rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Különféle mesék

 • Share on Tumblr

  Találkozott a medve a macskával. Azt mondta neki:
  - Te, macska, egyszer mondott nekem az erdõben élõ nagyszakállú ember egy mesét, és én abban téged megettelek.. Megeszlek!

  A macska fújt egyet, és így szólt:
  - Én a gazdasszonyomtól más mesét hallottam vasárnap. Abban nem ettél meg, hanem összekarmoltam az orrod, és utána felfutottam a fára.. Az a mese az igazi.

  Ezen vitatkozni kezdtek. Odajött a róka, az is hallgatta. Így szólt:
  - Ügyetekben én lehetek a bíró, aki eldönti, hogy melyik mese igaz.

  A macska tiltakozott:
  - Te nem lehetsz bíró, mert a gazdasszonyom olyan meséket is mondott, amelyikben te túljártál más állatok eszén, becsaptad õket..

  A róka másképpen vélekedett:
  - Ha én túljárok a ti eszeteken, az a ti eszeteknek nem árthat, mert aki az ajtón túl jár, az nem csaphatja be az ajtót, hiszen nincs is ott.. Ezt könnyen beláthatjátok!

  Ám sem a medve, sem a macska nem akarta belátni. Oda érkezett egy paraszt. A róka erre eloldalgott, mert bizonyos tyúkügyekben nem volt teljesen tiszta a lelkiismerete, még benne maradt néhány tollpihe..

  Mondta a paraszt:
  - Gyere velem, medve, éppen szántani igyekeztem. Megfogod az eke szarvát, hátha kifordul a barázdákból meséd igazsága, és megeheted a macskát!

  A medve elment a paraszttal. Elõször a lovakat akarta megfogni az eke szarva helyett, de azután beletanult a szántásba. A paraszt meg elvetette a búzamagot. A medve meséjének igazsága nem fordult ki a földbõl, csak jó néhány pajor, de a paraszt vigasztalta:
  - Itt elõbb kinõ a zöld, utána az aranysárga lesz, annak magjait kicsépelem, - és akkor segítesz szekérre rakni a zsákokat! Elvisszük mind a malomba, az talán kizúgja neked a mese igazságát.

  Hasznos volt a medve segítsége a szállításánál, majd pedig a liszttel telt zsákokat is felrakta a szekérre. Bevitték mind a parasztember csûrjébe. A medve izgatottan tudakolta:
  - Mit mondott a malom a mesérõl? Megehetem a macskát?

  - A malom azt zimmzummolta: nem eheted meg! Ám azért a szerencséd nem hagyott el, mert azt is kizörögte: a macska sem karmolhatja meg az orrod, csak a fára futhat fel.. Ja, és még arról is csikorgókövezett, hogy nekem szedned kell egy nagy kosár málnát, fizetségül..

  A medve megkapta a paraszt legnagyobb kosarát. Szedett is bele málnát, de a málnabokrok egyéb részeit is kosárba tette. Maga a gyümölcs így csak egy kisebb kosárkányit tett ki.

  A parasztember nem esett kétségbe, azt mondta a medvének:
  - Ez nem elég! Szedd tele a kosarat ehetõ gombával!

  A medve nem tudta, hogy melyik gomba ehetõ, melyik nem. A kosárból a felét ki kellett dobni, de azért maradt benne elég. A paraszt így szólt:
  - Õsszel hívlak, kipótolod erdei mogyoróval! Ám a bokrok alól szedd majd össze, azt, ami lehullott, - még mielõtt a mókusok megennék, vagy elvinnék!

  No, ez már sikerült a medvének. - Egyelõre elég, majd, ha kell még valami, szólok! - mondta neki a paraszt.

  A medve visszament az erdõbe. Nagy buksijában azonban mocorogni kezdett valami. Mint is van ez? Nem eheti meg a macskát. Kár. A macska nem karmolhatja meg az orrát. Haszon. A macska viszont felmászhat a fára. Õ nem mászhat fel a fára?

  Fel is mászott. A fán azonban nem volt macska. Meglátott viszont onnan egy házat, annak ablakában pedig fényes, sárgás valamit. Lemászott, odaballagott.

  Kiderült: mazsolás kalács van az ablakban. A paraszt felesége sütötte. Így szólt a medve az asszonyhoz:
  - Add oda nekem a kalácsot, mert ha nem, megjárod, mint én is. Idejönnek a rossz mesék..

  Az asszony gyermekkorában sok ijesztõ mesét, történetet hallott, leányokat elrabló sárkányokról, fogukat csattogtató farkasokról, gonosz varázslókról.. Megijedt, és odaadta a medvének a kalácsot.

  Amikor a parasztember ezt megtudta, elõször le akarta gorombítani a feleségét. Ám az asszonynak olyan szokása volt, hogy minden legorombítás után három napig zsörtölõdött. Így a parasztember csak legyintett, kiment, és mérgében mind felvágta a fát, télire, tüzelõnek.

  Néhány nap múlva megint felmászott a medve a fára. A macska most sem volt ott, de a magasból meglátta a parasztember házát. Annak ablakában pironkodott valami. Lemászott, odacammogott.

  Kiderült: liba van az ablakban, egy tálon. A paraszt felesége sütötte. Így szólt a medve az asszonyhoz:
  - Ide nekem a sült libát, mert ha nem, megjárod, akárcsak én! Jönnek a rossz mesék!

  Az asszony gyermekkora rémisztõ meséire gondolt. Jaj, csak azok ne jöjjenek! Odaadta a medvének a sült libát.

  Amikor a parasztember ezt megtudta, elõször le akarta szidni a feleségét, a sárga földig. Ám azután eszébe jutott az asszony szokása: minden szidás után három napig morgolódik, forgolódik, zörög az edényekkel. Így a parasztember legyintett, kiment, és mérgében felásta a kertet. Késõbb átadott a feleségének egy nagy bükkfabotot, és azt mondta neki:
  - Ha megint eljön a medve, zárd be az ajtót, és ezzel a bottal vágj a fejére az ablakon keresztül! Tedd hozzá: ha eljönnek a rossz mesék, azokat is megbotozod!

  Eltelt pár nap megint. A medve felmászott a fára, körülnézett. A parasztember házának ablaka nyitva volt, de nem látott benne semmit. Odament. Bemászott az ablakon. Egy széken ott aludt az asszony, húzta a lóbõrt, mellette nagy bot. Kifáradt a medvevárásban.

  A medve úgy gondolta: körülnéz a konyhában. Ott nem talált semmit, de a kamrában igen: egy nagy sonkát. Azt a szájába vette, de elõbb körültekerte kolbászokkal, majd pedig kimászott az ablakon, és be az erdõbe.

  Mindezt meglátta a róka. Egy bokor mögül kinyúlt, és lehúzta a sonkáról a kolbászokat.

  A medve nagy élvezettel vitte tovább a sonkát, de ott kaparászott az agyában valami gondolatféle: kolbászok is voltak, hová lehettek? Egy fa alatt letette a sonkát, és tûnõdött a kolbászhiányon. Ekkor somforgott oda a róka, akinek mindent elmesélt. A róka kész volt a tanáccsal:
  - Szerintem valami rossz mese állata vihette el a kolbászokat! Talán éppen a macska? Mássz fel arra a másik fára, az elbír, onnan nézz szét, hátha megpillantod!

  A medve felmászott a fára. A róka alulról irányította, hogy melyik ágon legyen, milyen irányba nézzen. A nagybundájú nem látott kolbászt hurcoló állatot.

  Közben a róka, miután biztonságba helyezte a sonkát, elkezdett óbégatni:
  - Jaj! Jaj! Itt volt a macska, és amíg téged irányítottalak alulról, neked segítettem, elvitte, ellopta a sonkád!

  A medve iszonyú méregre gerjedt. Elkezdett lefelé mászni, de félúton leszakadt alatta az ág. Ezt a feneke bánta, de a róka egyik lába is, amire a hátsó felével ráesett.

  A medve csak egy hét után találkozott a macskával. Az nem akart tudni semmit sem sonkáról, sem kolbászról. Némileg jogosan, mert nem is tudott. A medve erre meg akarta õt enni, de csak annyit ért el: a macska csúnyán összekarmolta az orrát, utána pedig felfutott a fára.

  A macska a fára futott fel, a fa alatt dühösen álldogáló medve viszont elfutott. Miért? A parasztember érkezett meg, nagy baltával, és nem favágás nézett ki a dologból, hanem medvevágás.

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Hamis állatorvosok kobozzák el a baromfikat a madárinfluenzára hivatkozva

  Karacsaj- és Cserkeszföld orosz autonóm köztársaságban tömegesen érkeznek a bejelentések a fehérköpenyes csalókról.

 • Követi a raj a robothalat

  A valódi halak által is befogadott robothalat készítettek brit tudósok. A számítógéppel vezérelt robothal úgy mozog, mint egy igazi tüskés pikó.

 • Rex a kutya és Gerald a liba egymásba szerettek

  Rex a kutya és Gerald a liba egymásba szerettekRex egy németjuhász nyugdíjas munkakutya. Egész életét kereséssel - mentéssel - emberek és a környezete kiszolgálásával töltötte. Amikor lenyugdíjazták, hazakerült a szolgálati tisztjéhez. A nyugdíjas napok teltek - múltak, mikor is Rexet egy utcán kóborló libával hozta össze a sors. A liba és a kutya a találkozásukkor egyből közös nyelvet kezdtek beszélni, mondhatni rögtön egymásba szerettek. Olyannyira összefonódott az életük, hogy mindenhova együtt járnak, együtt fekszenek, együtt kelnek. Jó nézni őket. Senki sem gondolta volna, hogy a fegyelmezett munkakutyából egyszer egy libaszerető válik.

 • Ritka kardszarvú antilop született egy virginiai állatkertben

  A természetben már kihalt, ritka kardszarvú antilop születet egy virginiai állatkertben.

 • Denevérekkel etetnék meg a tigrisszúnyogokat Velencében

  Denevérek betelepítésére ösztönzik a Velencében élõket: a város illetékesei szerint ugyanis a bõregerek megvédhetik a lagúnák városát a veszélyes tigrisszúnyog-inváziótól.

 • Két pitbull marcangolt szét egy 14 hónapos kisfiút

  Borzalmas halált halt egy 14 hónapos kisfiú: két pitbull elevenen szétmarcangolta. A megvadult kutyák gazdája a gyerek bébiszittere volt, aki maga is megsérült a támadásban.

 • Bálint nagyon boldog! Itt a menyasszony!

  A pécsi állatkertben a vizilópár egy héten belül ismerkedhet meg egymással testközelbõl. A menyasszony Lengyelországból érkezett. Kamionnal hozták, daruval emelték be a medencébe. A másfél tonnás ara miatt új, százhetven köbméteres medencét és kifutót is építettek a a vizilovaknak. Ágnes kamionnal érkezett. A másfél tonnás állat Katowicébõl, Lengyelországból jött.

 • Habakuk a kakukk

  Hol kuksol
  Habakuk,
  a kakukk?

 • Londonba menet ellett meg a magyar macska

  London - Londonba menet kölykedzett meg egy magyar macska: elbújt egy Magyarországról indult teherautóban.

 • Tökbe szorult az õz feje

  Az állat végül magától megszabadult a furcsa tehertõl

 • Két lábon járó „állatok” kútba dobtak egy élõ kutyát

  Elfogta a rendõrség azt a két embert, akik egy kútba dobtak egy, még élõ kutyát Vas megyében.

 • Eben guba: alkalmi ruhák kutyáknak

  Kutyának szolgál alkalmi ruhákkal egy nõ Németországban: esküvõi öltözékek mellett például a bajor októberfesztre passzolóval.

 • Téli szálláson a budapesti flamingók

  Átvonultak téli, fûtött szálláshelyükre a Fõvárosi Állat- és Növénykert flamingói.

 • Október 4. az Állatok Védelmének Világnapja - Állatrendõrség megalakításáért küzdenek az Állatvédõk

  Magyarország 10 milliós lakossága körében nagyon sok az ember által tartott (az ember felelõssége alá tartozó) gazdasági és hobbi állat. Gyakori a felelõtlen állattartás, a bûncselekményekig fajuló állatkínzás. Az ember kezei alatt sok esetben értelmetlenül pusztulnak a tartott állatok. Az elkövetkezõ évek felelõs állattartói-és környezettudatos polgári átalakuláshoz komoly felzárkóztatásra, ismeretszerzésre, és állatvédelmi folyamatokra van szükség. Meg kell akadályozni, hogy évente 1 millió kutya / macska kerüljön utcára dobásra, meg kell akadályozni a gazdasági állatok durva kizsákmányolását. Világunkat Mi Magunk alakítjuk...

 • Halloween New Yorkban

  A Britney Spearsnek öltöztetett eb aratta a legnagyobb...

  A Halloween, azaz a boszorkányok, kísértetek ünnepe csak szerdán lesz az angolszász országokban, a New York-i kutyák számára viszont már megrendezték az ilyenkor szokásos jelmezbált.

  Huhh, ez haláli jó :D

 • Kétezer egzotikus állat veszett oda egy madridi tűzvészben

  Mintegy kétezer állat, mérges kígyók, leguánok, tarantulák lelték haláluk abban a tűzben amely egy madridi ipari parkban következett be. Többségük füstmérgezés áldozata lett.

 • Gyermekkórházban kezelik a gorillabébit

  A hétvégén kórházba szállították Mary Zwot, a Münsteri Állatkert hat hetes gorillabébijét. Gyermekklinikára szállítottak egy kis gorillabébit. A csöppséget Münsterben olyan ellátásban részesítették, mint az igazi gyerekeket.

 • Meglett az elveszett farkas

  A gelsenkircheni állatkertbõl megszökött állatra sajnos már késõn találtak rá.

 • Tanyaház a miskolci vadasparkban

  Õshonos magyar állatoknak épült új otthon a miskolci állatkertben. A Tanyaházat szombat délután adták át, rackák hangos bégetése, szamarak iázása közepette. Az épület csaknem húszmillió forintba került, a pénz pályázatból és a fenntartó miskolci önkormányzat támogatásából jött össze - mondta Pilcz Olivér, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark igazgatója az MTI-nek.

 • Kecskefejõgép online-on

  Kapós a kecskefejõgép az interneten, legalábbis annak egy olcsó változata, amelyet egy alaszkai gazda talált fel, és árul a világhálón.