rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Csereberés róka

 • Share on Tumblr

  Rozmaringos Rozália szép leány volt, de, mióta szülei meghaltak, nagyon komor. Egyedül éldegélt az erdõ közepén levõ hegy tetején levõ házában. Nem volt az a ház kicsi, mert öt szoba volt benne, nagy konyha, meg három kamra.

  · INGYEN Kiadványok· Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Ne gondolja senki, hogy Rozália szûkösen élt, mert mi kell egy leánynak, egymagában, ilyen vadregényes tájon? Az erdõ adott gyümölcsöket, gombát, tûzifát, bõven. Volt egy jól tejelõ tehene is. No, meg a leány csirkéket, kacsákat, libákat nevelt, idõnként bevitt ezekbõl a városba, Csaláncsalogatósra, csacsi húzta kis szekerén. Eladta, a pénzen vett lisztet, zsírt, sót, gyufát, meg ezt-azt, ami nem terem meg az erdei fákon, bokrokon.

  Rossz azonban egyedül a felnõtt leánynak, akár kis házban, akár nagyban. Kutyája, macskája kedves állat volt, értelmes, de egyikkel sem lehetett sokáig társalogni.

  Egy napon szép vörös róka jelent meg Rozália kapujában. Így szólt a kertben kapáló leányhoz:
  - Cserebere fogaton elutazhat a gondom. Adj nekem, elõlegként, egy kövér tyúkot, te lány! Én szeretem a tyúkhúst, és viszonzásul hozok neked valakit, aki téged szeret!

  - Hát beszélõ rókát még nem láttam sohasem! - lepõdött meg a leány. Mégsem visz rá a szívem, hogy tyúkot adjak neked, mert csak tizenkettõ van belõlük, az meg éppen egy tucat. Adok viszont egy darab sajtot. Egyszer egy mesében azt olvastam, hogy a róka szereti a sajtot, még a holló csõrébõl is kiravaszkodja, ha tudja. A sajtért nem kérek viszonzásul mást, csak azt: ne lopj a tyúkocskáimból!

  Bement a házba, hozta a sajtot, odaadta.

  A róka elégedetlen volt a sajttal, de azért elvette, megízlelte, és így szólt:
  - A nevem Csereberés Csirkeszeretõ Sámuel. Ez a sajt jó ízû, de nem adok érte mást, mint egy csigabigát. A kis csúszós talpút nem én készítettem, de én tettem bele a verset, mert költõ is vagyok.

  Otthagyta a küszöbön a csigabigát, és elment.

  A csiga közönséges csápos állatkának látszott, csúszott elõre a küszöbön. Amikor a leány felvette, meglepõdött: nem igazi csiga volt, hanem arra tökéletesen hasonlító szerkezet, játékféle. Gyermeke nincsen, mit kezdjen vele?

  Hozzáért a csiga csápjához, hát rögtön ez jött ki belõle, jó hangosan:
  Csiszi-csuszi dalocska. Szövegét írta Csereberés Csirkeszeretõ Sámuel, zenéjét szerezte Nagyonfüles Furaföldi Manólaki Bertalan.

  Ezt követõen a csiga ezt dalolta:

  Kutyus hátán bolhalak.
  Bevallom, hogy imádlak!
  Kígyó farkát nem húzom,
  de a nevem Zebulon.
  Zebulonba bú de bú,
  ha zárva a kertkapu!
  Készítsd fel rá szívedet:
  Zebulon hû de szeret!
  Megszereted Zebulont,
  s két szívnél már semmi gond!

  Elmosolyodott a leány. Ki lehet az a Zebulon? Talán maga a róka.. No, gondolta, róka felesége mégsem akarok lenni, még ha ilyen versíró tehetség is!

  A zenélõ, daloló csiga azonban többször is megmosolyogtatta a leányt.

  Egy hét múlva megint beállított hozzá a róka, Csereberés Csirkeszeretõ Sámuel. Így szólt:
  - Zebulon üdvözletét hozom, cserébe csak egy kövér kacsát kérek. Tisztességes cserebere: egy üdvözlet, egy kacsa.

  A leány nevetett, ami már régóta nem volt szokása:
  - Egy üdvözletért egy kövér kacsa lenyomja a kacsás oldalon a mérleg nyelvét. Ám kapsz egy mesebeli számot, a hármast. Tojásban. Mit szeretnél: három tojást lágy tojásként, fõtt tojásként, vagy rántottában?

  Hát nem vagy valami bõkezû, te leány! - fanyalgott a róka. Mégis, jó, legyen rántotta, de metélj bele sonka-, és szalonnadarabkákat! Sokat!

  Elkészült a rántotta, a róka befalta. Utána így szólt:
  - No, itt hagyom ezt a verebet, csiripeljen neked errõl-arról! Nem én készítettem, én a versemet tettem bele, mert költõ vagyok. A csigában levõ alkotás mint tetszett?

  - Babérkoszorút érdemelnél érte! - mosolygott a leány.

  A róka nem babérra, hanem kacsára vágyott, ezért, kissé morgolódón, elment.

  A leány kezébe vette a madarat, ügyes alkotás volt, amikor hozzáért a csõréhez, rákezdte:
  - Csiricsõri dalocska. Szövegét írta Csereberés Csirkeszeretõ Sámuel, zenéjét szerezte Nagyonfüles Furaföldi Manólaki Bertalan.

  A róka írta versike így hangzott:

  Csiripelik verebek:
  a Zebulon de szeret!
  Neked, - mivel úgy szeret! -
  dobbal is fog verebet!
  Verébcsõrrel dobolom:
  hozd el boldog holnapom!
  A szívtettben kettõs té,
  az a holnap kettõnké..
  Nyisd ki szíved ajtaját:
  legény jön, aki imád!

  Naponta többször is meghallgatta a verébnótát Rozália, jókedvre hangolta. Ki lehet az a Zebulon?

  Egy újabb hét ment el, magával vitte mind a hét fejét. Megint megjelent a róka,
  így szólt:
  - Ismét üdvözletet hoztam Zebulontól. Legyen cserebere! Én átadom az üdvözletet, te meg átadsz nekem egy libát. Liba kell, a te libád, hiba nem, a te hibád! Ide a libával, ördögbe a hibával!

  - No, most már kissé túl követelõdzõ vagy, te róka! - jelentette ki a leány. Ám olyan kíváncsi lettem erre a Zebulonra, hogy megadom a libát, ha elárulod: ki is az a Zebulon?

  - Nem árulhatom el, mert megtiltotta Zebulon. Ám add ide a libát, én meg odaadom cserébe ezt a mogyorós pelét. Aki ilyen pelét lel, annak e pele felel! Ha nem is mindenre, egy kérdésre biztosan.

  Elvitte a róka a szép fehér tollú libát, de otthagyta a csinos kis pelét. Ez is csak érdekes kinézetû szerkezet volt, bár nagyon élethû, csillogó szemekkel, tudós, mogyoró szeretõ pofikával. Rozália hozzáért a pele orrához, hát a kis figura máris rákezdte:
  Pilipalis peledal. Szövegét írta Csereberés Csirkeszeretõ Sámuel, zenéjét szerezte Nagyonfüles Furaföldi Manólaki Bertalan.

  Nem titkolja e pele:
  szíved legényt lelhet-e?
  Tyúkod, kacsád, s a libád,
  kinek szoktad adni át?
  Értük ki az, ki fizet?
  Õ kéri most a szíved!
  Lesz-e cserebere bál?
  Legényszívet ki kínál?
  Leányszívet, lehet, kap?
  Igen? Hát száz csókot ad!

  Elkezdett hevesen dobogni Rozália szíve. Hû! Hát az a szerény, kedves, csinos legény lett szerelmes belé, aki neki is nagyon tetszett mindig, amikor átvette tõle, és kifizette a városba vitt tyúkokat, kacsákat, libákat? Õ azt hitte: ilyen legénynek csak városi leány kell, olyan vadonban felnõtt teremtés, mint õ, sohasem..

  Hamarosan megjelent a róka a kapunál. Rozália izgatottan kiáltotta neki:
  - Válassz magadnak tyúkot, kacsát vagy libát! Cserébe annyit kérek: vidd el ezt a versikés levelet Zebulonnak. Én írtam, mert úgy sejtem, szereti a verseket is ez az ezermester!

  A rókának átadott versike így hangzott:

  Zebulon legény! Kérdezem:
  tényleg megkéred a kezem?
  Ha igen, - szívem átadom,
  de fontold meg, mert a vadon
  talán unalmas is lehet!
  Nem rejt fényes tánctermeket.
  Itt rigófütty száll, - s varjúkár,
  ha õsz, vagy tél már erre jár,
  de, mikor megjön a tavasz,
  fákról fehér szirom havaz,
  alkony pirosa vár, ragyog,
  s ámuló szívben csillagok
  megjelennek. E táj nekem
  kedves, eddigi életem
  örömét, búját hozza szél,
  s a fenyõerdõ szélinél,
  ha hajnalpír már ott dereng, -
  szívem érzi a végtelent!

  A róka végigolvasta a verset, gúnyosan elhúzta a száját:
  - Hát, elsõ versnek olvastam már ennél gyengébben sikerültet is! Ne búsulj, mégsem: nem lehet mindenki olyan nagy költõ, mint becses személyem, Csereberés Csirkeszeretõ Sámuel!

  Rozália tréfásan a róka fejére hullatott néhány, babfõzelékbe szánt babérlevelet.

  A következõ nap hajnalán azonban nem csak a hajnalpír derengett fel, hanem a boldogság is. Hatalmas szekéren, amit két ló húzott, megérkezett Zebulon, azaz teljes nevén Tudósföldi Zebulon, a gazdag városi baromfikereskedõ fia, kis szerkezetek kitalálója, ezermestere. Megtörtént a táncos, hejehujás lakodalom, és Zebulon végleg Rozália házába költözött. A mézeshetek után is boldogan éltek, három gyermekük született. Zebulon kicsit sem vágyott vissza a városba, annyira szerette feleségét, gyermekeit, meg az õket körülvevõ természetet.

  A róka, Csereberés Csirkeszeretõ Sámuel, a pár mézeshetei alatt kicsit méltatlankodott, mert Zebulont annyira lekötötte bájos felesége, hogy Sámuel verseire nem fordított kellõ figyelmet. Ekkor írta a róka ezeket a keserû sorokat:

  A gazdám most boldog.
  Vigye el a bulldog!
  Míg falom a libát,
  lantot a bú kirág.
  Jó, csókolja nejét, -
  de jóból is elég!
  Mondtam neki, nyersen:
  hallgasd inkább versem!
  Mondtam, de hiába.
  Lantom bú kirágja..

  Késõbb azonban az élet a hegyen is visszatért a régi kerékvágásba, és a lompos farkú költõ megvigasztalódott, mert egyik, bár kissé hosszúra sikeredett, verséért még zsírban fürdõ libamájat is kapott az asszonnyá lett Rozáliától. Ebbõl idézem:

  Gazdasszonyom! Konyhák vitéze!
  Fazekak, tálak kontyos éke!
  Ha sütsz, fõzöl, szívem már várja:
  - Mily remekmû kerül a tálba?
  Nincs Asszony, ki fölébed nõne,
  étkek koronás királynõje!

  Amikor Nagyonfüles Furaföldi Manólaki Bertalan manó és egyúttal zeneszerzõ is a vadonba költözött, dallam is társult a róka utóbbi verséhez. Ha valaki megnyomta az ökölnyi kis konyhamalac orrát, hát rögtön beindult a figurában levõ gépezet. Persze, a tiszteletdíjért is mindjárt jelentkeztek, mindketten: Csereberés Csirkeszeretõ Sámuel és Nagyonfüles Furaföldi Manólaki Bertalan.

  Egy dolog azonban nem derült ki sohasem: kitõl tanult meg a róka beszélni?

  Ám ha egy történetben minden szereplõ arca, pofikája felderül, az is megengedhetõ, hogy valami ne derüljön ki. A sok derû mellett egy ilyen ki nem derülés még igen messze van a borútól!

  Lelkes Miklós (2013)


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Mészárlás büntetlenül - megrázó képek

  Nem vagyok álszent környezetvédő és nem vagyok beteges természetbarát. Ennek ellenére nagyon kiakadtam azon, hogy néhány országban (Japán, Norvégia) milyen kegyetlenül bánnak el a bálnákkal és a delfinekkel. Megértem én azt, hogy a norvég halászcsaládnak pénz kell a megélhetéshez és abban is biztos vagyok, hogy japán kollégája is éhes szájakat kell etessen amikor hazamegy. Azt viszont nem értem meg és nem fogadom el szó nélkül, hogy MÉSZÁRLÁSSAL keressék meg a napi betevőrevalót.

 • Cápariadó Spanyolországban

  Cápariadó miatt kiürítették a strandokat a spanyolországi Tarragona partjainál. A Barcelonától 100 kilométerre délre fekvõ üdülõvárosban megpróbálják befogni a másfél méteres állatot – ha sikerül, akkor a barcelonai akváriumba viszik.

 • Négyéves kisfiú életét mentette meg egy pitbull

  Négyéves kisfiú életét mentette meg egy pitbullChristi Smith, az elaltatása előtti utolsó pillanatban vitte haza egy menhelyről TaterTot nevű pitbull terrierjüket, valószínűleg a legjobb döntést hozva meg életében. Egy éjszaka az újdonsült családtag ugatására és szűkölésére ébredt, rémülten látta, hogy a TaterTot félőrülten szaladgál a hálószoba és a nő négyéves kisfia, Payton ágya között. Mikor Smith odarohant, azt látta, hogy a fiú eszméletlenül fekszik, alig lélegezve. Azonnal a kórházba rohantak, ahol megállapították, hogy a kisfiú vércukorszintje drasztikusan lezuhant. A kutya érzékeny szaglása érzékelte a gyermek testében lejátszódó kémiai változást.

 • Röptükben süti a madarakat a naperőmű

  Röptükben süti a madarakat a naperőműA pusztán csak tükrökből álló kaliforniai naperőmű 500 fokos sugarai láthatatlan gyilkosnak bizonyulnak: ha egy madár átrepül rajtuk, azonnal ropogósra sülve csapódik a földbe. A jövő energiatermelése kapott hatalmas löketet a Mojave-sivatag kaliforniai részén egy kiszáradt tó fenekén. A 1425 hektár alapterületű naperőműben 350 ezer, számítógép vezérelte hatalmas tükör követi a nap mozgását, a sugarait pedig három, egyenként 140 méter magas toronyra fókuszálja, ahol gőzzel hajtott turbinák állítanak elő villamos áramot.

 • Dinoszaurusz lelõhelyet fedeztek fel Spanyolországban

  Nagy dinoszaurusz lelõhelyet tárnak fel a spanyolországi Lleida tartományban, Basturs közelében. A területen mostanra több mint ezer õskori hüllõ maradványaira bukkantak.

 • Lopásért lecsukott szamár

  Kairó - Börtönbe került egy szamár lopásért Egyiptomban.

  Az állat egy mezõgazdasági kutatóintézet földjén dézsmálta meg a gabonát a Nílus deltájának közelében.

 • Vágóhídról szökött disznók az országúton

  Megpecsételõdött sorsát szerette volna kijátszani az a hat disznó, amely a hét végén szõrén-szálán eltûnt a baden-württembergi Mosbach közelében lévõ vágóhídról.

 • Kihaltnak hitt békafaj jelent meg újra Ausztráliában

  Négy évtizede kihaltnak hitt békafaj jelent meg újra Ausztráliában.

 • Adó 1% felajánlása Állatvédelemre

  Adó 1% felajánlása ÁllatvédelemreA négylábú védencek nevében is hálásan köszönjük mindazok támogatását, akik adójuk 1%-ának felajánlásával az állatok mentését segítik. Angyalaink nélkül a gazdátlan négylábúak nem juthatnának védelem alá, az állatvédelmi tevékenység az adó egy százalékának felajánlása nélkül nem lenne ilyen eredményes. Az Orpheus Gazdikeresõ Programja havi átlag 30-50 állatot juttat új, szeretõ gazdihoz, jelenleg rengeteg otthon nélküli állat várja a segítséget. Minden állatmentõ tevékenységkor a hála a segítõk felé irányul, akik nélkül a feladatok megoldatlanok maradnának. Köszönjük!

 • Saját tevecsordája van a családnak

  Tevével jár bevásárolni egy családanya Nagy-Britanniában - és nem csak akkor, ha sok mindent kell venni.

 • Több helyet kell adni a tojó tyúkoknak!

  Döntött a német alkotmánybíróság: több helyet kell biztosítani az állatfarmokon a tojást tojó tyúkoknak. Az alaptörvény õrei már 1999-ben alkotmányellenesnek találták a baromfitartásról szóló rendeletet.

 • Airedale Terrier

  Leírása: Erõteljes felépítésû, elegáns megjelenésû, harmonikus mozgású állat. Füle elõrebicsaklik. Szeme kicsi, sötétbarna. Nyaka hosszú, izmos, háta egyenes, feszes, ágyéka rövid. Farkát kétharmadára kurtítják, egyenesen felfelé tartja.

  Végtagjai párhuzamosak, oszlopszerûek. Szõrzete közepesen hosszú, sûrû, kemény, a koponyáján és a fülén rövidebb, lesimuló. Trimmelik. Hátán, nyakának és farkának felsõ felületén a szõr fekete, teste többi részén világos cserbarna.

 • Elõször született magyar állatkertben szõrös tatu

  Elõször született magyar állatkertben sörtés armadilló, azaz nagy szõrös tatu (Chaetophractus villosus), a különleges szaporulattal a miskolci intézmény dicsekedhet. Két hónappal ezelõtt, szeptember 2-án a Miskolci Állatkert Trópusi-házában született a nagy szõrõstatu-pár, Dömpi és Sophie fiú utóda.

 • Megmérgezték az elefántot

  Ismeretlen tettesek megmérgezték a kijevi állatkert elefántját. A Boy nevû állatot egyszer már megpróbálták hasonló módon megölni, de akkor sikerült megmenteni. Az ügyet vizsgálják, az állatot kedd éjszaka boncolják fel. Halva találták a kijevi állatkert egyetlen elefántját, a 39 éves Boy nevû hímet. Az állatot valószínûleg megmérgezték.

 • Rendszeresen templomba jár a kutya, gazdája halála óta

  Templomba járó lett egy kutya gazdája halála után Olaszországban: amint meghallja a helyi templom harangját, már rohan is, hogy az elsõ sorban kapjon helyet.

 • Egyre kapósabb a patkányhús Thaiföldön

  A thaiföldi útmenti gyorsétkezdékben egyre nagyobb a kereslet a patkányhúsból készült ételek után. A vevõk kilonként közel 900 forintnak megfelelõ összegért juthatnak hozzá az állat húsához.

 • A tiltakozások ellenére kengurukat akarnak kilõni Ausztráliában

  Canberra - Számtalan kengurut akarnak kilõni Canberra körzetében az ausztrál hatóságok, szerintük ez a legjobb mód arra, hogy megritkítsák a növekvõ állományt. Állatvédõk tüntetéseket jelentettek be a hír hallatán.

  A kilövésre ítélt kenguruk számát egyelõre nem jelentették be, a tartományi ranggal bíró Canberra fõminisztere csak a döntésrõl számolt be.

 • Örömtáncot jár a kutyus, mikor viszont látja gazdiját

  Örömtáncot jár a kutyus, mikor viszont látja gazdijátEz a tüneményes kutyus aztán igazán örült a gazdijának, mikor végre viszontláthatta. A cuki kiskutya egy állatmegőrzőben perdült táncra (de nem is akármilyenre), amikor meglátta, hogy a gazdája érte megy. A kutyus teljes örömmámorban, ugrál, táncol, hogy végre elmehet a gazdival. Őszintén fejezi ki, hogy mennyire szereti őt. A videó zenés változata pedig egyszerűen tökéletes és nem lehet betelni vele, mintha arra járná a táncot a kutyus. Közben pedig a fülei is úgy lobognak, mintha azok is együtt ropnák vele.

 • 21 éves lett a világ legöregebb kutyája

  21 éves lett a világ legöregebb kutyájaAz angol Margaret Forsythe Jack Russell Terrierje 21 éves lett, amivel ő lett a világ legöregebb élő kutyája. Tarn kutyaévekben számolva még a képen látható gazdájánál is tíz évvel idősebb, legalábbis kutyaévekben számolva, ugyanis úgy már 97 éves a kutyus. Az 1993-ban született Jack Russel-terrier kölyökként nem volt ennyire szerencsés: többször leállt a légzése, és kétséges volt, hogy egyáltalán életben marad-e. Néhány éve megsüketült, és alzheimer-kórban szenved, de gazdája szerint még most is remek házőrző.

 • Az Álomló fekete története

  Minden lovas barátnõm kedvenc lováról áradozott, na meg persze, hogy milyen csodásan megértik egymást ló-társukkal. Nekem nem volt mit mondanom. Minden lovat ugyanúgy szerettem. azon gondolkoztam vajon mikor találkozok majd Vele, a tökéletesen hozzám illõ paripával. És mire ráeszméltem, hogy megtaláltam, már el is vesztettem. Nyár volt, csodás meleg, szikrázó nyár. Beléptem a kapun és nagy, fekete lénye, mély szemei azonnal megragadtak. Csak akkor még nem mertem bevallani. Sok rosszat mondtak róla: nehezen irányítható önfejû ló, saját törvényekkel. Pedig csak félt.

· INGYEN Kiadványok· Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása