2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A bánat okozhatta a hím gorilla halálát

Nem sokkal párja, Judita után elpusztult Bosso, a csehországi Zlin állatkertjének hím gorillája is, amelynek halálát a gondozók szerint az öregség mellett a bánat okozhatta.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A nõstény Judita a gorillák esetében matuzsálemi korban, 49 évesen pusztult el három hete, a korával összefüggõ betegségek következtében. Halála után drámaian romlott társa, az év eleje óta szintén gyengélkedõ 41 éves Bosso kedélyállapota.

„A gorillák nagyon értelmes állatok, és párjának halála nagyon lesújtotta a hímet. Noha Bosso hébe-hóba eltángálta Juditát, nagyon kötõdött hozzá” – mondta a majmok gondozója.

A két gorilla Izraelbõl érkezett Csehországba, és bár falkába nem tudtak beilleszkedni, egymással elég jól kijöttek. 1997 óta alkottak egy párt. A boncolás szerint Bosso krónikus tüdõgyulladásban szenvedett.

Vadon a gorillák 30-35 évig élnek, állatkertben az élettartamuk ritkán haladja meg a 45 évet; Judita az egyik legöregebb állatkerti gorilla volt Európában. Az idõs pár pusztulásával gorillák nélkül maradt a zlini állatkert, és nem is tervezi újak beszerzését. A gorillaházba más majmokat, illetve egy rájaakváriumot telepítenek.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra