illatos üveget, mézessüteményt, könyvet, no és számtalan virágcsokrot kapott ajándékba a legényektõl.Karcsi sem vihette a hóna alatt azt a sok kolbászt, hurkát, disznósajtot, szalonnát, fonott kalácsot és más gyönyörûséget, amit a neki kedveskedõ lányoktól kapott.Teofil igazgatói szeme azonban csak a zirgõ-zörgõ bádogdobozokra szegezõdött.Ha igaz, amit ez a cica állít, abból lesz új világszám itt!
  Igaz volt.Háromszor is megismételték az egerek elengedését és Bársonytalpú Barnabás mindig el tudott fogni egyszerre hármat.Teofil ujjongott:
  - Zseniális! Fenomenális! Piramidális!
  Még aznap sonkát ebédelt a cica az igazgatóné, Dínomdánom Teofilné, egyébként erõmûvész fõasszony, saját kezébõl.Meg libamájat. Meg különleges kolbászt, amely után minden ínyenc kutat: hol mász?
  Hanem hát mégiscsak azért cirkuszigazgató valaki, hogy gondolkozzon, amíg a lovak körbejárnak a porondon.Gondolkozott is Teofil és felkiáltott:
  - Hívjátok ide báró Ráró Sándort és Bársonytalpú Barnabást!
  Báró Ráró Sándor igazi született báró volt, valamikor kastéllyal.Azidõtájt szerény ember.Késõbb viszont, miután kastélyát és minden megingatható ingóságát elveszítette a kártyán, kissé fennhordta az orrát.Mire volt oly büszke szegényen, mikor gazdagon oly serényen szerény? Nos, állatidomári tudományára, amit maga szerzett magának.Jónéhány év óta õ idomította a Dínomdánom Világcirkusz állatait és - világsikerrel.Most is nagy tisztelettel kérlelte õt Teofil:
  - Sándorkám, bárókám, öt okos egérre volna szükség! Olyanokra akiket ruhába lehet öltöztetni.Olyanokra, akik nem ijednek halálra a mi Bársonytalpú Barnabásunk bájos cicapraclijai alatt, mert tudják: okos egér úgy élhet nálunk, mint Marci Hevesen, de a butát elviszi az ördög - vagy a macska.No, szóval öt ilyen egér: Inci, Finci, Cinci, Minci, Pinci!
  Báró Ráró Sándor mit se szólt, csak rábólintott.Bársonytalpú Barnabás is rányávogott a dologra.Igy hát hamarosan öt okos egeret foghatott el: minden praclijával egyet, az ötödiket pedig a szájával, de nagyon óvatosan, nehogy megsérüljön fogaitól a kényes kisegér farkincája.A közönség tapsolt, éljenzett.Mindenki nagyon elégedett volt, azaz - majdnem mindenki.Bégetõbirkahajtó Árpád, a skót juhászkutya, aki tudott énekelni, számolni, telefonálni, kötélen táncolni és ugatóverset költeni, viszont nem.Attól félt: az õ világszámánál hamarosan nagyobb világszám lesz Barnabásé.Máskülönben kedves kutyus volt Árpád és nem is volt annyira skót, inkább csak takarékos, - de hát az az átkozott mûvészi hiúság!
  Bégetõbirkahajtó Árpád tekintete a cirkuszplakátra esett. Hûha! Bársonytalpú Barnabás neve valamicskével nagyobb betûkkel áll rajta, mint az övé! Sörény Leó, sáros ló, ez bizony cseppet sem jó!
  Aznap este a felizgatott skót juhászkutya elkeseredésében megzavarta Bársonytalpú Barnabás egeres világszámát.A kutyaugatástól megrémült egerek - Inci, Finci, Cinci, Minci, Pinci - lemenekültek a porondról és bemenekültek az egyik nézõ, az igen csinos Szalagos Évike szoknyája alá.Ott megkapaszkodtak a leány harisnyáján és függtek rajta, mint a fülönfüggõ, de azért lábonfüggõ volt mindegyikük.Évike korántsem ijedt meg annyira az egerektõl, mint hasonló esetben más leány tette volna, de azért - merõ illendõségbõl - sikított kettõt-hármat.Mikor látta, hogy a jóképû Dínomdánom Karcsi siet segítségére, hirtelen ötlettel behúnyta szemeit és félájultan a legény karjaiba hullott.A leányért aggódó Karcsi kivitte õt a sátorból.Teofil követte õket, de õ inkább - igazgatói kötelességéhez híven - az idomított egerekért aggódott.Szerencsére Évikének nem lett semmi baja, sõt hamarosan Dínomdánom Karcsi karjaiban, annak feleségeként, boldogságát is megtalálta.Az egerek is épen kerültek elõ, kárpótlásul ementáli sajtot kaptak.Sõt! A bemutatott világszám sem sérült: a közönség azt hitte, hogy Évike ájulása is a szám része /pedig az csak a legényfogás része volt!/, ezért eszeveszetten tapsolt, éljenzett.
  Teofil is gondolt egyet, amig a lovak zeneszóra körbejártak a porondon: jobb a békesség! Fogja csak meg Barnabás az öt egeret, de utána jöjjön Bégetõbirkahajtó Átrpád ugatósan, zavarja el az egereket.Azok meg hadd keressenek menedéket Dínomdánom Károlyné, született Szalagos Éva szoknyája alatt!
  A Teofil által beharangozott békesség el is jött: a cica és a kutyus nevét egyforma nagybetûkkel nyomtatták az elõadást hirdetõ falragaszra, az asszonnyá lett leány megkedvelte a csinosan felöltöztetett öt egérkét, no meg férje kedvéért is ráállt a dologra, aki egyébként artista volt a családi cirkuszvállalkozásban.
  Tudom, hogy annyiféle cirkuszt láthattok a kis- és nagyvilágban, de azért, ha a Dínomdánom Világcirkusz felétek jár, okvetlenül nézzétek meg elõadását!

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Meghívó: Nemzetiségi nap

  Az Orpheus Önkéntes Közösség, a Karitáció, a Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal közösen megszervezi a soron következő nemzetiségi napot. A rendezvény célja, hogy a társadalmi integráció során közös együttműködés jöjjön létre és az önkéntesség mint fontos társadalmi erő népszerűvé váljon. A programon minimum 300 fő részvételére számítunk, melyre szeretettel meghívjuk Önt is!

 • Évente mintegy kilencezer madár pusztul el a Galápagos szigetek útjain

  Quito - Évente mintegy kilencezer madár pusztul el a Galápagos szigetek országútjain, mert autónak ütközik - áll a Charles Darwin Alapítványnak a szigetekrõl készült 2007-2008-as jelentésében.

  A Galápagos szigetcsoport a Csendes-óceánban található, ezer kilométerre nyugatra az ecuadori partoktól. Nevét az itt élõ óriásteknõsökrõl kapta. 1978-ban az ENSZ felvette világörökségi listájára.

 • Három lábbal éli kutyaéletét Boney

  Három lábbal éli kutyaéletét BoneySzegeden évek óta él a nagykörútiaknak ismerős Boney (M nélkül) három lábbal. ˝Átlagos˝ spániel volt az eb hároméves koráig, nap mint nap utazott, állandó helye volt az anyósülésen. Ám egy fuvar alkalmával szegénykét elütötték: kiugorhatott a gazdi barátjának autójából, akkor érte a baleset.... a történtek után egyik első lábát már nem tudták megmenteni, így lett három lábú. – Nehéz időszak volt a kutyus felépülése, naponta háromszor cseréltük a kötéseit, de nem lehetett megmenteni a lábát. Sokáig szégyellte magát sérülése miatt Boney, és rettegett az emberektől – fogalmazott Ábrahám Zsuzsa.

 • A nepáli Vöröskereszt fizetést ad egy kutyának

  Havi fizetést szavazott meg egy kutyának a nepáli Vöröskereszt.

 • 1 év 3 hónap letöltendõ börtönbüntetést kapott az állatkínzó

  Állatkínzás miatt az elsõ fokon meghozott 1 év 3 hónap letöltendõ börtönbüntetést – két év próbaidõre felfüggesztve – 10 hónap fiatalkorúak fogházában letöltendõ szabadságvesztésre változtatta a Somogy Megyei Bíróság szerdán jogerõs határozatában annak a belegi fiatalembernek, aki két évvel ezelõtt egy fejszével többször fejbe vágta, majd egy emésztõgödörbe dobta a kutyáját.

 • Pisztrángot fogott az árvízkárosult

  Megtalálta az élet napos oldalát az a férfi, akinek házát elöntötte az árvíz. Mile Tutic egy vihar okozta áradás után pisztrángot fogott a pincéjében.

 • A rozsomák bátor állat

  A kölykök sokáig a mamájuk mellett maradnak. Rozsomák, az X-Men címû képregény és mozifilm egyik fõhõse nagy erejû, mogorva, zárkózott figura. Névadó állata, a legnagyobb menyétféle természetesen nem ilyen, bár medveszerû alkatával, 25-30 kg-os testével képes riadalmat kelteni, mint 2007 nyarán a turisták által behozott rozsomákok, melyek elszabadultak Balatonvilágos környékén.

 • Nyertes mesék a 10 év alatti korosztályból

  Az Orpheus Állatvédõ Egyesület (www.zug.hu) által kiírt 'Állatbarát Meseíró Pályázat' két kategóriájára összesen 1524 alkotás (vers, verses mese, mondóka) érkezett be. A pályamûvek feldolgozása és értékelése nehéz feladat volt, hiszen a beküldõk szívvel-lélekkel összpontosítottak a nemes feladatra, mégpedig az állatbarát mesék megalkotására, ezáltal az állatszeretet kifejezésére, a felelõs állattartás szemléltetésére. Pályamunkák jelentõs része a környezõ országok magyarlakta településeirõl (Szlovákiából, Romániából, Szerbiából) érkezett.

 • Német Vizsla

  Leírása: Erõteljes felépítésû, nemes megjelenésû kutya. Feje közepesen hosszú, szeme sötétbarna, füle lelóg. Háta egyenes, ágyéka feszes, fara kissé lejt, mellkasa mély, hasa felhúzott. Végtagjai oszlopszerûek, párhuzamosak, izmosak.

  Farkát kétharmadára csonkolják. Szõrzete kemény, félhosszú, dús, drótszerû; lábai alsó részén rövidebb, az arcorri részén pedig szakállt alkot. Színe fehér alapon gesztenyebarna foltos, ill. petytyes.

 • Kétszer több végveszélyben élõ csimpánz él Sierra Leonéban

  A feltételezettnél kétszer több, egész pontosan négyezer végveszélyben lévõ nyugati-afrikai csimpánz (Pan troglodytes verus) él Sierra Leone területén - derült ki a fõvárosban, Freetownban közzétett új felmérésbõl.

 • Pandabébi-rekord Kínában

  Nem kevesebb, mint 21 óriáspanda született a kínai állatkertekben és vadasparkokban 2005-ben, megdöntve ezzel a 2003. évi 15-ös pandabébi-rekordot - jelentette a kínai sajtó.
  Különösen "termékeny" volt ezen a téren 2005-ben a Szecsuan tartománybeli Volong természetvédelmi park, ahol 16 óriáspanda-bébi jött világra.

 • Kutyahús-nap Dél-Koreában

  Augusztus 17-én nem jó kutyának lenni Dél-Koreában. Ez ugyanis a "Malbok" nap a koreai holdnaptár szerint. Ekkor a koreaiak - többnyire az idõs férfiak - rengeteg kutyahúst esznek abban a hitben, hogy ez fokozza férfiasságukat.

  Ez ellentétes azzal a törvénnyel, amely megtiltotta a kutyahúsfogyasztást Dél-Koreában. A korlátozást a 1998-as szöuli olimpia elõtt vezették be, mert a kormány attól tartott, hogy a kutyaevés nem jó reklám az országnak.

 • Mágnesekkel 'térítik el' a floridai krokodilokat

  Miami - Floridában kísérletképpen mágnesekkel próbálják "eltéríteni" a krokodilokat, hogy ne menjenek vissza eredeti élõhelyükre.

  A krokodilok, amelyek rendkívüli mértékben ragaszkodnak szülõhelyükhöz, az építkezések miatt sokszor városi környezetben találják magukat, és az emberek ritkán örülnek a hüllõk társaságának. Ezért az állatokat befogják és elszállítják lakatlan területre, ám a hüllõk akár heti 16 kilométert is képesek megtenni hazatérésük érdekében.

 • 'Holtverseny': Piton - aligátor = 0:0

  Miami - Igazi holtverseny lett egy óriáskígyó és egy aligátor párharcának eredménye: mindkettõ megdöglött.

  Az összecsapás Floridában történt. Az aligátor 1 méter 80 centi hosszú volt, a burmai tigriskígyó 3 méter 90 centis. Utóbbinak sikerült bekapnia az aligátort a fejénél "fogva", ám lenyelnie már nem: túl nagy falatnak bizonyult a falat és a kígyó szétdurrant. A duó tetemére erdõkerülõk bukkantak rá. Úgy vélik, hogy a Floridában nem õshonos kígyófajta a táplálkozási lánc élére próbál törni, letaszítva onnan az aligátorokat.

 • Gyilkos rákocskákat észleltek elsõ ízben Nagy-Britanniában

  Elsõ ízben fedeztek fel Nagy-Britanniában egy invazív rákfajtát, a "gyilkosnak" is becézett kétpúpos bolharák (Dikerogammarus villosus) egyedeit.

 • Az Újságíró Szövetség Állatvédõ Szakosztálya közleménye

  Az Újságíró Szövetség Állatvédõ Szakosztálya szeptember 29-én tartotta az immár hagyományossá vált Állatok világnapi sajtótájékoztatóját. A téma a gyepmesteri telepeken uralkodó gyakran áldatlan állapotok voltak. Jelen pillanatban egyetlen hivatalos szerv sem tudja megmondani, hogy az országban hol, és hány gyepmesteri telep mûködik.Felmerült a kérdés, hogy nyilvántartás híján akkor hogyan ellenõrzik ezeket a telepeket.

 • Disznóhústól hízik a világ legnagyobb macskája

  Kínában él a világ legnagyobb macskája. A kilencesztendõs állat tizenöt kilót nyom, a derékbõsége pedig 80 centiméter. Gazdája, Xu Jirong szerint a macska meglehetõsen jó étvágynak örvend.

 • Megerõszakolta bátyja kutyáját a hajléktalan

  Egy hajléktalan férfi 15 év börtönt kaphat szodómiáért, mert bátyja kutyájával közösült.

 • Ő itt Simba, a kiskutya

  Ő itt Simba, a kiskutyaEz az édes pofa kutyus egyébként Leonbergi fajtájú. A németországi Leonberg városából származó nagytestű kutyafajta, melyet azért tenyésztettek ki, hogy a város címerében látható oroszlánhoz hasonlóan a város jelképe legyen. Családi kutyaként kimondott gyerekszeretetével tünteti ki magát. Marmagassága kb. 72–80 cm, és akár 80 kg súlyú is lehet. Bár a képen látható lány nem egy termetes teremtés, ez a csodálatos kutyus tényleg oroszlánhoz hasonlítható. Gyönyörű állat, ugye, a kutya ártáke pénzben nehezen fejezhető ki, de nem olcsó, annyi biztos.

 • Lelkes Miklós: Macskás Karcsi

  Macskás Karcsi buzgón látogatta az iskolát. Olykor macskáját, Búsképû Barnabást is becsempészte, ezért nevezték el Macskás Karcsinak, pedig Nagykutyás Károly volt az igazi neve. Megjegyzem: Búsképû Barnabás inkább csak akkor búslakodott, ha sem egeret nem sikerült farkincán csípnie, sem pedig a kamrából nem kapott cicaszájba valót.