2024.04.18. - Andrea, Ilma

Egy spániel kapta az állati bátorság legrangosabb brit érdemérmét

Ismét kutya, egy spániel kapta az állati bátorság legrangosabb brit érdemérmét, a Dickin Medalt. A megtiszteltetést nem érte meg, belepusztult gazdája halála miatti bánatába Afganisztánban.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A posztumusz kitüntetés jelképes átadásának ünnepsége csütörtökön volt egy londoni laktanyában, a tiszteletadó rendezvényen katonákon kívül kutyák is részt vettek. A díjazottnak Theo volt a neve, feladata pedig robbanószerkezetek kiszimatolása.

Liam Tasker tizedessel dolgozott együtt, a páros elválaszthatatlan volt, mígnem a férfi tavaly március elsején tûzharcba került afgán felkelõkkel és halálos sebet kapott. A kutyával pár órával késõbb stressz okozta gutaütés végzett. Tetemét gazdája holttestével együtt ugyanazon a katonai repülõn szállították vissza Nagy-Britanniába.

Theo kimagaslóan jól szolgált, 14 aknát fedezett fel, amivel még mindig õ tartja a kategóriában a kutyák eredményességi csúcsát.

Theo a 28., az alapítóról, Maria Dickinrõl elnevezett díjjal kitüntetett kutya. A kitüntetést 1943 óta adják. Kapták már postagalambok, lovak és egy macska is. Utóbbi egy brit hadihajón szolgált, ellenségei a patkányok voltak. Remekül pusztította õket még azután is, hogy repesztalálat érte a Jangce folyón 1949-ben.

Bár visszatért brit földre a hajó legénységével együtt, pár héttel kitüntetése "átvétele" elõtt kimúlt, így õ is posztumusz kapta a Dickin Medalt, akárcsak Theo.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra