2021.05.12. - Pongrác

"Diszkózó" varangyok Ausztráliában

Ausztrál kutatók felfedezték, hogy a cukornádvarangy néven ismert kétéltû vonzódik a zenés szórakozóhelyek lámpáihoz.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

"Bátran kijelenthetjük, hogy a varangyok igazi diszkó-õrültek és nem képesek ellenállni" - mondja a kutatás vezetõje. A fõ hatást a szórakozóhelyek UV lámpáinak fénye váltja ki. A kísérletképpen ilyen fénnyel mûködõ békacsapdák háromszor annyi példányt ejtettek el, mint hagyományos társaik. Persze lehetséges, hogy csak azért, mert az UV fény vonzza a békák fõ táplálékául szolgáló rovarokat, de az eredmény szempontjából ez mindegy. A cukornádbékát ugyanis Ausztrália elsõ számú környezeti veszélyforrásaként kezelik.

A kétéltût az 1930-as években importálták Dél-Amerikából, azzal a céllal, hogy az elszaporodó kártevõ rovarok terjedését meggátolják. Az ötlet - bátran mondhatjuk - csúfosan megbukott: kártevõbõl nem lett kevesebb, de az eredetileg behozott 100 példány mára több milliós populációra duzzadt. A fõ problémát az okozza, hogy a varangy igen erõs mérget termel a bõrén található zsákocskákban, mellyel akár egy krokodilt is elpusztít. Ez a nagy mennyiségû állat már veszélyezteti az õshonos állatállományt. Idáig minden kísérlet
megbukott a szaporodásuk megfékezésére, ezért olyan fontos a mostani felfedezés. Mostantól tehát új sértéssel is lehet illetni a "diszkó-patkányokat", nyugodtan nevezzük õket "diszkó-varangyoknak"!
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra