rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Különféle mesék

 • Share on Tumblr

  Találkozott a medve a macskával. Azt mondta neki:
  - Te, macska, egyszer mondott nekem az erdõben élõ nagyszakállú ember egy mesét, és én abban téged megettelek.. Megeszlek!

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  A macska fújt egyet, és így szólt:
  - Én a gazdasszonyomtól más mesét hallottam vasárnap. Abban nem ettél meg, hanem összekarmoltam az orrod, és utána felfutottam a fára.. Az a mese az igazi.

  Ezen vitatkozni kezdtek. Odajött a róka, az is hallgatta. Így szólt:
  - Ügyetekben én lehetek a bíró, aki eldönti, hogy melyik mese igaz.

  A macska tiltakozott:
  - Te nem lehetsz bíró, mert a gazdasszonyom olyan meséket is mondott, amelyikben te túljártál más állatok eszén, becsaptad õket..

  A róka másképpen vélekedett:
  - Ha én túljárok a ti eszeteken, az a ti eszeteknek nem árthat, mert aki az ajtón túl jár, az nem csaphatja be az ajtót, hiszen nincs is ott.. Ezt könnyen beláthatjátok!

  Ám sem a medve, sem a macska nem akarta belátni. Oda érkezett egy paraszt. A róka erre eloldalgott, mert bizonyos tyúkügyekben nem volt teljesen tiszta a lelkiismerete, még benne maradt néhány tollpihe..

  Mondta a paraszt:
  - Gyere velem, medve, éppen szántani igyekeztem. Megfogod az eke szarvát, hátha kifordul a barázdákból meséd igazsága, és megeheted a macskát!

  A medve elment a paraszttal. Elõször a lovakat akarta megfogni az eke szarva helyett, de azután beletanult a szántásba. A paraszt meg elvetette a búzamagot. A medve meséjének igazsága nem fordult ki a földbõl, csak jó néhány pajor, de a paraszt vigasztalta:
  - Itt elõbb kinõ a zöld, utána az aranysárga lesz, annak magjait kicsépelem, - és akkor segítesz szekérre rakni a zsákokat! Elvisszük mind a malomba, az talán kizúgja neked a mese igazságát.

  Hasznos volt a medve segítsége a szállításánál, majd pedig a liszttel telt zsákokat is felrakta a szekérre. Bevitték mind a parasztember csûrjébe. A medve izgatottan tudakolta:
  - Mit mondott a malom a mesérõl? Megehetem a macskát?

  - A malom azt zimmzummolta: nem eheted meg! Ám azért a szerencséd nem hagyott el, mert azt is kizörögte: a macska sem karmolhatja meg az orrod, csak a fára futhat fel.. Ja, és még arról is csikorgókövezett, hogy nekem szedned kell egy nagy kosár málnát, fizetségül..

  A medve megkapta a paraszt legnagyobb kosarát. Szedett is bele málnát, de a málnabokrok egyéb részeit is kosárba tette. Maga a gyümölcs így csak egy kisebb kosárkányit tett ki.

  A parasztember nem esett kétségbe, azt mondta a medvének:
  - Ez nem elég! Szedd tele a kosarat ehetõ gombával!

  A medve nem tudta, hogy melyik gomba ehetõ, melyik nem. A kosárból a felét ki kellett dobni, de azért maradt benne elég. A paraszt így szólt:
  - Õsszel hívlak, kipótolod erdei mogyoróval! Ám a bokrok alól szedd majd össze, azt, ami lehullott, - még mielõtt a mókusok megennék, vagy elvinnék!

  No, ez már sikerült a medvének. - Egyelõre elég, majd, ha kell még valami, szólok! - mondta neki a paraszt.

  A medve visszament az erdõbe. Nagy buksijában azonban mocorogni kezdett valami. Mint is van ez? Nem eheti meg a macskát. Kár. A macska nem karmolhatja meg az orrát. Haszon. A macska viszont felmászhat a fára. Õ nem mászhat fel a fára?

  Fel is mászott. A fán azonban nem volt macska. Meglátott viszont onnan egy házat, annak ablakában pedig fényes, sárgás valamit. Lemászott, odaballagott.

  Kiderült: mazsolás kalács van az ablakban. A paraszt felesége sütötte. Így szólt a medve az asszonyhoz:
  - Add oda nekem a kalácsot, mert ha nem, megjárod, mint én is. Idejönnek a rossz mesék..

  Az asszony gyermekkorában sok ijesztõ mesét, történetet hallott, leányokat elrabló sárkányokról, fogukat csattogtató farkasokról, gonosz varázslókról.. Megijedt, és odaadta a medvének a kalácsot.

  Amikor a parasztember ezt megtudta, elõször le akarta gorombítani a feleségét. Ám az asszonynak olyan szokása volt, hogy minden legorombítás után három napig zsörtölõdött. Így a parasztember csak legyintett, kiment, és mérgében mind felvágta a fát, télire, tüzelõnek.

  Néhány nap múlva megint felmászott a medve a fára. A macska most sem volt ott, de a magasból meglátta a parasztember házát. Annak ablakában pironkodott valami. Lemászott, odacammogott.

  Kiderült: liba van az ablakban, egy tálon. A paraszt felesége sütötte. Így szólt a medve az asszonyhoz:
  - Ide nekem a sült libát, mert ha nem, megjárod, akárcsak én! Jönnek a rossz mesék!

  Az asszony gyermekkora rémisztõ meséire gondolt. Jaj, csak azok ne jöjjenek! Odaadta a medvének a sült libát.

  Amikor a parasztember ezt megtudta, elõször le akarta szidni a feleségét, a sárga földig. Ám azután eszébe jutott az asszony szokása: minden szidás után három napig morgolódik, forgolódik, zörög az edényekkel. Így a parasztember legyintett, kiment, és mérgében felásta a kertet. Késõbb átadott a feleségének egy nagy bükkfabotot, és azt mondta neki:
  - Ha megint eljön a medve, zárd be az ajtót, és ezzel a bottal vágj a fejére az ablakon keresztül! Tedd hozzá: ha eljönnek a rossz mesék, azokat is megbotozod!

  Eltelt pár nap megint. A medve felmászott a fára, körülnézett. A parasztember házának ablaka nyitva volt, de nem látott benne semmit. Odament. Bemászott az ablakon. Egy széken ott aludt az asszony, húzta a lóbõrt, mellette nagy bot. Kifáradt a medvevárásban.

  A medve úgy gondolta: körülnéz a konyhában. Ott nem talált semmit, de a kamrában igen: egy nagy sonkát. Azt a szájába vette, de elõbb körültekerte kolbászokkal, majd pedig kimászott az ablakon, és be az erdõbe.

  Mindezt meglátta a róka. Egy bokor mögül kinyúlt, és lehúzta a sonkáról a kolbászokat.

  A medve nagy élvezettel vitte tovább a sonkát, de ott kaparászott az agyában valami gondolatféle: kolbászok is voltak, hová lehettek? Egy fa alatt letette a sonkát, és tûnõdött a kolbászhiányon. Ekkor somforgott oda a róka, akinek mindent elmesélt. A róka kész volt a tanáccsal:
  - Szerintem valami rossz mese állata vihette el a kolbászokat! Talán éppen a macska? Mássz fel arra a másik fára, az elbír, onnan nézz szét, hátha megpillantod!

  A medve felmászott a fára. A róka alulról irányította, hogy melyik ágon legyen, milyen irányba nézzen. A nagybundájú nem látott kolbászt hurcoló állatot.

  Közben a róka, miután biztonságba helyezte a sonkát, elkezdett óbégatni:
  - Jaj! Jaj! Itt volt a macska, és amíg téged irányítottalak alulról, neked segítettem, elvitte, ellopta a sonkád!

  A medve iszonyú méregre gerjedt. Elkezdett lefelé mászni, de félúton leszakadt alatta az ág. Ezt a feneke bánta, de a róka egyik lába is, amire a hátsó felével ráesett.

  A medve csak egy hét után találkozott a macskával. Az nem akart tudni semmit sem sonkáról, sem kolbászról. Némileg jogosan, mert nem is tudott. A medve erre meg akarta õt enni, de csak annyit ért el: a macska csúnyán összekarmolta az orrát, utána pedig felfutott a fára.

  A macska a fára futott fel, a fa alatt dühösen álldogáló medve viszont elfutott. Miért? A parasztember érkezett meg, nagy baltával, és nem favágás nézett ki a dologból, hanem medvevágás.

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Biciklivel visszavert medve

  Biciklivel vert vissza medvetámadást egy férfi Alaszkában. Sean Berkey munkájába kerekezett, amikor egy fahídon áthaladva hirtelen egy grizzlyvel nézett farkasszemet.

 • Leégett egy tanya, elpusztultak az állatok a tûzben

  Leégett egy tanya a Borsod megyei Zilizen, senki nem sérült meg. A lángokban elpusztultak az istállóban lévõ tehenek és sertések. A kár körülbelül 30 millió forint. Egyelõre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet Zilizen.

 • Az idõjárás-változás miatt csökken a pingvinek száma az Antarktiszon

  Barcelona - Rohamosan csökken a pingvinkolóniák száma az Antarktiszon, a hõmérséklet emelkedésével párhuzamosan - figyelmeztetett a téma kapcsán a WWF nemzetközi alapítványa.

  Andrés Barbosa, az argentin Tudományos Kutatások Legfelsõ Tanácsának kutatója elmondta egy, a természet világával foglalkozó barcelonai konferencián, hogy a hõmérséklet emelkedésével csökkent a tengeri jégtakaró az Antarktiszi-félszigeten és ezzel együtt a fitoplankton mennyisége.

 • Háromszor is macska

  Zsebbebele Zebulon éjfekete macska volt.Ezt a tulajdonságát igencsak hasznosította, mivel igaz ugyan, hogy sötétben minden tehén fekete, de azért ilyenkor a fekete tehén mégis feketébb a fehérnél, - és így van ez a cicáknál is.

 • Óriási kockás pitont találtak egy svájci baromfiudvarban

  Négy és félméteres kockás pitonra (Python reticulatus) bukkant baromfiudvarában egy svájci férfi a Bázel melletti Füllinsdorfban.

 • Pelikánt láttak a Gellérthegy felett

  Az utóbbi hónapokban több helyen is feltûnt Magyarországon a pelikán (gödény) két példánya, egyikük a fõvárosban. A Magyar Madártani Egyesület csütörtöki közlése szerint feltehetõen a Duna vonzotta Budapestre, táplálkozó területein ugyanis befagytak a vizek, és a komoly hótakaró miatt nem jut táplálékhoz.

 • A kilencedik emeletrõl dobtak ki egy kutyát az Avason

  Miskolc - A Szentgyörgy utcai 10 emeletes ház kilencedik emeletérõl dobtak ki egy keverék kutyát csütörtökön délután Miskolcon. A kutya azonnal szörnyethalt. Az esetet egy olvasónk jelentette, aki szemtanúja volt a kutya "becsapódásának".

 • Szabadon élhetnek az állatok!

  Minden indiai állatkertben és cirkuszban élõ elefántot vadvédelmi parkokba és védett területekre kell költöztetni, ahol az állatok szabadabban legelhetnek és kóborolhatnak - a döntést pénteken hozták nyilvánosságra.

  B. K. Gupta, az indiai központi állatkerti szervezet képviselõje szerint a rendelet 26 állatkert és 16 cirkusz összesen 140 elefántját érinti. Elmondása szerint a döntést elsõsorban állatvédelmi aktivisták tiltakozására reagálva hozták, akik kifogásolták, hogy sok elefántot fogságban, gyakran órákon keresztül láncra verve tartanak.

 • Itália az 560 ezer fekete macska országa

  orpheus egyesület, állatvédelemRóma - Olaszországban az összesen mintegy 8,5 millió macskából nagyjából 560 ezer a fekete, de többségük Lombardia tartományban él. Az adatok az elsõ macskanépszámlálás feldolgozása után kerültek nyilvánosságra.

  Az Olasz Állat- és Természetvédõ Szövetség (Aidaa) által kezdeményezett cenzus szomorú ténye, hogy valószínûleg meghaladja a 2,7 milliót a gazdátlan állatok száma.

 • 25 gyémántot találtak a döglött halban

  Oroszország - Túl büdös volt egy 51 éves nõ poggyásza, ezért szúrták ki a reptéri vámosok ellenõrzésre Oroszországban.

 • A gyerekeket hússal etetni erõszak! Le a hájjal!

  Ön szereti a gyermekét. Azt szeretné ha egy beteljesült, alkotó és boldog életet élnének. Nem lenne itt az ideje végre abbahagyni egy olyan táplálkozásnak az elvárását, ami a gyermeket boldogtalanná, kórosan elhízottá és lustává teszi? A gyermekeket hússal etetni erõszak!

 • Rózsaszínû kutyakaki

  London - Rózsaszínûre festik a kutyapiszkokat egy brit városban, de nem azért, hogy jobb legyen rájuk nézni, vagy hogy a legyek könnyebben észrevegyék, hanem hogy megszégyenítsék a "dolguk" végezetlen ebtulajdonosokat.

 • Tizenkét aranyszabály, hogy kulturált kutyatartónak mondhassuk magunkat!

  Tizenkét aranyszabály, hogy kulturált kutyatartónak mondhassuk magunkat!Nem csak a kutyasuli lényeges egy felelősségteljes kutyatartáshoz, a gazdi számára is van néhány olyan dolog, amit tudnia kell. Akkor lehet egy állattartás felelősségteljes, ha a kutya számára van megfelelő tartási helyünk, van megfelelő anyagi fedezet az állat tartása kapcsán keletkező költségek fedezésére, de mit sem ér egy gazdag állattulajdonos, ha pl. nincs megfelelő mennyiségű szabadideje, hogy az állatával szeretetteljesen tudjon bánni. Ha megvan a három alapvető dolog (pénz, hely, idő), már csak apróságok kellenek, hogy tudatos és sikeres legyen az állatunk tartása...

 • Medvegátolt mentõk

  Medve akadályozott mentõket a helyszínre száguldani az Egyesült Államokban: éppen egy kórház garázsának bejáratánál telepedett le.

 • Fürdõzõ részeg ló

  London - Annyira berúgott egy ló Nagy-Britanniában rothadó almától, hogy bezuhant egy kerti úszómedencébe.

  Az állat - amely csupán póni méretû - hajnalban kiszökött istállójából és beszökött egy nõ házának kertjébe, ahol két pofára tömte magába a földön heverõ, már cefrésedõ almát. Miután több százat behabzsolt, elég ingatagon - pedig "négykézláb" ment - megpróbált kibotorkálni a kertbõl, ám közben fejest zuhant a fürdõmedencébe.

 • Ivartalanították a pécsi állatkert vízilovát

  Ivartalanították Bálintot, a pécsi állatkert tizennégy éves, kéttonnás vízilovát. A veszélyes mûtétre azért volt szükség, mert õ és "arája" esetleges újabb utódait nem tudná eltartani a vadaspark - közölte az intézmény igazgatója szerkesztõségünkkel.

  Szatyor Miklós beszámolt arról, hogy az operációt a hétvégén végezte el egy francia-osztrák-magyar állatorvoscsoport.

  Bálint jól van, s várhatóan néhány napon belül teljesen felépül.

 • Egy német családnak meg kell válnia kedvenc leopárdjától

  Berlin - Egy német családnak meg kell válnia kedvenc leopárdjától - a teljesen kifejlett nõstényragadozónak másfél év után kell lakhelyet változtatnia.

  Az észak-német Weyhe városában élõ család 1400 négyzetméter területû leopárdparkot épített engedély nélkül.

 • A gazdasági válság menti meg a barna medvéket Bulgáriában

  A gazdasági válságnak köszönheti létét számos barna medve Bulgáriában, ugyanis a kedvezõtlen anyagi körülmények között, a vadászok nem engedhetik meg maguknak, hogy több tízezer eurót fizessenek egy-egy elejtett óriás után.

 • 9 élet és 26 lábujj

  A macskáknak kilenc élete van, és általában 18 lábujja, egy Wales-i cicusnak azonban mancsain ennél jóval több lábujj helyezkedik el, összesen 26.

  Gazdái reménykedtek benne, hogy a macsek rekordot dönthet, ám a legtöbb lábujjú macska Jake, 28 ujjal.

 • Sorozatos kutyamérgezések Pécsett

  Az átlagnál is több kutyát mérgeztek meg az utóbbi hetekben Pécsett és a város környékén. A tendencia a Pécsi Állatkórház dolgozóinak is feltûnt már, gyakran a rendõrség is nyomoz az ügyekben, amelyek mögött sokszob a bosszú áll.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása