rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Csereberés róka

 • Share on Tumblr

  Rozmaringos Rozália szép leány volt, de, mióta szülei meghaltak, nagyon komor. Egyedül éldegélt az erdõ közepén levõ hegy tetején levõ házában. Nem volt az a ház kicsi, mert öt szoba volt benne, nagy konyha, meg három kamra.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Ne gondolja senki, hogy Rozália szûkösen élt, mert mi kell egy leánynak, egymagában, ilyen vadregényes tájon? Az erdõ adott gyümölcsöket, gombát, tûzifát, bõven. Volt egy jól tejelõ tehene is. No, meg a leány csirkéket, kacsákat, libákat nevelt, idõnként bevitt ezekbõl a városba, Csaláncsalogatósra, csacsi húzta kis szekerén. Eladta, a pénzen vett lisztet, zsírt, sót, gyufát, meg ezt-azt, ami nem terem meg az erdei fákon, bokrokon.

  Rossz azonban egyedül a felnõtt leánynak, akár kis házban, akár nagyban. Kutyája, macskája kedves állat volt, értelmes, de egyikkel sem lehetett sokáig társalogni.

  Egy napon szép vörös róka jelent meg Rozália kapujában. Így szólt a kertben kapáló leányhoz:
  - Cserebere fogaton elutazhat a gondom. Adj nekem, elõlegként, egy kövér tyúkot, te lány! Én szeretem a tyúkhúst, és viszonzásul hozok neked valakit, aki téged szeret!

  - Hát beszélõ rókát még nem láttam sohasem! - lepõdött meg a leány. Mégsem visz rá a szívem, hogy tyúkot adjak neked, mert csak tizenkettõ van belõlük, az meg éppen egy tucat. Adok viszont egy darab sajtot. Egyszer egy mesében azt olvastam, hogy a róka szereti a sajtot, még a holló csõrébõl is kiravaszkodja, ha tudja. A sajtért nem kérek viszonzásul mást, csak azt: ne lopj a tyúkocskáimból!

  Bement a házba, hozta a sajtot, odaadta.

  A róka elégedetlen volt a sajttal, de azért elvette, megízlelte, és így szólt:
  - A nevem Csereberés Csirkeszeretõ Sámuel. Ez a sajt jó ízû, de nem adok érte mást, mint egy csigabigát. A kis csúszós talpút nem én készítettem, de én tettem bele a verset, mert költõ is vagyok.

  Otthagyta a küszöbön a csigabigát, és elment.

  A csiga közönséges csápos állatkának látszott, csúszott elõre a küszöbön. Amikor a leány felvette, meglepõdött: nem igazi csiga volt, hanem arra tökéletesen hasonlító szerkezet, játékféle. Gyermeke nincsen, mit kezdjen vele?

  Hozzáért a csiga csápjához, hát rögtön ez jött ki belõle, jó hangosan:
  Csiszi-csuszi dalocska. Szövegét írta Csereberés Csirkeszeretõ Sámuel, zenéjét szerezte Nagyonfüles Furaföldi Manólaki Bertalan.

  Ezt követõen a csiga ezt dalolta:

  Kutyus hátán bolhalak.
  Bevallom, hogy imádlak!
  Kígyó farkát nem húzom,
  de a nevem Zebulon.
  Zebulonba bú de bú,
  ha zárva a kertkapu!
  Készítsd fel rá szívedet:
  Zebulon hû de szeret!
  Megszereted Zebulont,
  s két szívnél már semmi gond!

  Elmosolyodott a leány. Ki lehet az a Zebulon? Talán maga a róka.. No, gondolta, róka felesége mégsem akarok lenni, még ha ilyen versíró tehetség is!

  A zenélõ, daloló csiga azonban többször is megmosolyogtatta a leányt.

  Egy hét múlva megint beállított hozzá a róka, Csereberés Csirkeszeretõ Sámuel. Így szólt:
  - Zebulon üdvözletét hozom, cserébe csak egy kövér kacsát kérek. Tisztességes cserebere: egy üdvözlet, egy kacsa.

  A leány nevetett, ami már régóta nem volt szokása:
  - Egy üdvözletért egy kövér kacsa lenyomja a kacsás oldalon a mérleg nyelvét. Ám kapsz egy mesebeli számot, a hármast. Tojásban. Mit szeretnél: három tojást lágy tojásként, fõtt tojásként, vagy rántottában?

  Hát nem vagy valami bõkezû, te leány! - fanyalgott a róka. Mégis, jó, legyen rántotta, de metélj bele sonka-, és szalonnadarabkákat! Sokat!

  Elkészült a rántotta, a róka befalta. Utána így szólt:
  - No, itt hagyom ezt a verebet, csiripeljen neked errõl-arról! Nem én készítettem, én a versemet tettem bele, mert költõ vagyok. A csigában levõ alkotás mint tetszett?

  - Babérkoszorút érdemelnél érte! - mosolygott a leány.

  A róka nem babérra, hanem kacsára vágyott, ezért, kissé morgolódón, elment.

  A leány kezébe vette a madarat, ügyes alkotás volt, amikor hozzáért a csõréhez, rákezdte:
  - Csiricsõri dalocska. Szövegét írta Csereberés Csirkeszeretõ Sámuel, zenéjét szerezte Nagyonfüles Furaföldi Manólaki Bertalan.

  A róka írta versike így hangzott:

  Csiripelik verebek:
  a Zebulon de szeret!
  Neked, - mivel úgy szeret! -
  dobbal is fog verebet!
  Verébcsõrrel dobolom:
  hozd el boldog holnapom!
  A szívtettben kettõs té,
  az a holnap kettõnké..
  Nyisd ki szíved ajtaját:
  legény jön, aki imád!

  Naponta többször is meghallgatta a verébnótát Rozália, jókedvre hangolta. Ki lehet az a Zebulon?

  Egy újabb hét ment el, magával vitte mind a hét fejét. Megint megjelent a róka,
  így szólt:
  - Ismét üdvözletet hoztam Zebulontól. Legyen cserebere! Én átadom az üdvözletet, te meg átadsz nekem egy libát. Liba kell, a te libád, hiba nem, a te hibád! Ide a libával, ördögbe a hibával!

  - No, most már kissé túl követelõdzõ vagy, te róka! - jelentette ki a leány. Ám olyan kíváncsi lettem erre a Zebulonra, hogy megadom a libát, ha elárulod: ki is az a Zebulon?

  - Nem árulhatom el, mert megtiltotta Zebulon. Ám add ide a libát, én meg odaadom cserébe ezt a mogyorós pelét. Aki ilyen pelét lel, annak e pele felel! Ha nem is mindenre, egy kérdésre biztosan.

  Elvitte a róka a szép fehér tollú libát, de otthagyta a csinos kis pelét. Ez is csak érdekes kinézetû szerkezet volt, bár nagyon élethû, csillogó szemekkel, tudós, mogyoró szeretõ pofikával. Rozália hozzáért a pele orrához, hát a kis figura máris rákezdte:
  Pilipalis peledal. Szövegét írta Csereberés Csirkeszeretõ Sámuel, zenéjét szerezte Nagyonfüles Furaföldi Manólaki Bertalan.

  Nem titkolja e pele:
  szíved legényt lelhet-e?
  Tyúkod, kacsád, s a libád,
  kinek szoktad adni át?
  Értük ki az, ki fizet?
  Õ kéri most a szíved!
  Lesz-e cserebere bál?
  Legényszívet ki kínál?
  Leányszívet, lehet, kap?
  Igen? Hát száz csókot ad!

  Elkezdett hevesen dobogni Rozália szíve. Hû! Hát az a szerény, kedves, csinos legény lett szerelmes belé, aki neki is nagyon tetszett mindig, amikor átvette tõle, és kifizette a városba vitt tyúkokat, kacsákat, libákat? Õ azt hitte: ilyen legénynek csak városi leány kell, olyan vadonban felnõtt teremtés, mint õ, sohasem..

  Hamarosan megjelent a róka a kapunál. Rozália izgatottan kiáltotta neki:
  - Válassz magadnak tyúkot, kacsát vagy libát! Cserébe annyit kérek: vidd el ezt a versikés levelet Zebulonnak. Én írtam, mert úgy sejtem, szereti a verseket is ez az ezermester!

  A rókának átadott versike így hangzott:

  Zebulon legény! Kérdezem:
  tényleg megkéred a kezem?
  Ha igen, - szívem átadom,
  de fontold meg, mert a vadon
  talán unalmas is lehet!
  Nem rejt fényes tánctermeket.
  Itt rigófütty száll, - s varjúkár,
  ha õsz, vagy tél már erre jár,
  de, mikor megjön a tavasz,
  fákról fehér szirom havaz,
  alkony pirosa vár, ragyog,
  s ámuló szívben csillagok
  megjelennek. E táj nekem
  kedves, eddigi életem
  örömét, búját hozza szél,
  s a fenyõerdõ szélinél,
  ha hajnalpír már ott dereng, -
  szívem érzi a végtelent!

  A róka végigolvasta a verset, gúnyosan elhúzta a száját:
  - Hát, elsõ versnek olvastam már ennél gyengébben sikerültet is! Ne búsulj, mégsem: nem lehet mindenki olyan nagy költõ, mint becses személyem, Csereberés Csirkeszeretõ Sámuel!

  Rozália tréfásan a róka fejére hullatott néhány, babfõzelékbe szánt babérlevelet.

  A következõ nap hajnalán azonban nem csak a hajnalpír derengett fel, hanem a boldogság is. Hatalmas szekéren, amit két ló húzott, megérkezett Zebulon, azaz teljes nevén Tudósföldi Zebulon, a gazdag városi baromfikereskedõ fia, kis szerkezetek kitalálója, ezermestere. Megtörtént a táncos, hejehujás lakodalom, és Zebulon végleg Rozália házába költözött. A mézeshetek után is boldogan éltek, három gyermekük született. Zebulon kicsit sem vágyott vissza a városba, annyira szerette feleségét, gyermekeit, meg az õket körülvevõ természetet.

  A róka, Csereberés Csirkeszeretõ Sámuel, a pár mézeshetei alatt kicsit méltatlankodott, mert Zebulont annyira lekötötte bájos felesége, hogy Sámuel verseire nem fordított kellõ figyelmet. Ekkor írta a róka ezeket a keserû sorokat:

  A gazdám most boldog.
  Vigye el a bulldog!
  Míg falom a libát,
  lantot a bú kirág.
  Jó, csókolja nejét, -
  de jóból is elég!
  Mondtam neki, nyersen:
  hallgasd inkább versem!
  Mondtam, de hiába.
  Lantom bú kirágja..

  Késõbb azonban az élet a hegyen is visszatért a régi kerékvágásba, és a lompos farkú költõ megvigasztalódott, mert egyik, bár kissé hosszúra sikeredett, verséért még zsírban fürdõ libamájat is kapott az asszonnyá lett Rozáliától. Ebbõl idézem:

  Gazdasszonyom! Konyhák vitéze!
  Fazekak, tálak kontyos éke!
  Ha sütsz, fõzöl, szívem már várja:
  - Mily remekmû kerül a tálba?
  Nincs Asszony, ki fölébed nõne,
  étkek koronás királynõje!

  Amikor Nagyonfüles Furaföldi Manólaki Bertalan manó és egyúttal zeneszerzõ is a vadonba költözött, dallam is társult a róka utóbbi verséhez. Ha valaki megnyomta az ökölnyi kis konyhamalac orrát, hát rögtön beindult a figurában levõ gépezet. Persze, a tiszteletdíjért is mindjárt jelentkeztek, mindketten: Csereberés Csirkeszeretõ Sámuel és Nagyonfüles Furaföldi Manólaki Bertalan.

  Egy dolog azonban nem derült ki sohasem: kitõl tanult meg a róka beszélni?

  Ám ha egy történetben minden szereplõ arca, pofikája felderül, az is megengedhetõ, hogy valami ne derüljön ki. A sok derû mellett egy ilyen ki nem derülés még igen messze van a borútól!

  Lelkes Miklós (2013)


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Egy halfajta lett a világ legcsúnyább állata

  Egy halfajta lett a világ legcsúnyább állataEgy nagy rózsaszín zselé, amely magatehetetlenül sodródik az áramlatokkal és nem tesz mást, csak eszik. Valójában egy halról van szó, és nyugodtan nevezhetjük a világ lustájának is. Sikeresen lezárult a legcsúnyább állat kiválasztására kiírt szavazás. A győztes pedig egy hal, a magyar névvel egyelőre nem rendelkező blobfish. A szépség és rondaság fogalma természetesen relatív, és amiért emberi szemmel végtelenül visszataszítónak látjuk, valójában egy ügyes túlélési stratégia. A blobfish Ausztrália és Tasmánia közelében 600-1200 méteres mélységben él.

 • Megfejtették az egyetlen albínó gorilla titkát

  Megfejtették az egyetlen albínó gorilla titkátMegfejtették a világ egyetlen ismert albínó gorillájának a titkát: a tíz éve elpusztult hím állat a szülei közötti vérfertőzésnek köszönhette fehér bundáját és bőrének világos árnyalatát. Míg élt, Hópehely volt a világ legismertebb gorillája, címlapokon szerepelt a világsajtóban. A Pompeu Fabra Egyetem, valamint a CSIC kutatóintézet szakemberei szerint Hópehely (Copito de Nieve) szülei szoros rokonságban voltak egymással. A vizsgálatok szerint mindketten hordozói voltak annak a genetikai mutációnak, amely az embereknél is albinizmushoz vezethet.

 • Tüzelõ macskák: magukra gyújtották a házat

  Chattanooga - Macskák gyújtottak magukra egy családi házat az Egyesült Államokban - nem szándékosan.

  Összesen tíz cicát találtak az automatikus riasztásra kivonult tûzoltók az épületben, embert viszont egyet sem.

 • Szarvasmentés fagyós folyóból - videóval

  Szarvasmentés fagyós folyóból - videóvalLégpárnás kis járművel mentette meg a jégre szaladt gidákat James. Az Albert Lea befagyott vízéről nem tudtak volna maguktól lejönni, valószínűleg egy életre megtanulta a két szarvas, hogy télen nem futunk a tóra. A mentés egyszerűnek tűnt, de mégsem volt az: a szerencsétlen megriadt vadállatokat a jégpárnás járművel közelítették meg, majd kötelet kötöttek a csúszkáló testük rögzítésére. Ezután kíméletesen a patáik fölött megkötötték a lábukon a kötelet és a légpárnás járművel lassan - lassan a part felé indultak. Az akció sikeresen végződött, az állatok megmenekültek!

 • Guinness-rekord lesz a harmadára fogyott hízó?

  Peking - Guinness-rekordernek terjesztették elõ Kínában azt a disznót, amely a harmadára fogyott le a május 12-i földrengés miatt, mivel 36 napon át jószerivel csak faszenet evett és esõvizet ivott.

  A sertést egy múzeum fogadta be, amely azt ígéri, hogy élete végéig gondját viseli az állatnak. Az élethossziglan nem disznóvágásig értendõ, hanem a disznó természetes kimúlásáig.

 • Csodálatos barátság a dobermann és a 3 éves kislány között

  Csodálatos barátság a dobermann és a 3 éves kislány közöttA hároméves Siena és kétéves dobermann kutyája, Buddha elválaszthatatlan barátok. Siena édesanyja, Tara szerint a kutya rögtön kiválasztotta a családból első számú gazdijának Sienát, és az imádnivaló páros azóta minden percet együtt tölt és mindent együtt csinál a legnagyobb egyetértésben. Imádnak együtt játszani, futkározni, pancsolni és összebújva szundikálni. Az édesanya csodás képeken örökíti meg Siena és Buddha szívmelengető barátságát. Íme néhány elbűvölő kép Siena és Buddha különleges kapcsolatáról!

 • Tiszta középkor: lándzsával mészárolták le õket!

  Középkori módszerrel: hurokkal, lándzsával ejtették el a vadat kazári orvvadászok; állatkínzásért is felelniük kell.

 • Macskát mentettek a tûzoltók

  Macskát mentettek a karcagi tûzoltók. Az állat két ház között egy alig 30 centiméter széles, több méter mély aknába esett. A tûzoltókat a ház lakói riasztották még hétfõn este, a macska akkor már több napja szenvedett az házfalak közé rekedve. A tûzoltók elõször a tetõn át próbálták meg kimenteni a pórul járt állatot, ez azonban nem sikerült, így végül lyukat fúrtak a házfalba.

 • Megvadult kutyát lõttek le Újfehértón

  Rendõrök lõttek le egy megvadult kutyát még vasárnap Újfehértón, az állat rátámadt ugyanis két felnõttre, majd a kihívott járõrökre is, akik végül három lövéssel tudták csak ártalmatlanná tenni a kóbor ebet – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fõkapitányság sajtószóvivõje hétfõn az MTI-vel.

 • Vizesárokba fulladt egy csimpánz a veszprémi állatkertben

  Vizesárokba fulladt a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark 11 éves nõstény csimpánza, Ghafula.

 • Heringbõl készült fagyit kapott a jegesmaci

  Nyíregyháza - Heringfagyival kedveskedik a Nyíregyházi Állatpark Ooteknek és Spoonkynak, a két jegesmedvének. Nincs tehát gondjuk a közel nyolcmázsás fehér mackóknak a tikkasztó hõségben, 400 köbméteres üvegfalú medencéjükben vígan lubickolnak.

 • Baromfiürülékbõl lesz gáz- és villamos energia

  Az USA Illinois államában, Des Plainesben mûködõ Gas Technology Institute (GIT) kifejlesztett egy olyan szilárd-oxid tüzelõanyag-cellás berendezést, amely a csirkeürüléket gázzá és villamos energiává alakítja át - adta hírül a cég a közelmúltban. A fejlesztés célja az volt, hogy környezetbarát megoldást találjanak a csirkeürülék elhelyezésére, amelybõl az Egyesült Államokban évente több milliárd kilogramm termelõdik. Az ürülék nagy részét jelenleg trágyaként hasznosítják, illetve mezõkön terítik szét, ahol foszfátok és egyéb szennyezõanyagok mosódnak be a talajvízbe.

 • A korábban gondoltnál sokkal színesebb az élet az óceánokban

  Sok eddig nem ismert életformát azonosították nemzetközi összefogásban tudósok a világ minden tájáról a tíz éven át tartó "tengeri népszámlálás" során a világ tengereiben.

 • Állatok Világnapja - Ivartalanítási kampány

  Idén is a Magyar Újságírók Országos Szövetségének székháza adott otthont az állatvédõ szervezetek Állatok Világnapja alkalmából tartott, immár hagyományosnak tekinthetõ sajtótájékoztatójának. Az idei év témája a Magyar Állatvédõk Országos Szervezete által létrehozott Ivartalanítási Alap és a hozzá kapcsolódó országos kampány, ami a szemléletformálást hivatott elõsegíteni.

 • Elköltöztetik a bécsi galambokat

  Fogamzásgátló és sólymok helyett állatbarát megoldással harcol a népes galambpopuláció ellen Bécs. Összkomfortos dúcokba költöztetik a madarakat, tojásaikat pedig mûanyagra cserélik.

 • Bálint nagyon boldog! Itt a menyasszony!

  A pécsi állatkertben a vizilópár egy héten belül ismerkedhet meg egymással testközelbõl. A menyasszony Lengyelországból érkezett. Kamionnal hozták, daruval emelték be a medencébe. A másfél tonnás ara miatt új, százhetven köbméteres medencét és kifutót is építettek a a vizilovaknak. Ágnes kamionnal érkezett. A másfél tonnás állat Katowicébõl, Lengyelországból jött.

 • Bûnüldözésimánia-hiány miatt nyugdíjazott rendõrkutya

  Buster, a kétéves német juhász 14 hetes kiképzési kurzusának elején még jó tanulónak bizonyult, ígéretes növendéknek tûnt, de idõvel márt nem nagyon igyekezett. Az igazi gondok azonban akkor mutatkoztak meg, amikor munkára fogták: vagy egyáltalán nem érdekelték a bûnözõk, vagy barátkozni kezdett velük, sõt, akadt olyan, akibe egyenesen "beleszeretett". Utóbbi eset éjszaka történt, egy családi ház kertjében a bokrokban bújt el a körözött személy.

 • Vizilovat kínoz az állatkert?

  Vízilókínzással vádolja egy Vancouver közelében lévõ állatkert igazgatóságát a kanadai állatvédõ társaság, mert magánmedencében, egyedül tartja Hazina nevû, az országban valóságos sztárrá vált, 450 kilós állatot. "Még a börtönök rabjai sem töltik egyedül az életüket egy cellában" - tiltakozott Eileen Drever, az állatvédõk szóvivõje, és Brit-Kolumbia államügyésze vádat is emelt a kert vezetõi ellen.

 • Táncoló talpak (Happy Feet)

  Színes mb. ausztrál-amerikai animációs film, 108 p., 2006

  A császárpingvinek hazájában, az Antarktisz közepén senki vagy, ha nem tudsz énekelni. Ez elég rossz hír Totyinak, aki legfeljebb azzal válhatna híressé, hogy a világ legrosszabb énekese. Táncra született, méghozzá a saját ritmusára járt táncra - vagyis szteppre. A kis pingvin szülei szerint szívhez szóló dal nélkül Totyi sosem élhet boldog szerelemben. A kis pingvint kiközösítik...

 • A család kutyája mentette meg a 3 éves kislány életét

  A család kutyája mentette meg az életét annak a hároméves lengyel kislánynak, akire egy mocsárban találtak rá. Czarus egész éjjel a testével melegítette a csuromvizes Juliát.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása