2024.03.29. - Auguszta

Fertõzött szárnyasokat találtak a sanghaji piacon

Elõször mutatták ki a Kínában eddig hat áldozatot követelõ H7N9-es típusú madárinfluenzát állatokon - a fertõzött szárnyasokat egy sanghaji piacon találták.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A Hszinhua hírügynökség tájékoztatása szerint a fertõzött galambokra egy külvárosi szárnyaspiacon leltek a hatóságok, amelyek az árusítás befagyasztását és az összes ott lévõ, mintegy 20 ezer szárnyas levágását rendelték el. Két másik környezõ piacot is bezártak, az ottani állatokban ugyanis a madárinfluenza H7-es törzsének egy másik variánsát mutatták ki. A városban szombattól kezdõdõen átmeneti jelleggel minden élõ szárnyast árusító piacot bezárnak - jelentették be a hatóságok.

A madárinfluenza korábban embereken nem kimutatott típusa eddig összesen hat ember halálát okozta Kínában, a regisztrált megbetegedettek száma tizennégy. Kivétel nélkül minden esetet az ország keleti részérõl, Csöcsiang, Csiangszu és Anhuj tartományokból, valamint Sanghaj városából jelentették. A legutóbbi áldozat egy 64 éves, szárnyasok szállításával foglalkozó Csöcsiang tartománybeli farmer, õ csütörtök éjjel halt meg. A hatóságok a betegek hozzátartozóit, rokonait is vizsgálják, mindezidáig nem találtak arra utaló jelet, hogy a betegség emberrõl emberre is terjedne. A nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság a hét közepén közleményében úgy fogalmazott, hogy országszerte mobilizálják erõforrásaikat a vírus leküzdésére. A minisztérium rendszeres tájékoztatást ígért a megbetegedésekkel és a vírussal kapcsolatos információkat illetõen, a téma kiemelt helyen szerepel a központi híradásokban, a lakosságot tájékoztató jellegû mûsorok is segítik.

Az Egészségügyi Világszervezet képviselõi a vírussal kapcsolatos nyilatkozatai szerint egyelõre nem tudni eleget a megbetegedésekrõl ahhoz, hogy fel lehessen mérni annak valós veszélyeit. A sanghaji járványügyi központ igazgatója kijelentette: az esetek számának növekedésével a vírusról kapott információmennyiség is nõ, a szakemberek így egyre közelebb kerülhetnek ahhoz, hogy a vírus fertõzõképességét és terjedését meghatározzák.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra