rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Három foltoska

 • Share on Tumblr

  Szabólegény cicája volt Háromfoltoska. Fehérbundájú lett volna, ha nincs hátán nyeregalakú, hasán zsemlealakú, két szeme körül pedig álarcszerû fekete folt.

  Gazdája, Tûbele János, no, szabónak csak-csak, de légyvadásznak, mint az egyik csintalan nadrágcsináltató némi gúnnyal megjegyezte, kitûnõ volt.Igaz, még nem ütött agyon hét legyet egycsapásra, mint a híres mese hõse, de azért hatot egyszer már igen.
  Háromfoltoska minden nap csésze tejet, meg egy zsemlét kapott Tûbele Jánostól.E járandósága ellenére úgy döntött: egyhónapos nyaralásra megy az erdõbe.Ott, úgy vélte, több és jobb ízû lehet az egér.
  Gazdájának egyik szeme sírt, mert igen szerette a cicát, másik szeme nevetett, mert arra gondolt: egy hónapig csésze tejjel és egy zsemlével megtoldhatja saját reggelijét.Ám a cica lelkére kötötte vastag szabócérnával:
  - Ne hagyd, hogy az erdõben kibabráljon veled más állat, Háromfoltoska! Elvégre nem akármilyen macska vagy te, hanem olyan, akinek gazdája, az olló és tû mellett, a légycsapót is mesterien kezeli!
  Beköltözött Háromfoltoska az erdõbe, ott is egy tágas odúba, amelyben éppen nem volt bagoly vagy más csõrös kinézegetõ.Másnap pedig nekilátott avarzörgetésnek, egérkeresgélésnek.Egyszercsak elébe állott valami veresség. Róka volt, hegyesorrú és igen öntelt:
  - Ki vagy, te foltos állat?! Akárki vagy, folt ide, folt oda, éhes vagyok - megeszlek!
  - Nem ajánlom! - fújta ki harciasan a szavakat a cica. Elõször is: úgy kicifrázom a képed, hogy tulajdon feleséged sem ismer rád, másodszor: felfutok a fára, harmadszor: hívom gazdám, a Nagy Vadászt, az pedig téged egybõl levadász!
  Azt nem tette hozzá Háromfoltoska, hogy gazdája csak légyvadász.Nem kell mindent a veresbundások orrára kötni.
  Megijedt a róka, elfutott.A cica pedig tovább kergette az egereket.Addig kergette, amíg meg nem jelent egy piszkos, szürke domb.Farkas volt.Az ordas rögvest fenyegetéssel kezdte:
  - No, te feketefoltosan fehér, akárki vagy, elõléptetlek ebédemmé!
  - Nem ajánlom! - sziszegte fogai között a cica. Elõször is: kikarmolom szemeid, kicsipkézem füleid, nem ismernek majd rád a szüleid! Másodszor: felfutok a fára. Harmadszor: hívom gazdám, a Nagy Vadászt, az meg téged egybõl levadász!
  Megijedt a farkas, mert a vadász emlegetése számára olyan volt, mint rosszembernek az ördög falrafestése.Gondolta: jobb lesz odébbállni, amíg megállhat a négy lábán.Igy is tett.
  Háromfoltoska ide nézett, oda nézett, ide ugrott, oda ugrott: egerészett.Ám abba kellett hagynia.Kisebbfajta barna hegy cammogott elõ.Medve.Elõbb csak cammogott, azután brummogott, végül így brammogott:
  - Honnét jöttél, kisfülû foltosnyúl? Akárhonnan jöttél, jókor érkeztél. Éhes vagyok, bendõmbe teszlek!
  - Nem ajánlom uraságodnak! - figyelmeztette Háromfoltoska. Elõszörre orrába karmolok,
  másodszorra felfutok a fára, harmadszorra hívom gazdám, a Nagy Vadászt, az meg
  uraságod egybõl levadássza! Mentse a bundáját, amíg megteheti!
  A medve, úgy látszik, nagyon éhes volt, így hát Háromfoltoska a másodszoron kezdte: felkapaszkodott a fatörzsre.A medve utánaeredt, mutogatta, hogy õ is tud fára mászni.Igen, de a cica jobban értett a kapaszkodás mesterségéhez, közben kicsit hegyesebbre karmolta át a medve tömpe orrát.Bõgött, bömbölt a nagybundás, mert minden medve kényes az orrára.A cica a fatörzsrõl az ágakra tette át székhelyét.A medve utánamászott.Ez utóbbi nem tetszett a faágnak, mondta is méltatlankodón: reccs! A cica még feljebb ugrott, tehette, de a medve a fatetõn nem akkora ugróbajnok, mint a bundás nyávogómester.Az ág bosszankodott, recsegett, végül pedig a medvével együtt lezuhant.Háromfoltoska pedig buzgón nyávogta a fatetõn:
  - Gyere gazdám, te nagy vadász! Itt egy levadászható medve!
  Megijedt a medve, gyorsan hazavánszorgott barlangjába fájós fenekét borogatni.
  Háromfoltoskát ettõl fogva senki sem zavarta meg erdei egerészésében.Amikor nyaralásából visszatért, egészségesen, mint a makk /bár egyetlen szem makkot sem evett, csak egereket/, gazdájának, Tûbele Jánosnak egyik szeme sírt, másik nevetett.Újra otthon volt szeretett cicája, de az õ reggelije soványabb lett csésze tejjel és egy zsemlével.Ez a járandóság most már ismét a cicát illette.

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Egy tonna elefántcsontot foglaltak le Afrikában

  Nairobi - Egy tonna elefántcsontot foglaltak le egy összehangolt akció során Afrikában.

  Hetvenöt gyanúsítottat tartóztattak le négy hónapig tartó nyomozás után a Kongói Köztársaságban, Ghánában, Kenyában, Ugandában és Zambiában - jelentette be hétfõn a kenyai környezetvédelmi hivatal.

 • Apa lett az elsõ klónozott kutya

  Apa lett Snuppy, a világ elsõ klónozással létrehozott kutyája, egy afgán agár: õ már természetes(ebb) úton szaporodott tovább, nevezetesen mesterséges megtermékenyítés nyomán vált két nõsténykutya kölykeinek felmenõjévé - jelentették be csütörtökön dél-koreai tudósok.

 • Kutya a tigrisek pótmamája

  Kleopátra - így hívják a kutyát - fogadta örökbe a tigriskölyköket, akiket eltaszított az anyjuk.

  Kleopátrának szerencsére nemrég saját kölykei születtek, így nem jelentett gondot az örökbefogadás. Szoptatja és tisztogatja a két kis tigrist, Cjopát és Pjusát. A tigris kölykök most az oroszországi Szocsiban, Jekaterina Kodakova lakásában élnek, Kleopátrával és egy Masjanya nevû cicával.

 • Visszatalált az Északi-tengerbe az eltévedt bálna

  Bécs - Az idén nyáron a Balti-tengerben tévelygõ bálna szerencsésen visszatalált az Északi-tengerbe - jelentette a Der Standard címû osztrák lap internetes kiadása.

  Utoljára augusztus 30-án látták fent északon, a Norvégia és Svédország között elhelyezkedõ Skagerrak-tengerszorosban - mondta kedden Jörg Feddern, a Greenpeace bálnaszakértõje.

 • Meghívó: Orpheus Önkéntes Közösség standra

  Meghívó: Orpheus Önkéntes Közösség standraDeszken, 2017. 04. 27-én kerül megrendezésre a nyárváró - majális, ahol az Orpheus Önkéntes Közösség standján önkéntesek, segítők részvételével ismertetjük meg a helyi és környékbeli lakossággal az önkéntesség fontosságát. A rendezvényen egyesületi kiadványok, tájékoztatók, játékos ismeretterjesztésre is sor kerül. A programon helyet biztosítunk bemutatkozási lehetőséggel az ÉT-REND Egyesületnek, az Angyali.hu Alapítványnak, a Mátrix Közhasznú Alapítványnak, a Karitáció Szociális Alapítványnak és más szervezeteknek is.

 • Védelmet kapott a legszebb szalamandrafaj

  Fokozott védelmet kapott a világ legszebbnek tartott szalamandrafaja, az Iránban honos császári foltos gõte (Neurergus kaiseri) a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény (CITES) aláíró országainak Dohában zajló tanácskozásán.

 • Kutyákat támadott meg egy nyúl

  A nem épp bátorságáról híres állatka odaugrált egy fogatnyi ebhez, felpofozott néhányat, majd eltávozott.

  Nyúl támadott meg egy egész fogatnyi kutyát Norvégiában.

 • Komondor

  A komondor az egyik legismertebb pásztorkutyafajtánk, amelyet mai formájában a legrégebben tenyésztettek ki. Nevének több magyarázata is van. Valószínûleg a kuman (kun) szóból származik, 1454-ben bukkant fel nyelvelméleteinkben, a Debreceni kódex 1519-ben már kutyanévként említi a kamondort vagy komondort. A szó a türk nyelvekben a kumanokhoz tartozást jelentette. A kunlakta vidékek pászorkutyája lehetett. A komondor valószínûleg õseinkkel a népvándorlás idején került a Kárpát-medencébe, de nem kizárt, hogy a kunok hozták be.

 • Brutális állatkínzás Mélykúton

  Részeg állapotában vasvillával szurkálta és brutálisan verte a lovát egy idõs asszony kedden délután Mélykúton, mert a legyengült állat nem bírta húzni a kocsit. Mint késõbb kiderült, az asszony portáján több tucatnyi éhezõ állat is tengõdik még – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség Nyikos Tamástól a Bács-Kiskun Megyei RFK sajtószóvivõjétõl.

 • Elsõ ízben született Kínán kívül dél-kínai tigris

  Elsõ ízben született utódja Kínán kívül a tigrisek egy kihalás fenyegette alfajának, a dél-kínai tigrisnek (Panthera tigris amoyensis), amelybõl már csak hatvan él fogságban és harminc a vadonban. A Mentsük meg Kína tigriseit! nevû szervezet vasárnapi közleménye szerint jó egészségben, az átlagosnál nagyobb súllyal, 1,2 kilóval jött világra egy hím tigrisbébi a dél-afrikai Lahou-völgyi Rezervátumban. Az állatvédõ egyesület történelminek minõsítette az eseményt...

 • A madárinfluenza már Oroszországot is elérte

  A kórt költözõ madarak terjeszthetik

  Oroszországban is felbukkant a madárinfluenza H5-ös vírustörzse, de a kórokozó nem jelent veszélyt az emberekre - erõsítették meg az orosz állategészségügyi hatóságok hétfõn a laboratóriumi vizsgálatok elõzetes eredményei alapján.

 • Boxer tetem a kuka mellett

  Boxer tetem a kuka mellettBudapest XIII. kerületben egy konténer mellett, összekötözve találták állatbarátok a plédbe csomagolt kutyát. Az észlelők a rendőrséget és az állatvédőket hívták. A tetem 5-8 év körüli fajtatiszta, boxer, kan kutya. Chip száma: 348098100109856, ami sajnos regisztrálatlan! Azért rakjuk ki a képeket, hátha valaki felismeri! A kutyust boncolásra elszállították, mivel nem zárható ki a bűncselekmény, fontos lenne tudni, ki volt az állat gazdája. A szükséges feljelentést is megtették! Ha az ügyben bárki információval rendelkezik kérjük hívja a +36203666643 vagy a 112-es rendőrségi számot (2014-03-26)

 • Varga Csaba - Lánytár

  A nagy kackiás bajszú, kiváló animációs filmrendezõ, Varga Csaba maga írta-illusztrálta "Lánytár" kötetének versei gyerekverseknek álcázott filozofálgatások, illusztrációi pedig, a híres szürrealista festõk, felnõtt-gyerekek, Miró és Klee világát is idézõ rajzok, keresetlenül emlékeztetnek gyerekrajzokra, így mélységes empátiával elrejtve a szerzõt., aki a kötetbe fûzött utolsó, üres, érdekes faktúrájú "újrapapír" oldalak elé ezt írta: "Nagyon jól lehet rajzolni ezekre a lapokra."

 • Vaddisznók garázdálkodnak Budapesten

  Nyár óta már több mint 50 vaddisznót fogtak be a fõváros XII. kerületében. Erre azért van szükség, mert egyre több bejelentés érkezik arról, hogy ezek az állatok károkat okoznak az erdõterülettel szomszédos kertekben.

 • Dorka a staffordshire terrier

  Docs 1995 április 25-én született, tíz évet, 2005. augusztusáig élt. Mégha élete alkonyán (a betegség miatt) sokat is szenvedett :( ragaszkodás, szeretet, közösségi élet jellemezte mindennapjait... Éppen ezért is volt neki megváltás a kegyes halál.

 • 10 ezer eurót evett meg a kecske

  10 ezer eurót - 2,57 millió forintot - legelt magába egy kecske Németországban. Gazdája igencsak bánkódott, ám - a Piroska és a farkashoz hasonlón, de egész más szereposztásban - visszaszerezte a pénzt: állatorvossal mûtette ki a gidából.

 • Lefejeztek egy gólyát Békés megyében

  Levágták egy gólya fejét a Békés megyei Eleken. A vérbefagyott állatra szombaton hajnalban a helyiek találtak rá, õk szóltak a rendõröknek.

 • 42 dalmatával él együtt a 101 kiskutya filmért rajongó férfi

  42 dalmatával él együtt a 101 kiskutya filmért rajongó férfiKilakoltatás fenyegeti azt a chilei férfit, aki a 101 kiskutya című filmen felbuzdulva dalmatákat „gyűjt”. Az 55 éves Nelson Vergara a főváros, Santiago egy peremkerületében él, és még messze van a 101-től. Csak 42 dalmatánál tart, de szomszédai ekkora ebseregletet is sokallnak, főként a bűzre panaszkodnak. Az illetékes önkormányzathoz fordultak, amely azzal fenyegeti a dalmatagyűjtőt, hogy kilakoltatja otthonából. Vergara azzal védekezik, hogy ő csupán jó példával akar elöl járni: szeretné mások lelkiismeretét felébreszteni kóbor kutyák befogadása végett.

 • Széttépte az 5 éves kislány arcát egy staffordshire terrier

  Súlyosan megsebesült egy ötéves olasz kislány, amikor megtámadta egy kutya egy krakkói étteremben. Ezt a lengyel város hatóságai közölték kedden. A gyerek arcán illetve orrán ejtett súlyos sebeket az eb.

 • Hobbi airedale terrierünk ápolása

  Szõrzete drótos, durva tapintású, enyhén hullámos, fekete, fényes nyereggel és vörösesbarna szõrzettel a fejen, mellkason és a végtagokon. Rendszeresen trimmelni kell. Ezt jobb ha kutyakozmetikusra bízzuk, fõleg ha kiállítási airedale terrierünk. Rossz kozmetikázással ma már nincs esély a jó szereplésre! Lenyírt szõrt többé trimmelni nem lehet. Ha esetleg bizonytalanok lennénk, abban hogy lesz-e tenyésztve kutyánk legalább 1 éves koráig trimmeltessük. Megfürdetett vagy megázott szõrt nem lehet trimmelni (csak nagyon fájdalmasan). Ilyenkor kb.1 hónapot várjunk a kozmetikázással.