2024.03.29. - Auguszta

Új módszerrel figyelik meg a világ legnagyobb állatát

Új akusztikus szondákat mutattak be Sydney-ben a kékbálnákkal foglalkozó nemzetközi kutatási programban részt vevõ ausztrál tudósok: az eszközzel több száz kilométeres távolságból meg lehet állapítani a cetfélék tartózkodási helyét. Ausztrál óceánkutatók és zoológusok január és március között tesztelték a szondákat kékbálnák nyomait kutatva az antarktiszi vizeken.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A tudósok az Ausztrália déli része és Tasmánia közötti Bass-szorosban helyezték el a szondák hálózatát, amelyekkel valós idõben tudják fogni a tengeri emlõsök által alacsony frekvencián kibocsátott hangokat.

"A kékbálnák a föld legnagyobb állatai, hosszuk a 31 métert is elérheti, de nagyon nehéz meghatározni a helyüket az óceánban, és nagyon keveset tudunk róluk" – mondta a kutatócsoport vezetõje, Mike Double.

"Igen hatékonynak bizonyult az alacsony frekvenciájú hangok több száz kilométeres távolságról történõ fogására a passzív akusztikus követési rendszer, amelynek segítségével javulnak az esélyeink a helymeghatározására" – mondta a kutató.

A tudósok több mint 500 órányi hangfelvételt készítettek, 20 ezer bálnahangot vettek fel. Lokalizálásuk után rendszeresen fényképezik a bálnákat, és szövetmintát is vesznek tõlük azonosítás céljából.

Az ausztrál kutatók munkája alapján indul 2013 januárjában a Déli-óceánon egy bálnakutató partnerség (SORP) program, amelyben argentin, brazil, chilei, francia, német, új-zélandi, norvég, dél-afrikai és amerikai tudósok vesznek részt.

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) égisze alatt mûködõ SORP célja a Déli-óceánban élõ, a XX. században a halászat által megtizedelt bálnapopuláció megóvásának biztosítása. A múlt században mindegy 250 ezer bálnát szigonyoztak meg, és napjainkra már csak mintegy 10 ezer egyed maradt.

A SORP program kiterjed a púpos bálnára, a közönséges barázdásbálnára, a déli csukabálnára, a déli simabálnára, az ámbráscetre és a kardszárnyú delfinre is.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra