2021.01.23. - Zelma, Rajmund

Több ezer állat szorul segítségre New Orleansban

Továbbra is kritikus a helyzet New Orleansban - nem csak a bajba jutott emberek, hanem a túlélõ állatok is veszélyben vannak.

Adó 1% felajánlással az Állatvédelemért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Egyelõre nincsenek adatok arról, hány állat pusztult el a Katrina hurrikán miatt, de jelenleg is több ezerre becsülik azoknak a négylábúaknak a számát, akik ugyan túlélték a katasztrófát, most mégis haldokolnak.

A hurrikán elõtt a legtöbb lakó szembesült vele, hogy csak három lehetõsége van: magára hagyni állatait, megölni õket vagy élete kockáztatásával a városban maradni, hogy gondjukat viselje. Az evakuáló buszokra ugyanis a hatóságok nem engedtek fel állatokat. Volt olyan, aki a felüljáró alá kötötte ki kutyáját; mellette hagyott egy felbontatlan konzervet és egy papírt a következõ felirattal: Kérem, viseljék gondját a kutyámnak, a neve Chucky. Mások viszont nem voltak hajlandók magára hagyni állataikat.

A torontoi CTV News-ban például egy olyan férfit mutattak be, akit a rendõrök fegyverrel akartak kényszeríteni, hogy beszálljon a mentõcsónakba, de nem volt hajlandó magára hagyni hét kutyáját. A város most is tele van elhagyott állatokkal és több százan vannak bezárva otthonaikba úgy, hogy esélyük sincsen kiszabadulni. A helyi állatvédõk (Louisiana Society for the Prevention of Cruelty to Animals) önkéntesei jelenleg is házról házra járnak és próbálják összegyûjteni a túlélõ állatokat, akiknek nagy része éhezik és ivóvize sincsen.

A helyi állatkert és akvárium személyzetébõl páran a helyszínen maradtak, hogy gondját viseljék az állatoknak. A madarak közül sokan elpusztultak, de a többi állat a jelentések szerint elég jól alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez.Legalább egy állat hiányzik is: egy nagytestû alligátor kiszabadult és minden bizonnyal csatlakozott vadon élõ társaihoz. Néhány kutya otthagyva a biztos menedéket megpróbált a mentõcsónakokhoz úszni, de a mentõk lelökdösték õket. A Parti Õrség egyik munkatársa azzal érvelt, hogy a kutyák nagy része pitbull és rottweiler és az ilyen állatokkal lehetõleg kerülik az érintkezést, mivel azután, hogy egy hete nem ettek és inni is csak a fertõzött, piszkos vizet tudták, az állatok veszélyesek lehetnek.

Azokon a területeken, ahol az ár már levonult, a kóbor kutyák falkákba verõdtek és elkezdték "fosztogatni" a várost.A helyszínen több száz állatvédõ és képzett állatmentõ várja, hogy beengedjék a legsúlyosabban érintett területekre. A helyi állatvédõkön kívül a nagyobb szervezetek, az IFAW (International Fund for Animal Welfare) és a HSUS (Humane Society of the United States) is a helyszínre küldte mentõalakulatait - már a hurrikán másnapján.
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra