2020.12.05. - Vilma

Úszóbajnok patkány

Tudósok elõl szökött az a patkány, mely az Új-Zéland környéki szigeteken 400 méter tengeri úszással keresett új otthont magának.
A rágcsáló egyike azoknak, melyekbe mozgásukat nyomon követõ adóvevõt szereltek a tudósok, hogy megvizsgálhassák, miként lepik el ezek az élõsködõk a kisebb szigeteket. Az állatot Motuhorapa sivatagos szigetén engedték útjára, mely az új-zélandi Hauraki öbölben található Noises szigetcsoport tagja. Ám a projekt végén nem tudták elcsípni, s késõbb az Oata-szigeten tûnt fel, melybõl egyértelmûnek látszik, hogy a kis állat 400 métert úszott a tengerben. Az Aucklandi Egyetem kutatója, James Russel, és kollégái állítják, hogy eddig ez volt a legnagyobb távolság, amelyre patkány valaha is elúszott nyílt tengeren.

A patkány végül nem kerülhette el végzetét, 18 hét múlva egy csapdában pusztult el, melybõl a számára kitett pingvinhúst próbálta megszerezni. Addigra már elkerült számos veszélyt, sõt patkányfogó kutyákat is. Ha egy helyen elterjedtek a patkányok, nagyon nehéz szaporodásukat megfékezni, holott számos kis szigeten borították már fel az élõvilágot. Vadásznak tengeri madarakra, csirkékre, szétdúlják a fészkeket, megeszik a tojásokat.
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra