2024.03.29. - Auguszta

Nyugdíjazzák a kísérleti majmokat

Nyugdíjazzák a kísérleti majmokat
Nyugdíjazzák a kísérleti majmokatAz Egyesült Államokban bejelentették: kivonják a kutatásokból az orvosi kísérletekben használt csimpánzok zömét. Az állatokról természetvédelmi parkban gondoskodnak életük végéig.
A természetvédők nagy örömmel fogadták az amerikai EÜ Intézet (NIH) június végi bejelentését, mely szerint 310 fogságban tartott csimpánzt kivonnak a kísérletekből. A gén és a viselkedéskutatások folytatódhatnak megfelelő körülmények között, de többé nem vetik alá az állatokat olyan kísérleteknek, amelyeket elfogadhatatlannak tartanánk, ha emberen végeznék ezeket.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Maximum 50 csimpánzot azonban megtartanak esetleges jövőbeni orvosi kísérletekhez, de ezt a döntést ötévente felülvizsgálják.

„A csimpánzok nagyon különleges állatok, legközelebbi rokonaink” - mondta Francis Collins, a NIH igazgatója egy sajtótájékoztatón. „Úgy véljük, megérdemlik a különleges elbírálást”.

Tudományos körökben azonban nem fogadják osztatlan lelkesedéssel a NIH döntését. A csimpánzok ugyanis szinte nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a hepatitis C vírusos megbetegedés kutatásában.

A vérrel terjedő hepatitis C előkelő helyen szerepel a legtöbb halálos áldozatot szedő betegségek listáján. Világszerte legkevesebb 130 millió fertőzöttet tartanak nyilván és évente 340 ezer ember hal meg a betegség következtében kialakuló májelégtelenségben. Nem létezik ellene védőoltás, és egészen mostanáig csak egyetlen, mérsékelten hatékony gyógyszert dolgoztak ki a gyógyítására.
A csimpánzok korábban fontos szerepet töltöttek be a hepatitis A és B elleni gyógyszerek és vakcinák kifejlesztésében, és jelenleg is fontosak a hepatitis C vírus elleni szerek fejlesztésében. Noha a hepatitis C-vel foglalkozó kutatók is szívesebben dolgoznának más, kevésbé "emberi" és kevésbé drága kísérleti állattal, az emberen kívül csak a csimpánz fertőződik meg a vírussal, tehát jelenleg az egyetlen állatmodell erre a betegségre.

„Az Egyesült Államokban napjainkban sokkal több halált okoz a hepatitis C vírus, mint a HIV” - mondta Stanley Lemon, az Észak-Karolínai Egyetem virológusa. „Az etikai kérdésekben nincs vita. A kérdés az, hogyan egyensúlyozzunk a csimpánzok érdeke és a közvetlen emberi haszon között.”

A csimpánzok nemcsak genetikailag a legközelebbi rokonaink. A velük folytatott több évtizedes kutatás azt mutatja, hogy intelligens, érzelmekkel rendelkező lények olyan öntudattal, amely sok szempontból hasonló a miénkhez, mondta Collins, hozzátéve: az orvosi kísérletekben használt csimpánzokat a lehető legemberségesebben kell kezelni, és csak akkor alkalmazni, ha feltétlenül szükséges emberi életek megmentéséhez és nincs más alternatíva.

A NIH azonkívül, hogy nyugdíjazza csimpánzai zömét, megígérte, hogy befejezi a szaporításukat is, és ezt megtiltja azon magánkutatóknak is, akik rendelkeznek csimpánzokkal, de támogatást kapnak a NIH-től. „A szaporítás a kulcskérdés” - mondta Brian Hare, a Duke Egyetem csimpánzokkal foglalkozó evolúciós antropológusa. „Ennek tiltása a hosszú távú megoldás, így 20 év múlva már nem is kell erről a kérdésről beszélnünk.”

A csimpánzok kísérleti felhasználását a magánszektorban is nehezíteni akarják. Az USA Hal- és Vadvédelmi Szolgálata a kísérleti csimpánzokat is be akarja vonni a veszélyeztetett fajokról szóló törvénybe. Eddig ugyanis más szabályok vonatkoztak a vadon élő és a kísérleti állatként tartott csimpánzokra. Ha a kísérleti állatokra is vonatkozna a védelem, akkor az megkönnyítené a gyógyszercégeknél és a magán kutatóintézetekben tartott mintegy 500 csimpánz sorsának ellenőrzését.

Az állatvédők, de tulajdonképpen a kormány végső célja is az, hogy csimpánzokkal csak nem invazív (az állatokat semmilyen módon nem károsító) kutatásokat lehessen végezni.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra