rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Nyávogó kalózok

 • Share on Tumblr

  A három cicát Firefura Feri Bácsi nevezte el: a koromfeketét Belzebubnak, vagyis fõördögnek, a fehéret Belzének, a fekete és fehér foltokkal tarkítottat Bubnak. Mondta is neki fiacskája, Ferike:

  - Papa, ha Belzebubot hívjuk majd, akkor mind a három jönni fog! Nem kellene inkább más nevet adni a a fehérnek és a fekete-fehér foltokkal cicáskodónak?!

  Feri édesapja azonban úgy gondolta: ahol három cica van, ott úgyis mindig mindegyik elõrohan, bármelyiket hívják is.

  A cicák nagy becsben álltak a Firefura-családban, még akkor is, amikor ültek vagy éppen heverésztek. Ám talán egy kicsit el is kapatták õket. Így történhetett meg, hogy amikor a három cica meglátta az asztalterítõrõl kicsit lelógó kolbászt, segítettek neki a lejjebb lógásban, vagyis húzták lefelé. Fõképpen az az ördögfekete Belezebub húzta, viszont Belze és Bub sem volt angyalka, mert õk meg hamarosan felugrottak az asztalra. Egyikük a májashurkát, másikuk a véreshurkát taszigálta az asztal széle felé. Hátsó gondulatuk az volt, hogy kihúzzák ezeket elõl, a konyhaajtón át, az udvarra, és ott udvarolnak majd e disznóságoknak. Sõt, hõs cicákhoz méltóan megmentik õket attól, hogy más kebelezze be õket, arra érdemtelen!

  Firefura Bácsi felesége, Ági Néni, azonban a cicák kolbász- és hurkamentõ szándékát rossznéven vette. Rázta a seprût és így kiáltott fel:

  - Ki innen, gazfickók! Megmondtam: ha bármit elcsentek, ti húzzátok a rövidebbet!
  Elfutott a három cica, de méltatlankodott. Különösen Belzebub látta másként az eseményeket:

  - Méghogy mi húzzuk a rövidebbet?! Mi a hosszabbat húztuk, a kolbászt! Mindamellett nem bármit akartunk elcsenni, hanem kolbászt és hurkát! Tudjátok mit? Hagyjuk itt ezt a minket sértegetõ házat! Menjünk oda, ahol kolbászból van a kerítés, valamint több kolbász, mint nap! Legyünk kalózok!

  A másik két cica kérdõen nézett rá. Ám Belzebub nem titkolta hirtelen jött titkos tervét:
  - A kalózok kolbászért kalózkodnak, májashajót fosztogatnak! Láttam Ferike képeskönyvében! Kölcsönvesszük Ferike hajóját, amit születésnapjára kapott, hajózunk, kövér halakat fogdosunk ki a patakból...

  A kert alatt folyt a patak, ott volt kikötve az a gyönyörû játékhajó, amelyben tényleg elfért három cica. A cica nem szereti a vizet, node, szárazon nem megy a hajó, még akkor sem ha jó... Mit tehettek egyebet? Elkötötték a hajót, beleugrottak. Ez nagyon tetszett nekik, mármint az elkötés, meg az ugrás, az viszont már nem, hogy ingott alattuk a vizijárgány. Ám a víz máris vitte õket. Moccanni sem mertek.

  A kövér halak kifogása sem bizonyult egy idõ után egyszerûnek, talán azért, mert a patakban csak kicsi, sovány halak voltak, azok meg, kifogást sem tettek, csak gyorsan elúsztak a cicamancsok elõl. Egy béka ugyan ráugrott Belzebub fejebúbjára, de mindjárt tovább is ugrott onnan, át a túlpartra.

  Gyorsult a patak folyása, felhangzott rét, majd erdõ mentén a panaszos cicadal:

  Nyá, nyá, nyá!
  Megyünk világgá!
  Nyi-nyá-nyi!
  Ki kéne kötni!

  A kikötés egyelõre nem sikerült. Ám a remény azért feltûnt a láthatáron. Falu közeledett. Sajnos, kutyaugatással. Nem jó kikötni ott, ahol kutyaszájra-kutyatekintetre az van írva: HARAP-LAK.

  Node milyen kutyuska nézett rájuk a partról? Bub cica felkiáltott:

  - Ez nem kutya, ha kutya is! Ez a barátunk, Bodri! Terike cicája! Terike Ferike barátja, volt már nálunk többször is! Barátságos, kedves kislány! Ugasd, Bodri, Terikédnek: tégy ki három terítéket! Megjöttünk mi, cicanép, köszönteni Terikét!

  Bodri ugatott, Terike kiszaladt a házból, megismerte a cicákat, partra húzta a hajót, és boldogan kiáltotta Édesanyjának:

  - Ferike küldött születésnapomra egy hajót, három cicával! Készíts nekik csirkemájas ebédet!

  Ezalatt otthon Ferike kivallatta mamáját, megtudta a cicák csínytevését, de azt nem, hogy hová lettek a cicuskák. Ment a padlásra, fellökte a limlomládát, ment a pincébe, belenézett a káposztáshordóba, az udvaron kérdõre vonta a kecskét, de az csak mekegett...Késõbb fájdalmát még gyönyörû hajójának eltûnése is fokozta, - de mi volt az a cicák eltûnése miatti mély bánatához képest! Kereste a cicákat kiserdõben, nagyerdõben, kisréten, nagyréten... Utóbbit úgy befutkározta, hogy azon még az ott legelészõ három tarka tehén is csodálkozott. Végsõ elkeseredésében átszaladt a szomszéd faluba is. Itt már nem futott tovább, mert lihegni is kell valamikor, fõleg nagy futkározások után.

  Egyszercsak mit lát? Kislány fut feléje, akit mindig is kedvelt, aki oly készséggel megmutatta neki, hogy mi a lecke, ha õ, komolyabb dolgok miatt, az iskolában erre nem tudott figyelni. A múltkor is, amikor azt kellett eldöntenie, hogy hány darab acélgolyót ér egy tulipános díszítésû bugylibicska... Terike az!

  Terike már messzirõl kiáltotta:

  - Köszönöm, Ferike, a születésnapomra küldött hajót! Milyen kedves és ötletes vagy! A cicáiddal küldted el!

  Megörült Ferike, de még hogy! Nem árulta el, hogy a cicák az õ tudta nélkül vitték el a hajót, érezte: most már minden jóra fordul, csak egy kicsit tovább kell forgatni az eddigi mindent. Ebédnél kiderült: Terike örül a hajónak, de még jobban örült volna annak a porcelánbabának, ami Ferikééknél a padláson árválkodik...

  Jó szíve volt Ferikének, különösen, ha csak egy porcelánbabáról van szó, ami lányoknak való, fiúk kezében úgyis egykettõre eltörne...Elkérte Terike biciklijét, meg kapott egy fedeles kosarat is, abba tette a cicákat. A cicákkal és a hajóval hazakerekezett, a porcelánbabával pedig visszakerekezett Teriékhez. Hû, most ragyogott csak fel Terike szeme igazán!

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Macska gyújtotta fel, kutya mentette meg a házat a tûztõl

  Egy mozgássérült asszony macskája tüzet okozott a lakásban, de különleges idomításban részesült kutyája megmentette azzal, hogy odavitte neki a telefont. Jamie Hanson harmadfokú égési sérüléseket szenvedett a karján abban a tûzben, amelyben végül mindkét házi állata elpusztult.

 • Beszélni nem tudó gyermekeket segítõ robotkutyát mutattak be Brüsszelben

  Halmozottan hátrányos helyzetû, beszélni sem tudó gyermekek segítésére is alkalmas a Sony cég Aibo fantázianevû robotkutyája, amelyet egy európai uniós kutatási konferencián Lõrincz András, az ELTE Informatikai Kar kutatója mutatott be Brüsszelben.

 • Ember harapott embert ebek miatt

  Játszadozó kutyák miatt harapott meg egy ember egy másikat az Egyesült Államokban.

 • Kutya riasztotta el a betörõket

  A Készenléti Rendõrség és a Hevesi Rendõrkapitányság járõrözõ rendõrei kedd este tizenegy körül Tarnaszentmiklós belterületén arra lettek figyelmesek, hogy egy ház udvari kapuja nyitva van, és azon kiszaladt egy kutya.

 • Harmincöt meggyötört kölyökbuldogot találtak a csomagtartóban

  Összesen harmincöt, Ukrajnából kicsempészett francia és angol kölyökbuldogot találtak két autó csomagterében a nyíregyházi vámosok Nagycserkesz térségében.

 • Agresszív kismalac

 • Skócia pandát kap

  Nem érkezett üres kézzel hétfõn kereskedelmi tárgyalásaira a kínai miniszterelnök helyettese Nagy-Britanniába; a politikust ígérete szerint nem is olyan sokára két óriáspanda követi, az állatok kölcsönbe kerülnek Skóciába.

 • Uszkár a kozmetikában

  Az uszkárok mai külleme egy korábban egyáltalán nem öncélú nyírásmódot õriz. A vízi vadászatoknál használt kutyák lábát és hátsó részét azért nyírták rövidre, hogy megkönnyítsék számukra az úszást, az ízületeknél viszont a gyulladásokat elkerülendõ hagytak szõrpamacsokat. A fejen pedig azért kötötték copfba az uszkár szõrét, hogy a vizes tincsek ne lógjanak a kutya szemébe. Igaz ugyan, hogy a dús szõrzet az uszkár egyik legvonzóbb jellemzõje, de ennek ára is van: nagy gondozást igényel. Az uszkár szõre folyamatosan nõ és nem hullik.

 • Egyre több az állatkínzó Borsodban

  Miskolc - Egy év alatt duplájára nõtt az állatkínzásos bûncselekmények száma Borsod-Abaúj-Zemplénben, jelenleg egy kutyakínzó ellen folytatnak eljárást - tájékoztatta a rendõrség az MTI-t.

  A statisztikai adatok szerint míg 2007-ben 21, addig 2008 októberének végéig 42 esetben indult állatkínzás miatt eljárás Borsodban - közölte Dobi Tamás a megyei rendõr-fõkapitányság sajtóreferense.

 • Az óceán áramlatain szörföznek a krokodilok

  A tenger áramlatain szörfözve tesznek meg több száz kilométert az óriáskrokodilok - állapították meg ausztrál tudósok.

 • Rottweiler

  Leírása: Masszív, tömör testû, csupa izom eb. Feje nagy, arcorri része rövid, füle lelóg. Nyaka rendkívül izmos, háta hosszú, egyenes, feszes, mellkasa széles és mély, ágyéka rövid, fara széles.

  Végtagjai egyenesek, jó csontozatúak. Farkát kurtítják, a kölykök olykor eleve rövid farokkal vagy farok nélkül jönnek a világra. Szõrzete rövid, sûrû, kissé durva.

  Színe fekete rajzos, vörös jelekkel; a háta fekete, lábai sötétsárgák.

 • Zöld fénnyel riogat a tengeri csiga

  A tudósok felfedeztek egy tengeri csigát, amely egy olyan kagylóban él, amely idõnként zöld fényben ragyog. A fényért a csiga a felelõs, az állat ugyanis kagylója fényének segítségével riasztja el a ragadozókat.

 • Sírva ölelte magához elveszettnek hitt kutyusát a kisfiú

  Sírva ölelte magához elveszettnek hitt kutyusát a kisfiúEgy texasi anyuka videót készített azokról a megható pillanatokról amikor kisfia végre viszontlátta a hetekkel korábban eltűnt kutyáját. Paula Williams és a kisfia, Khane hetekig kereste az eltűnt kutyát, ám minden erőfeszítésük ellenére sem találták, és egy hónap múlva már kezdték feladni a reményt, hogy előkerül szeretett kutyusuk. Paula azonban megtudta, hogy Kase nevű kutyájukat egy közelben élő család megtalálta és befogadta. Természetesen azonnal felkereste a családot, akik elmesélték Paulának, hogy az út szélén látták meg a magányosan csatangoló kutyát és mivel megsajnálták hazavitték magukkal és gondját viselték, addig amíg gazdája rá nem talált.

 • A róka és a kutyus különleges barátsága

  A róka és a kutyus különleges barátságaTinni, a kutya, és Sniffer, a róka évekkel ezelőtt egy norvég erdőben találtak egymásra, és azóta elválaszthatatlan barátokká váltak. Torgeir Berge norvég fotós sétálni indult a kutyájával a házuk közelében lévő erdőbe, ahol egy barátságos kis rókával találkoztak. Tinni és a rókakölyök szinte azonnal barátkozni kezdtek egymással és az erdőben tett séták alkalmával egyre gyakrabban találkoztak. A két állat rendkívül szoros barátságot kötött egymással és amint meglátják egymást az erdőben hatalmas játékba és kergetőzésbe kezdenek, hosszú órákat töltenek egymással szinte mindennap.

 • Csipesz beleugatott a misébe - a pap megölette a kutyát

  30 napi börtönt szabtak ki Costa Ricában egy papra eböletésért. A pap azért altattatta el a kutyát, mert az - szerinte - ugatásával zavarta a misén a híveket. A plébánosra 30 nap börtönbüntetést szabtak ki.

 • 10 év után visszarepülõ Bumeráng

  London - 10 év után repült vissza egy brit férfi Bumerángja, mármint Bumeráng nevû postagalambja.

  Az immár 13 esztendõs galamb éppen tíz éve lett elõször világhírû, amikor gazdája elajándékozta a madarat Spanyolországba, Bumeráng viszont azonnal visszatért a csaknem 2 ezer kilométeres távolból. Gazdája továbbra sem volt hû hû galambjához: ezúttal egy másik galambtenyésztõnek adta, de már belföldi földinek. Bumeráng onnan is hazarepült.

 • Zsiráfokat gyanúsít a rendõrség cirkuszi szökéssel

  Amszterdam - Tizenöt teve, két zebra, több láma és disznó szökött meg egy Amszterdamba látogató vándorcirkuszból hétfõ hajnalban.

 • Erdélyi Kopó

  Leírása: Közepes termetû kutya. Feje hosszúkás, szeme kissé keleties metszésû, sötétbarna. Füle a fejéhez simulva lelóg.

  Háta egyenes, ágyéka feszes, fara kissé lejtõs, mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott. végtagjai párhuzamosak, egyenesek.

  Szõrzete rövid, sûrû. Színe lehet fekete rajzos vagy fekete rajzos fehér foltokkal. Eredete: Magyar fajta. Különbözõ keleti kopófajtákkal, elsõsorban lengyel kopókkal keresztezték.

 • Bölény a lakásban

  EDMONTON – Mit tegyen egy jólelkû tenyésztõ, ha egy bölénymama sorsára hagyja gyengébbik kölykét? Természetesen istápolja a kisbölényt. Igen ám, csakhogy a vadállat nem akarja elhagyni új otthonát. Hát… Egy jólelkû tenyésztõ ilyenkor megpróbál együttélni a 725 kilós kanadai bölénnyel.

 • Ürülékdobáló majom

  Clearwater - Szökésben van az ürülékhajigálásáról híres majom a floridiai Tampa Bayben.

  A fõemlõs nem állandóan dobálódzik piszkával, csak ha dühös, viszont gyakran dühös, ezért aztán már sok csodálója kapott tõle nem kért légiküldeményt.