2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Vérszopó denevérek a vadasparkban

Vérszopó denevérek a vadasparkban
Vérszopó denevérek a vadasparkbanA rőt vérszopó denevéreket a Vadasparkban is vérrel táplálják. Az amerikai állatkertektől kapott útmutatás szerint a ló- vagy szarvasmarhavérbe véralvadásgátlót, citromsavat és szőlőcukrot kevernek, majd kisebb adagokban lefagyasztják. A kiolvasztott "nedűt" reggelente földre helyezett tálkákban szolgálják fel a az állatoknak. A tíz denevér a chicagói Brookfield Zoo-ból érkezett Szegedre. A karanténidőszak leteltével a csapat elfoglalta különleges kialakítású, üvegfalú barlangját a terráriumházban. Irtózatos látvány a vért szürcsölő kis bőregér...
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A vámpírdenevéreknek is hívott Közép- és Dél-Amerikában őshonos, erdős területen élő emlősök este, a földön mászva közelítik meg áldozataikat, majd éles fogaikkal sebet ejtenek rajta. Ha sietniük kell, denevérektől szokatlan módon futnak és nagyokat ugranak, mielőtt szárnyra kapnak. Főleg akkor, ha megtelt a gyomruk, a talajról csak egy nagyobb ugrással tudják elérni a repüléshez szükséges lendületet. Bármilyen gerinces vére megteszi nekik, akár a kígyóké és teknősöké is, de leginkább a nagyobb melegvérű emlősöket kedvelik.

A legfeljebb 50 grammos, 40 centiméteres szárnyfesztávú denevérek áldozatai nem érzékelik a vércsapolást, mivel fájdalommentes az állatok harapása.

Általában nem osztozkodnak a zsákmányon, de - miután vizeletükkel megjelölték - esténként vissza-visszatérhetnek az áldozataikhoz. Gyors anyagcseréjük miatt sűrűn kell táplálkozniuk, a két-háromnapos éhezés már súlyosan megviseli a szervezetüket. Miután egyszerre túl sok vért nem vesznek magukhoz, harapásuk nem a vérveszteség, hanem a fertőzések, elsősorban a veszettség terjesztése miatt veszélyes.

A vérszopó denevéreket a Vadasparkban is vérrel táplálják. Az amerikai állatkertektől kapott útmutatás szerint a ló- vagy szarvasmarhavérbe véralvadásgátlót, citromsavat és szőlőcukrot kevernek, majd kisebb adagokban lefagyasztják. A kiolvasztott "nedűt" reggelente földre helyezett tálkákban szolgálják fel a az állatoknak.

A vérszopó denevérek szociális viselkedése egyedülálló, olyan nagyfokú az összetartás közöttük. Több hím él egy csapatban, de csak a legmagasabb rangú szaporodik közülük a magukhoz csábított nőstényekkel. A denevérek között fennálló szoros kapcsolatot mutatja, hogy a vadászatban sikeres tagok megetetik a hoppon maradottakat, akiktől elvárhatják, hogy később viszonozzák a szívességet. A viselkedés kialakulásának oka az, hogy nem sokáig viselik az éhezést, tehát a csoporton belül szelekciós előnyt jelentett a kölcsönös támogatás kialakulása.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra