2024.04.20. - Tivadar

Négy mókuscickánnyal bővült az Állatkert

Négy mókuscickánnyal bővült az Állatkert
Négy mókuscickánnyal bővült az Állatkert Ezúttal a mókuscickányoknál születtek kölykök. Méghozzá mindjárt négy, ami egészen kivételesnek számít, mert az ellésenkénti utódszám általában egy és három között szokott lenni ennél az állatfajnál. Már az is látszik, hogy a négy kölyök mindegyike rendesen fejlődik. Az apróságok ugyanis még július végén, tehát bő másfél hónapja jöttek a világra, mostanáig azonban a gondozókon kívül más nemigen láthatta őket. A tupaja néven is ismert állatok egy védett odúban kialakított fészekben nevelik utódaikat, ahonnan a kölykök csak egy hónap eltelte után merészkednek elő - írja az intézmény közleményében.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A négy kölyökről már azt is tudni lehet, hogy ketten nőstények, ketten hímek. A szüleik áprilisban érkeztek az állatkertbe Hollandiából. Jóllehet a városligeti intézmény korábban is tartott már mókuscickányokat hosszabb-rövidebb ideig, szaporulatra azonban évtizedek óta nem volt példa. Az ifjú mókuscickányok tehát ismét olyan látnivalót jelentenek, amelyben hosszú ideje nem lehetett része az állatkert közönségének.

A mókuscickány (Tupaia glis) eredetileg a Maláj-félszigeten és Szumátrán honos, az ottani trópusi erdőségek lakója, és több szempontból is kiérdemelte a kutatók figyelmét. Egyrészt azért, mert megjelenésében, testfelépítésében és életmódjában is nagyon hasonlóan néz ki ahhoz, ahogy az ősemlősök nézhettek ki még a dinoszauruszok idejében. Másrészt élettani sajátosságai miatt humán célú orvostudományi kutatásokban is hasznát veszik. Ráadásul a kutatók azt is kiderítették, hogy a mókuscickányok rendkívül jól bírják az alkoholt. Természetesen nem az italboltokat látogatják ezek az állatok, ám őshazájukban gyakran belekóstolnak a természetes úton megerjedt nektárba. A vizsgálatok szerint a szóban forgó erjedt nektár alkoholtartalma 3,8 százalék körül szokott lenni, ami szinte a legmagasabb alkoholtartalmú a természetben spontán keletkező táplálékok közül. Az ember által előállított szeszesitalokkal összevetve persze ez nem túl erős, nemcsak a márcnak, vagyis a mézsörnek, hanem a legtöbb világos sörnek is ennél kissé magasabb az alkoholtartalma.
A dolog érdekessége azonban, hogy a mókuscickányok saját méretükhöz képest igen sokat képesek az erjedt nektárból fellefetyelni anélkül, hogy a viselkedésük, mozgásuk számottevően megváltozna. Az arányokat tekintve tehát képtelenség lenne az asztal alá inni őket. A Fővárosi Állat- és Növénykert mókuscickányait – így a kölyköket is – a délkelet-ázsiai állatvilágot bemutató, Xántus Jánosról elnevezett állatházban tekintheti meg a nagyközönség.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra