rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Egy bikaviadal... és árnyéka

 • Share on Tumblr

  Barátnõm Spanyolországban járt. Hazajövetele után felkeresett. Spanyolország nagyon szép - lelkendezett. De - itt elkomorult a hangja - voltam bikaviadalon is. Nem akartam elmenni, de tudod, a társaság...

  - Azonban más is történt azon a bikaviadalon, ezt neked el kell mondanom. A bika több sebbõl vérzett már, tántorgott szegény, én szemem elõtt tartottam a kezem, csak néha néztem oda. Láttam a bika elestét. És akkor... mint egy film, képek jelentek meg e1õttem. Láttam a vagonokat, az Appelplatzot, ahol az életünkért a végkimerültségig álltunk, szemétbõ1 ettünk és jégcsapbó1 ittunk, hogy az életünket meghosszabbítsuk, megmentsük. Láttam a krematórium iszonyatos füstjét. És én... ott, a bikaviadalon elkezdtem sírni. Elõször halkan, azután hangosan felzokogtam. Megszólalt valaki a társaságból. "Sajnálja a bikát? Ne sajnálja, ez a sorsuk." Mit tudták õk, hogy bennem mi megy végbe. Sirattam a múltat, de sirattam a bikát is.

  - Mondd, mit érezhetett ez a szerencsétlen állat?

  Komolyan hallgattam. Tudtam, hogy a barátnõmet meg kell nyugtatni.

  - Hát, ha akarod tudni, mit érezhetett a bika, elmondom. Figyelj! Elsõsorban én úgy gondolom, hogy az állatoknak is van lelkük, nemcsak ösztöneik. Amikor a bika kiszaladt a porondra, azt gondolta magában: "Hát ezért kényeztettek, ezért adtak mindenféle jó falatokat, hogy ünnepeljenek. Hát itt vagyok. De mi ez? Ki az az ember azzal a kendõvel? Engem ne ingereljen, lehet, hogy csak játszani akar. Hát jó. Most megijesztem, feléje szaladok, hát elszaladt. Ennyire fél, pedig nem akarom bántani. De mi ez? Milyen mérgesen jön felém, miért haragszik rám? Jaj, az oldalam! Valami megszúrt, vérzek, ez nem játék. Hát akkor mi? Megint feléje megyek, most már én is mérges vagyok. Valami megint szúr. Jaj, de fáj, már menekülnék, de utánam jön, szúr és szúr. Már nem bírom. Erõsen vérzek, menni is alig bírok. Mit döf belém? Dárdát, kardot? Milyen nehéz az oldalam, mindjárt elpusztulok. Emberek! Segítsetek! Ez meg akar engem ölni! Istenem! (Mert hiszen Te teremtettél), mi zajlik itten? Miért ujjong a tömeg? Miért örülnek, hogy én rogyadozok, elpusztulok? Feldobják a kalapjukat örömükben, ordítanak; milyen furcsák az emberek!"
  Elhomályosuló szemével még egyszer körbenézett, és akkor... meglátott Téged. Az ujjongó tömegben EGY ember SÍRT, te sírtál. "Boldogan halok meg, mert EGY ember elsirat engem. Isten áldjon meg, te jóságos ember." Ez volt a szerencsétlen állat utolsó gondolata.

  - Komolyan mondod, hogy ezt gondolta a bika?

  - Hát persze. A legkomolyabban. Minden párviadalban van vesztes. Tisztelet és elismerés illeti a vesztest is, mert becsületesen harcolt az életéért.

  - Köszönöm - mondta, majd mosolyogva hozzátette: Boldog vagyok, hogy sírtam. - Barátnõm elment. Az én lelkembe azonban mély szomorúság költözött. Eszembe jutottak a gázkamrákban elpusztult árva gyermekek, a piciny "vesztesek", akiket becsaptak, mert elhitették velük, hogy fürdeni mennek, és kedvenc játékukat szorongatva, boldog visítozással rohantak a gázba... Vajon AZOK között, akik az ártatlan gyermekeket az utolsó útjukra kísérték, akik becsapták õket, akik TUDTÁK, hogy mi vár rájuk, azok között volt-e valaki, akinek pokoli szívében egy cseppnyi szánalom ébredt?! Volt valaki?! Csak EGY!
  Csak egyetlen egy!

  Bajor Klára


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Úszóbajnok patkány

  Tudósok elõl szökött az a patkány, mely az Új-Zéland környéki szigeteken 400 méter tengeri úszással keresett új otthont magának.

 • Már százezren támogatják a vadászat betiltását Olaszországban

  Már százezernél is többen írták alá a vadászat betiltásáról szóló petíciót Olaszországban, többek közt az állatszeretetérõl ismert Michela Brambilla turizmusért felelõs miniszter.

 • 520 millió éves élõlény kövületére bukkantak

  Kutatók egy 520 millió éves tengeri élõlény rendkívül jó állapotban fennmaradt kövületére bukkantak.

 • 38 pitét falt fel a besurranó medve

  38 pitét falt fel a besurranó medveA coloradói Pinewood Springs egyik kávézójába, a pitéiről híres The Colorado Cherry Company-ba tört be az a falánk medve aki összesen 38 pitét habzsolt be, nagy rendetlenséget hagyva maga után. A medve az egyik hátsó ablakon jutott be a kávézóba, pontosabban annak konyhájába, a biztonság kamera által őrzött helységet gondosan elkerülve. Az ínyenc medve 24 meggyes és 14 almás pitét falt fel, de az epres-rebarbarásokhoz hozzá sem nyúlt. A betörés napján egy közelben élő férfi fényképet készített egy medvéről aki a városban kószált, így sokan ezt a medvét tekintik az “elkövetőnek”.

 • Teknõcöt fogó pecás

  Hal helyet jókora teknõc akadt egy pecász horgára Nagy-Britanniában, és az illetõ annyira megijedt tõle, hogy botját eldobva, elrohant.

  A 37 éves férfi többszörösen is megdöbbent: elõször, hogy nem halat fogott, másodszor, mert azt hitte, krokodilt, amely elég ritka brit vizekben. Pár méternyi futás után azonban visszapillantott és felismerte, hogy csak egy teknõsbékától futamodott meg.

 • Sziklaszakadék fogságából szabadult ki egy kutya Németországban

  Kétségbeesett ugatása mentette meg egy elveszett kutya életét a németországi Harz-hegységben.

 • Harcikutyaharc nagymama és unokája között

  Családi harcikutyaharc robbant ki egy nagymama és felnõtt unokája között az Egyesült Államokban.

 • Kegyetlen állatkínzó ellen indul eljárás Ilken

  Gyorsított eljárásban kezdeményezik a bíróság elé állítását annak a férfinak a rendõrök, akit állatkínzással gyanúsítanak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ilken - értesült a HavariaPress.

 • Cápaember - imád együtt úszkálni a vérengzõ állatokkal

  Fél évszázada úszkál cápák között Wolfgang Leander, akit meglepõen kevés baleset ért ezen idõ alatt, pedig nem ritkán harminc tigriscápa is köröz körülötte a vízben.

  A 67 éves dél-afrikai férfinak különleges hobbija van: cápákkal úszkál. Bár meglepõen kevés baleset érte 50 éve alatt, van olyan élménye, amelyet soha nem felejt el: egy másfél méteres, éhes karibi zátonycápa alaposan "megfegyelmezte", amiért elcsaklizta elõle a zsákmányt.

 • Elkapták a piócacsempészt

  Több ezer piócát találtak a vámosok egy autóbuszban Röszkénél. A Vám- és Pénzügyõrség szóvivõje elmondta: a védett állatok eszmei értéke 177 millió forint.

 • Meghívó: Szemléletformáló foglalkozás

  Az Orpheus Önkéntes Közösség a Partiszkon Társadalomkutató Egyesülettel és a Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal közösen jógázással egybekötve szemléletformáló foglalkozást tart. A program célja, hogy a gyerekek gondolkodás módját, környezetükre való odafigyelést és önmaguk megismerését elősegítsük. A részvétel az iskola keretein belül. További információ kérhető a +36-20-929-81-81-es számon.

 • Kalapáccsal verték agyon a kölyköket

  Bíróság elé állítottak egy queenslandi házaspárt, akit azzal vádolnak, hogy hat kutyakölyköt kalapáccsal vertek agyon.

 • Vécés légykvóta Pekingben: a maximum 2 db/WC

  Vécés légy- és szemétkvótát szabtak meg Pekingben: két légynél nem lehet több egyszerre egyazon nyilvános vécében, és ugyancsak kettõben maximálták az eldobált szemét darabszámát.

 • Kiscicákat dobtak kukába...

  Kiscicákat dobtak kukába...9 darab, kb 1 hetes kiscicát találtak a Békéscsabai Állatvédők. A helyiek által lencsésinek ismert területen dobta valaki a földre. A megtalálók berakták a piciket egy cipős dobozba és mondták, hogy az oszlop mellett lesznek. Mire odaértek az állatvédők, egy eszetlen addigra beledobta a cicákkal teli dobozt egy kukába. A magatehetetlen kismacskák vizesek, kihűltek, éhesek voltak. Az állatvédők gyors beavatkozása révén megtörtént a fürdetés, etetés. Az életképesség fenntartásához azonban szoptatós anyacica (aki befogadná az anyátlan kiscicákat) lenne szükséges.

 • Egy méter hosszú varánusz sétálgatott az utcán

  Egy közel egy méter hosszú varánuszt találtak Csepelen. Az állat vélhetõen gazdájától szökött meg. A hüllõt befogták, gazdáját azóta is keresik.

 • Zöld fénnyel riogat a tengeri csiga

  A tudósok felfedeztek egy tengeri csigát, amely egy olyan kagylóban él, amely idõnként zöld fényben ragyog. A fényért a csiga a felelõs, az állat ugyanis kagylója fényének segítségével riasztja el a ragadozókat.

 • DNS-teszttel a kutyagumi ellen

  Petah Tikva - Egy izraeli önkormányzat illetékesei a tudomány eszközeivel vették fel a harcot az utcákat elborító kutyaürülék ellen: a kutyák DNS-adatbázisának felállításába fogtak.

  Tel-Aviv egyik külvárosa, Petah Tikva a héten indította el a féléves kísérleti programot, amelynek során a gazdáknak el kell vinniük ebeiket valamelyik illetékes állatorvoshoz, ahol DNS-mintát vesznek az állatok nyálából.

 • Nyilvántartásban az olasz macskák

  Mikrochipes állatmegjelölési rendszert vezettek be Olaszországban a macskák számára. A cicák a kedvencei az olasz családoknak: a közel hét és fél millió macska vezeti a háziállatok rangsorát.

 • 191 macskával élt együtt egy svéd nõ

  191 macskával osztotta meg Stockholm egyik elõvárosában lévõ otthonát egy 60 éves nõ.

 • Pingvinesküvõ

  Peking - Pingvinesküvõt tartottak egy kínai akváriumban.

  A szertartás idõzítése tökéletes volt, a mézeshetek a párzási idõszakra esnek. Sem a menyasszony, de még võlegénye sem frakkban volt, azaz természetes tollruhájában, hanem "emberszabásúban", gondozóik beöltözették õket a ceremóniára.