2021.01.23. - Zelma, Rajmund

Kutyák csak egészséges embereknek

A lengyel parlament úgy döntött, hogy kötelezõ pszichológiai vizsgálatnak kell mindazoknak alávetniük magukat, akik agresszívnek tartott kutyák tulajdonosai.

Adó 1% felajánlással az Állatvédelemért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az új szabály nyomban botrányt keltett, fõleg a kutyatenyésztõk körében.

Már a közeljövõben pszichológiai igazolást kell szerezniük az agresszív fajtákhoz tartozó kutyák tulajdonosainak. Ezen felül biztosítás kiváltására is kötelezik a véreb-tulajdonosokat arra az esetre gondolva, ha a kutya megtámadna valakit. Az új szabály erõs visszhangot váltott ki, fõként a kutyatenyésztõk ellenkeznek a bevezetni tervezett intézkedés ellen. A tiltakozók a törvény hibái között elsõsorban azt hangsúlyozzák, hogy a törvényhozók nem alapították meg, hogy pontosan melyik fajtákról lenne szó.

Ezen kívül a kötelezõ pszichológiai vizsgálatról szóló törvénynek csak akkor lenne értelme, ha az egész család részt venne a vizsgálatokon, nem csak a kutya közvetlen tulajdonosa. A jelenleg hatályos törvény szerint nyilvános helyeken a kutyák csak pórázon lehetnek, az agresszív fajtáknak pedig a szájkosár viselete is kötelezõ. Az új törvény jóváhagyásáról a parlament felsõ háza és az elnök dönt.

Spicy
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra