rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Nyugdíjazzák a kísérleti majmokat

 • Share on Tumblr

  Nyugdíjazzák a kísérleti majmokatAz Egyesült Államokban bejelentették: kivonják a kutatásokból az orvosi kísérletekben használt csimpánzok zömét. Az állatokról természetvédelmi parkban gondoskodnak életük végéig.
  A természetvédők nagy örömmel fogadták az amerikai EÜ Intézet (NIH) június végi bejelentését, mely szerint 310 fogságban tartott csimpánzt kivonnak a kísérletekből. A gén és a viselkedéskutatások folytatódhatnak megfelelő körülmények között, de többé nem vetik alá az állatokat olyan kísérleteknek, amelyeket elfogadhatatlannak tartanánk, ha emberen végeznék ezeket.

  Maximum 50 csimpánzot azonban megtartanak esetleges jövőbeni orvosi kísérletekhez, de ezt a döntést ötévente felülvizsgálják.

  „A csimpánzok nagyon különleges állatok, legközelebbi rokonaink” - mondta Francis Collins, a NIH igazgatója egy sajtótájékoztatón. „Úgy véljük, megérdemlik a különleges elbírálást”.

  Tudományos körökben azonban nem fogadják osztatlan lelkesedéssel a NIH döntését. A csimpánzok ugyanis szinte nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a hepatitis C vírusos megbetegedés kutatásában.

  A vérrel terjedő hepatitis C előkelő helyen szerepel a legtöbb halálos áldozatot szedő betegségek listáján. Világszerte legkevesebb 130 millió fertőzöttet tartanak nyilván és évente 340 ezer ember hal meg a betegség következtében kialakuló májelégtelenségben. Nem létezik ellene védőoltás, és egészen mostanáig csak egyetlen, mérsékelten hatékony gyógyszert dolgoztak ki a gyógyítására.

  A csimpánzok korábban fontos szerepet töltöttek be a hepatitis A és B elleni gyógyszerek és vakcinák kifejlesztésében, és jelenleg is fontosak a hepatitis C vírus elleni szerek fejlesztésében. Noha a hepatitis C-vel foglalkozó kutatók is szívesebben dolgoznának más, kevésbé "emberi" és kevésbé drága kísérleti állattal, az emberen kívül csak a csimpánz fertőződik meg a vírussal, tehát jelenleg az egyetlen állatmodell erre a betegségre.

  „Az Egyesült Államokban napjainkban sokkal több halált okoz a hepatitis C vírus, mint a HIV” - mondta Stanley Lemon, az Észak-Karolínai Egyetem virológusa. „Az etikai kérdésekben nincs vita. A kérdés az, hogyan egyensúlyozzunk a csimpánzok érdeke és a közvetlen emberi haszon között.”

  A csimpánzok nemcsak genetikailag a legközelebbi rokonaink. A velük folytatott több évtizedes kutatás azt mutatja, hogy intelligens, érzelmekkel rendelkező lények olyan öntudattal, amely sok szempontból hasonló a miénkhez, mondta Collins, hozzátéve: az orvosi kísérletekben használt csimpánzokat a lehető legemberségesebben kell kezelni, és csak akkor alkalmazni, ha feltétlenül szükséges emberi életek megmentéséhez és nincs más alternatíva.

  A NIH azonkívül, hogy nyugdíjazza csimpánzai zömét, megígérte, hogy befejezi a szaporításukat is, és ezt megtiltja azon magánkutatóknak is, akik rendelkeznek csimpánzokkal, de támogatást kapnak a NIH-től. „A szaporítás a kulcskérdés” - mondta Brian Hare, a Duke Egyetem csimpánzokkal foglalkozó evolúciós antropológusa. „Ennek tiltása a hosszú távú megoldás, így 20 év múlva már nem is kell erről a kérdésről beszélnünk.”

  A csimpánzok kísérleti felhasználását a magánszektorban is nehezíteni akarják. Az USA Hal- és Vadvédelmi Szolgálata a kísérleti csimpánzokat is be akarja vonni a veszélyeztetett fajokról szóló törvénybe. Eddig ugyanis más szabályok vonatkoztak a vadon élő és a kísérleti állatként tartott csimpánzokra. Ha a kísérleti állatokra is vonatkozna a védelem, akkor az megkönnyítené a gyógyszercégeknél és a magán kutatóintézetekben tartott mintegy 500 csimpánz sorsának ellenőrzését.

  Az állatvédők, de tulajdonképpen a kormány végső célja is az, hogy csimpánzokkal csak nem invazív (az állatokat semmilyen módon nem károsító) kutatásokat lehessen végezni.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A halak emésztése jót tesz az óceánoknak

  London - A halak emésztõrendszere kulcsfontosságú szerepet játszhat az óceánok egészségének fenntartásában - állapították meg amerikai és brit kutatók.

  Villy Christensen és munkatársai a Science tudományos magazin legutóbbi számában közlik számítógépes modellezésük eredményeit.

 • Élõsködõk: bolha, tetû, atka, kullancs

  I. A kullancsokról általában,
  II. Az Atkák,
  III. A bolhák,
  IV. A tetvek.

 • A PETA kasztrálná Knutot

  Kiherélné az állatok jogaiért küzdõ PETA nemzetközi szervezet német tagozata Knutot, Berlin világhírû jegesmedvéjét.

 • Részegen agyonütötte a szomszéd kutyáját

  Állatkínzás és garázdaság miatt indul eljárás a jászszentandrási férfi ellen.

  Állatkínzás és garázdaság miatt indul eljárás az ellen a férfi ellen, aki ittasan randalírozott, majd átmászott szomszédja kerítésén és agyonütötte annak kutyáját.

 • Kapirga, a csókszerzõ

  Derék, kedves fiatalember volt Hölgyemvölgyem János, csak fura neve miatt gyermekkorában gyakran heccelték a társai, ekképpen:
  - Hölgyem! Hol van a völgyem?!

 • A nagy rejtőzködő: Momo kutyus

  A nagy rejtőzködő: Momo kutyusAndrew Knapp kanadai fotós egy rendkívül ötletes ás aranyos fotósorozatot készített Momo nevű kutyájának segítségével. A fényképész minden egyes fotón “elrejtette” Momót, akit néhány képen első ránézésre észre sem lehet venni. Andrew Knapp először csak magát és a rokonait szerette volna megörvendeztetni a kutyájáról készült képekkel, de azoknak akkora sikerük lett, hogy végül még könyvben is kiadták a különleges fotókat. Mára pedig már a világ minden pontján Momo után nyomoznak az internetezők, aki egyébként nagyon türelmesen viselte a fotózást.

 • Nagyon ritka, kihalás szélén álló madár kelt ki az állatkertben

  A ritka bali seregély (Leucospar rothschildi) példánya a Nyíregyházi Állatpark Ázsia házában,a Zöld piramisban kelt ki. A hófehér tollazatú madár 14 nap alatt kelt ki, és három hetesen vált röpképessé.

 • Amint ülök a tó partján

  Kutyám melettem ül s nézi,
  Hogy mit figyelek, de nem érti,
  Mi érdekes olyannyira,
  Hogy azt bámulom ez éjszaka.

 • Víziszörnyet keresnek a tóban a kutatók

  Kutatóexpedíciót szervezett a Toronto melletti Simcoe-tóhoz egy kanadai tudóscsapat. A kalandorok azt a taviszörnyet keresik, melynek létezésérõl már a 19. században is legendákat meséltek a környékbeliek.

 • Vádat emeltek egy brit nõ ellen, aki kukába dobott egy macskát

  Vád alá helyezték hétfõn azt a brit nõt, aki egy biztonsági kamera által augusztus végén rögzített felvétel szerint kukába dobott egy macskát, nagy közfelháborodást okozva ezzel.

 • 9 napra fent ragadt a fán a macska

  Kilenc napot töltött egy macska az Egyesült Államokban egy 50 méter magas fa tetején, mert nem mert lemászni róla.

 • Grizzlyk költöztek a jegesmedvék otthonába

  Amerikai kutatók megfigyelték, hogy grizzly medvék kóborolnak egy olyan térségben, amelyrõl eddig azt hitték, hogy kizárólag a jegesmedvék élõhelye.

 • Felrobbantottak egy menthetetlen bálnát Ausztráliában

  Robbanóanyaggal "altattak el" egy menthetetlenül beteg hosszúszárnyú bálnát Ausztráliában.

 • Szarvasokat mészároltak le egy győri család tanyáján

  3 dám- és 2 gímszarvast öltek meg hétvégén Győr határában, egy család tanyáján. A patások nem vadon éltek, hanem házi kedvencek voltak. Az esetről hétfőn számolt be az állatok gazdája a Független Hírügynökségnek. Az egyéves szarvasokat tulajdonosuk szerint hurokkal fogták el, majd a karámjukban levágták.

 • Szexéhesek lettek a patkányok a kávétól

  Növeli a libidót a kávé a nõsténypatkányoknál - állítják amerikai kutatók, akik megfigyelték, hogy a koffein stimulálja az ébrenlétért felelõs agyterületet. A hatás természetesen embereknél is hasonló, de csak azoknál, akik nem szenvedélyes kávéfogyasztók.

 • Elválaszthatatlan barátok a kutyus és a cicus

  Elválaszthatatlan barátok a kutyus és a cicusA macskákról és a kutyákról általában azt gondolják az emberek, hogy ki nem állhatják egymás társaságát. Azonban a most következő képek és a videó mindezt meg fogja cáfolni. Ez a cicus és ez kutyus kiskoruk óta elválaszthatatlan barátok. Szokták egymást tisztogatni, közösen alszanak és játszanak. A macska kedvenc tevékenysége, hogy nyelvével mosdatja a kiskutyát, aki igazán hálás a gondoskodásért. A kutyus azt is igazán szereti, hogyha a macska dagasztja a hasát, amely a teljes bizalom jele a kutyák körében.

 • Új bagolyfajt fedeztek fel svéd tudósok

  Új bagolyfajt fedeztek fel amerikai és svéd tudósok Lombok indonéz szigeten: a madár sehol máshol nem honos, csak ott.

 • Varangytömeggyilkos nap Ausztráliában

  Sydney - Varangygyilkoló napot tartottak vasárnap Ausztráliában: a gyûlölt mérges békákat irtották emberek nagy lelkesen.

  Több százan csaptak fel békahóhérnak Queensland államban. A varangyölés öt helyszínen folyt és díjakért, azaz egyúttal verseny volt. Az "emberes" - 20 centire is megnövõ - békák részérõl több ezres a vasárnapi veszteséglista - ami azonban csak csepp a tengerben, mivel több millióra tehetõ teljes létszámuk. A hét végén megöltek közül a legnagyobb varangy 29 dekás volt.

 • Több tucat halott teknõs a mexikói partoknál

  Acapulco - Több tucat, vélhetõen a halászhálók miatt elpusztult tengeri teknõs tetemét fedezték fel környezetvédelmi illetékesek az elmúlt napokban a mexikói partoknál.

 • Hamis állatorvosok kobozzák el a baromfikat a madárinfluenzára hivatkozva

  Karacsaj- és Cserkeszföld orosz autonóm köztársaságban tömegesen érkeznek a bejelentések a fehérköpenyes csalókról.