rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Csereberés róka

 • Share on Tumblr

  Rozmaringos Rozália szép leány volt, de, mióta szülei meghaltak, nagyon komor. Egyedül éldegélt az erdõ közepén levõ hegy tetején levõ házában. Nem volt az a ház kicsi, mert öt szoba volt benne, nagy konyha, meg három kamra.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Ne gondolja senki, hogy Rozália szûkösen élt, mert mi kell egy leánynak, egymagában, ilyen vadregényes tájon? Az erdõ adott gyümölcsöket, gombát, tûzifát, bõven. Volt egy jól tejelõ tehene is. No, meg a leány csirkéket, kacsákat, libákat nevelt, idõnként bevitt ezekbõl a városba, Csaláncsalogatósra, csacsi húzta kis szekerén. Eladta, a pénzen vett lisztet, zsírt, sót, gyufát, meg ezt-azt, ami nem terem meg az erdei fákon, bokrokon.

  Rossz azonban egyedül a felnõtt leánynak, akár kis házban, akár nagyban. Kutyája, macskája kedves állat volt, értelmes, de egyikkel sem lehetett sokáig társalogni.

  Egy napon szép vörös róka jelent meg Rozália kapujában. Így szólt a kertben kapáló leányhoz:
  - Cserebere fogaton elutazhat a gondom. Adj nekem, elõlegként, egy kövér tyúkot, te lány! Én szeretem a tyúkhúst, és viszonzásul hozok neked valakit, aki téged szeret!

  - Hát beszélõ rókát még nem láttam sohasem! - lepõdött meg a leány. Mégsem visz rá a szívem, hogy tyúkot adjak neked, mert csak tizenkettõ van belõlük, az meg éppen egy tucat. Adok viszont egy darab sajtot. Egyszer egy mesében azt olvastam, hogy a róka szereti a sajtot, még a holló csõrébõl is kiravaszkodja, ha tudja. A sajtért nem kérek viszonzásul mást, csak azt: ne lopj a tyúkocskáimból!

  Bement a házba, hozta a sajtot, odaadta.

  A róka elégedetlen volt a sajttal, de azért elvette, megízlelte, és így szólt:
  - A nevem Csereberés Csirkeszeretõ Sámuel. Ez a sajt jó ízû, de nem adok érte mást, mint egy csigabigát. A kis csúszós talpút nem én készítettem, de én tettem bele a verset, mert költõ is vagyok.

  Otthagyta a küszöbön a csigabigát, és elment.

  A csiga közönséges csápos állatkának látszott, csúszott elõre a küszöbön. Amikor a leány felvette, meglepõdött: nem igazi csiga volt, hanem arra tökéletesen hasonlító szerkezet, játékféle. Gyermeke nincsen, mit kezdjen vele?

  Hozzáért a csiga csápjához, hát rögtön ez jött ki belõle, jó hangosan:
  Csiszi-csuszi dalocska. Szövegét írta Csereberés Csirkeszeretõ Sámuel, zenéjét szerezte Nagyonfüles Furaföldi Manólaki Bertalan.

  Ezt követõen a csiga ezt dalolta:

  Kutyus hátán bolhalak.
  Bevallom, hogy imádlak!
  Kígyó farkát nem húzom,
  de a nevem Zebulon.
  Zebulonba bú de bú,
  ha zárva a kertkapu!
  Készítsd fel rá szívedet:
  Zebulon hû de szeret!
  Megszereted Zebulont,
  s két szívnél már semmi gond!

  Elmosolyodott a leány. Ki lehet az a Zebulon? Talán maga a róka.. No, gondolta, róka felesége mégsem akarok lenni, még ha ilyen versíró tehetség is!

  A zenélõ, daloló csiga azonban többször is megmosolyogtatta a leányt.

  Egy hét múlva megint beállított hozzá a róka, Csereberés Csirkeszeretõ Sámuel. Így szólt:
  - Zebulon üdvözletét hozom, cserébe csak egy kövér kacsát kérek. Tisztességes cserebere: egy üdvözlet, egy kacsa.

  A leány nevetett, ami már régóta nem volt szokása:
  - Egy üdvözletért egy kövér kacsa lenyomja a kacsás oldalon a mérleg nyelvét. Ám kapsz egy mesebeli számot, a hármast. Tojásban. Mit szeretnél: három tojást lágy tojásként, fõtt tojásként, vagy rántottában?

  Hát nem vagy valami bõkezû, te leány! - fanyalgott a róka. Mégis, jó, legyen rántotta, de metélj bele sonka-, és szalonnadarabkákat! Sokat!

  Elkészült a rántotta, a róka befalta. Utána így szólt:
  - No, itt hagyom ezt a verebet, csiripeljen neked errõl-arról! Nem én készítettem, én a versemet tettem bele, mert költõ vagyok. A csigában levõ alkotás mint tetszett?

  - Babérkoszorút érdemelnél érte! - mosolygott a leány.

  A róka nem babérra, hanem kacsára vágyott, ezért, kissé morgolódón, elment.

  A leány kezébe vette a madarat, ügyes alkotás volt, amikor hozzáért a csõréhez, rákezdte:
  - Csiricsõri dalocska. Szövegét írta Csereberés Csirkeszeretõ Sámuel, zenéjét szerezte Nagyonfüles Furaföldi Manólaki Bertalan.

  A róka írta versike így hangzott:

  Csiripelik verebek:
  a Zebulon de szeret!
  Neked, - mivel úgy szeret! -
  dobbal is fog verebet!
  Verébcsõrrel dobolom:
  hozd el boldog holnapom!
  A szívtettben kettõs té,
  az a holnap kettõnké..
  Nyisd ki szíved ajtaját:
  legény jön, aki imád!

  Naponta többször is meghallgatta a verébnótát Rozália, jókedvre hangolta. Ki lehet az a Zebulon?

  Egy újabb hét ment el, magával vitte mind a hét fejét. Megint megjelent a róka,
  így szólt:
  - Ismét üdvözletet hoztam Zebulontól. Legyen cserebere! Én átadom az üdvözletet, te meg átadsz nekem egy libát. Liba kell, a te libád, hiba nem, a te hibád! Ide a libával, ördögbe a hibával!

  - No, most már kissé túl követelõdzõ vagy, te róka! - jelentette ki a leány. Ám olyan kíváncsi lettem erre a Zebulonra, hogy megadom a libát, ha elárulod: ki is az a Zebulon?

  - Nem árulhatom el, mert megtiltotta Zebulon. Ám add ide a libát, én meg odaadom cserébe ezt a mogyorós pelét. Aki ilyen pelét lel, annak e pele felel! Ha nem is mindenre, egy kérdésre biztosan.

  Elvitte a róka a szép fehér tollú libát, de otthagyta a csinos kis pelét. Ez is csak érdekes kinézetû szerkezet volt, bár nagyon élethû, csillogó szemekkel, tudós, mogyoró szeretõ pofikával. Rozália hozzáért a pele orrához, hát a kis figura máris rákezdte:
  Pilipalis peledal. Szövegét írta Csereberés Csirkeszeretõ Sámuel, zenéjét szerezte Nagyonfüles Furaföldi Manólaki Bertalan.

  Nem titkolja e pele:
  szíved legényt lelhet-e?
  Tyúkod, kacsád, s a libád,
  kinek szoktad adni át?
  Értük ki az, ki fizet?
  Õ kéri most a szíved!
  Lesz-e cserebere bál?
  Legényszívet ki kínál?
  Leányszívet, lehet, kap?
  Igen? Hát száz csókot ad!

  Elkezdett hevesen dobogni Rozália szíve. Hû! Hát az a szerény, kedves, csinos legény lett szerelmes belé, aki neki is nagyon tetszett mindig, amikor átvette tõle, és kifizette a városba vitt tyúkokat, kacsákat, libákat? Õ azt hitte: ilyen legénynek csak városi leány kell, olyan vadonban felnõtt teremtés, mint õ, sohasem..

  Hamarosan megjelent a róka a kapunál. Rozália izgatottan kiáltotta neki:
  - Válassz magadnak tyúkot, kacsát vagy libát! Cserébe annyit kérek: vidd el ezt a versikés levelet Zebulonnak. Én írtam, mert úgy sejtem, szereti a verseket is ez az ezermester!

  A rókának átadott versike így hangzott:

  Zebulon legény! Kérdezem:
  tényleg megkéred a kezem?
  Ha igen, - szívem átadom,
  de fontold meg, mert a vadon
  talán unalmas is lehet!
  Nem rejt fényes tánctermeket.
  Itt rigófütty száll, - s varjúkár,
  ha õsz, vagy tél már erre jár,
  de, mikor megjön a tavasz,
  fákról fehér szirom havaz,
  alkony pirosa vár, ragyog,
  s ámuló szívben csillagok
  megjelennek. E táj nekem
  kedves, eddigi életem
  örömét, búját hozza szél,
  s a fenyõerdõ szélinél,
  ha hajnalpír már ott dereng, -
  szívem érzi a végtelent!

  A róka végigolvasta a verset, gúnyosan elhúzta a száját:
  - Hát, elsõ versnek olvastam már ennél gyengébben sikerültet is! Ne búsulj, mégsem: nem lehet mindenki olyan nagy költõ, mint becses személyem, Csereberés Csirkeszeretõ Sámuel!

  Rozália tréfásan a róka fejére hullatott néhány, babfõzelékbe szánt babérlevelet.

  A következõ nap hajnalán azonban nem csak a hajnalpír derengett fel, hanem a boldogság is. Hatalmas szekéren, amit két ló húzott, megérkezett Zebulon, azaz teljes nevén Tudósföldi Zebulon, a gazdag városi baromfikereskedõ fia, kis szerkezetek kitalálója, ezermestere. Megtörtént a táncos, hejehujás lakodalom, és Zebulon végleg Rozália házába költözött. A mézeshetek után is boldogan éltek, három gyermekük született. Zebulon kicsit sem vágyott vissza a városba, annyira szerette feleségét, gyermekeit, meg az õket körülvevõ természetet.

  A róka, Csereberés Csirkeszeretõ Sámuel, a pár mézeshetei alatt kicsit méltatlankodott, mert Zebulont annyira lekötötte bájos felesége, hogy Sámuel verseire nem fordított kellõ figyelmet. Ekkor írta a róka ezeket a keserû sorokat:

  A gazdám most boldog.
  Vigye el a bulldog!
  Míg falom a libát,
  lantot a bú kirág.
  Jó, csókolja nejét, -
  de jóból is elég!
  Mondtam neki, nyersen:
  hallgasd inkább versem!
  Mondtam, de hiába.
  Lantom bú kirágja..

  Késõbb azonban az élet a hegyen is visszatért a régi kerékvágásba, és a lompos farkú költõ megvigasztalódott, mert egyik, bár kissé hosszúra sikeredett, verséért még zsírban fürdõ libamájat is kapott az asszonnyá lett Rozáliától. Ebbõl idézem:

  Gazdasszonyom! Konyhák vitéze!
  Fazekak, tálak kontyos éke!
  Ha sütsz, fõzöl, szívem már várja:
  - Mily remekmû kerül a tálba?
  Nincs Asszony, ki fölébed nõne,
  étkek koronás királynõje!

  Amikor Nagyonfüles Furaföldi Manólaki Bertalan manó és egyúttal zeneszerzõ is a vadonba költözött, dallam is társult a róka utóbbi verséhez. Ha valaki megnyomta az ökölnyi kis konyhamalac orrát, hát rögtön beindult a figurában levõ gépezet. Persze, a tiszteletdíjért is mindjárt jelentkeztek, mindketten: Csereberés Csirkeszeretõ Sámuel és Nagyonfüles Furaföldi Manólaki Bertalan.

  Egy dolog azonban nem derült ki sohasem: kitõl tanult meg a róka beszélni?

  Ám ha egy történetben minden szereplõ arca, pofikája felderül, az is megengedhetõ, hogy valami ne derüljön ki. A sok derû mellett egy ilyen ki nem derülés még igen messze van a borútól!

  Lelkes Miklós (2013)


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Brigitte Bardot emigrál

  Elhagyja Franciaországot Brigitte Bardot. Az állatvédõ díva, a szõrmebundák nagy ellenzõje Svédországban keres magának otthont.

 • Dínomdánom Világcirkusz

  Dínomdánom Teofil, a Dínomdánom Világcirkusz igazgatója, cseppet sem csodálkozott, hogy egy macska kér állást tõle.Kért már ilyet tõle krákogó krokodilus, aligbátor alligátor, borz, borzas eb, bõgõmajom, sõt még lajhár is.A cica felé bökött az ujjával:

 • Reklámszatyorba dobta ki az egyhetes kutyakölyköket egy dunavecsei nő

  Reklámszatyorba dobta ki az egyhetes kutyakölyköket egy dunavecsei nőBíróság elé állítási javaslattal él a rendőrség az ellen a dunavecsei nő ellen, aki szatyorba rakott nyolc kiskutyát, amik elpusztultak. A Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály, Vizsgálati Alosztálya folytatott nyomozást állatkínzás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt Sz. K. 23 éves dunavecsei lakos ellen. A rendelkezésre álló adatok alapján a nő megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy augusztus 14-én vagy 15-én a családi házuk teraszán levő nyolc darab egy hetes kutyakölyköt összeszedte és azokat egy reklámszatyorba helyezte.

 • Élõsködõk: bolha, tetû, atka, kullancs

  I. A kullancsokról általában,
  II. Az Atkák,
  III. A bolhák,
  IV. A tetvek.

 • Lelkes Miklós: A nyakörves nyuszi

  Pukkancsos Pista és Hergelõ Péter vadásztak. Tulajdonképpen orvvadásztak, mert nem volt vadászati engedélyük. Olyan állat, amelyik megéri legalább a kilõtt töltény árát, nem került elõ. Ám egyszercsak Pista felkiáltott:

  - Nézd, a tisztáson egy nagy nyúl fehérkedik!

 • A kipusztulás szélén Békésben a fogoly

  A kipusztulás szélére került Békés megyében a fogoly-állomány, s a múlt század ötvenes éveiben még százezres egyedszám napjainkra mindössze tízezer madárra csökkent - közölte Békés megye fõvadásza hétfõn, egy Doboz melletti vadászházban megtartott sajtótájékoztatón.

 • Megvan a hiányzó láncszem a madarak és a dinók közt

  Salt Lake City - Egy új dinófaj, a Falcarius utahensis csontjaira bukkantak paleontológusok Utah államban, méghozzá a világ egyik legnagyobb dinócsontlelõhelyén. A szakemberek azt is kutatják, mi okozta a tömeges pusztulást ezen a környéken.

 • Leégett egy hodály: tucatnyi állat pusztult el

  Leégett egy hodály a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bátorligeten; a tûzben tucatnyi állat pusztult el - közölte a megyei katasztrófavédelem szóvivõje.

 • Visszavadítás Venezuelában

  Venezuelai kutatók környezetvédelmi program keretében kihalástól veszélyeztetett bébi teknõsbékákat és kajmánokat telepítettek ki a szabadba. Összesen ötezer teknõsbékát és 145 kis kajmánt engedtek szabadon Guarico szövetségi államban, a fõvárostól, Caracastól 80 kilométerre délre a Mocapra folyó mellékfolyóiba - jelentette vasárnap az AFP tudósítója.

 • Kerítéssel védenék a fertõzéstõl a tasmániai ördögöt

  Canberra - Kerítéssel védenék a tudósok a fertõzéstõl az erszényes, más néven tasmániai ördögöt (Sarcophilus harrisii), mert az igen vad, rókaszerû ragadozót a kihalás fenyegeti az érintkezéssel terjedõ, s a pofájukon manifesztálódó rosszindulatú daganat miatt.

  A tasmániai ördög az emlõsök osztályába, ragadozó erszényesek rendjébe és a erszényesnyestfélék családjába tartozik.

 • Kiemelték a lovat az aknából

  A kétéves csikó kisebb sérülést szenvedett

  Kiemelték az aknából az oda beesett lovat a tûzoltók vasárnap reggelre Apafitanyán. A kétéves csikó kisebb sérülést szenvedett.

 • Mozgó autóból lõtték le, tetemét csomagtartóba gyömöszölték

  Igencsak jól célzó fiatalok lehetnek azok, akik egy mozgó autóból lõttek le egy õzet. Késõbb a tetemért visszamentek és kocsiba gyömöszölték. Ám lebuktak.

 • Macskabagoly-támadás Mohácson

  Pécs - Fejberúgta egy fiókáit védõ macskabagoly a Magyar Madártani Egyesület (MME) egyik önkéntesét a minap Mohácson - közölte Bank László, az MME Baranya megyei csoportjának irodavezetõje.

 • Kiderült: ezért szeretik a kutyák a csontot!

  Törzsfejlõdési okok miatt szeretik a kutyák a csontot - derítették ki kolumbiai tudósok, akik kutatási eredményeiket az Ottawában rendezett evolúciós biológiai kongresszuson ismertették.

 • Kutyák enyhítik a vizsgadrukkot az Egyesült Államokban

  A bostoni Tufts Egyetem kollégiumában nyolc terápiás kutya áll a hallgatók rendelkezésére, akik gyakran szoronganak vizsgáik elõtt. A hallgatók gondoskodnak az ebekrõl - etetik, simogatják õket, játszanak velük - ez oldja a vizsgák elõtti feszültséget.

 • Mecseki vadorzómérleg: orvvadászat, falopás, miegymás...

  Tolvajok és vadorzók félszáz bûncselekménnyel négymillió forint kárt okoztak idén a Mecseki Erdészetinek. Errõl a cég ellenõrzési igazgatója tájékoztatta az MTI-t kedden.

 • A fulladástól mentette meg gazdáját a spániel

  A fulladástól mentette meg gazdáját a spánielA 40 éves nőnek egy cukorka akadt a torkán. Ha nincs a kutyája, minden bizonnyal megfullad. Nem ez az első olyan eset, amikor egy kutya menti meg gazdáját a fulladástól. A brit Carmarthenshire-ben egy 40 éves nőnek, Rachel Hayesnek egy szem cukor akadt a torkán. Az asszony épp a konyhában tett-vett, amikor a cukorka megakadt a torkán. „Nagyon megijedtem, mert rövid idő után már alig kaptam levegőt. A cukorka makacsul ragadt a torkom hátsó részéhez, és képtelen voltam onnan elmozdítani”- meséli kalandját.

 • Öt embert állítottak elő tiltott kutyaviadalon - videóval

  Öt embert állítottak elő tiltott kutyaviadalon - videóvalTiltott állatviadal részvevőin ütöttek rajta a rendőrök szombaton hajnalban Verpelét külterületén, egy tanyán. Öt embert őrizetbe vettek. Soltész Bálint elmondta: az akcióban a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság és az Egri Rendőrkapitányság nyomozói - a Terrorelhárítási Központ munkatársainak segítségével - több embert előállítottak, a házkutatások során csaknem negyven harci kutyát, valamint kábítószergyanús anyagokat is találtak. Az egri kapitányság tiltott állatviadal szervezése, valamint állatkínzás bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.

 • Halpofon

  "Halegyenes": állon vágta a fiút

  Little Rock - Hatalmas "halhorgot" kapott az állára egy 15 éves fiú az Egyesült Államokban: tóból kiugró hal csapta meg úgy, hogy eltörött az állkapcsa és elájult.

 • Nyilvántartásba veszik az olasz macskákat

  Mikrochipes állatmegjelölési rendszert vezettek be Olaszországban a macskák számára. A cicák a kedvencei az olasz családoknak: a közel hét és fél millió macska vezeti a háziállatok rangsorát.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása