rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Rajzos üzenetekkel a klímaváltozás ellen

 • Share on Tumblr

  Klíma-korzó

  November végén a világ kormányai Kanadában hivatalos tárgyalásokat kezdenek az éghajlatváltozás elleni küzdelemrõl. A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) a Föld Barátai Európa Klíma-korzó kampánya keretében festett és szöveges üzenetekkel szeretné cselekvésre sarkallani a tárgyaló delegációkat.

  Éghajlatunkat katasztrofális változások fenyegetik, mert túl sok energiát használunk és pazarlunk el, üvegházhatású gázokkal szennyezve a légkört, melyek bolygónk felmelegedését okozzák. A „Klíma-korzó” hazai kampányának (részleteket lásd a www.mtvsz.hu honlapon) szervezõi eddig a kapolcsi fesztiválon, valamint a Sziget Fesztiválon gyûjtötték a 40x40 cm-es fa "járólapokra" festett, írt üzeneteket, melyekbõl majd a montreáli ENSZ klímakonferencia idején egy hatalmas sétányt (Klíma-korzót) fognak felépíteni a konferenciaközpont közelében. A tervek szerint az Európa-szerte összegyûjtött "járólapokat" október közepén Luxemburgban is közszemlére bocsájtják az EU környezetvédelmi minisztereinek találkozójakor.

  Követelj valódi lépéseket!

  Európa minden részérõl emberek ezrei küldenek üzenetet Montrealba.
  Járulj hozzá Te is saját üzeneteddel: mondandódat fesd/írd fel egy járólapra!

  Lehetõség van az utcai akcióktól függetlenül is gyûjteni az üzeneteket. Aki vállalja, hogy saját baráti körében, szervezetében vagy iskolai csoportokban összegyûjt néhány tucat festett vagy szöveges, éghajlatváltozással kapcsolatos üzenetet, azok számára - elõzetes egyeztetés után - az MTVSZ irodában, vagy valamelyik nagyobb vidéki tagszervezetüknél biztosítanak méretre szabott "járólapokat". Hogy ezeket a rajzos üzeneteket idõben el tudják juttatni Brüsszelbe (majd Luxemburgba és végül Montrealba), a szervezõk szeretnék, ha szeptember 15-ig beérkeznének az MTVSZ-hez. Ha valaki már szept. 9-ig eljuttatja hozzájuk a "járólapokat", akkor azok a magyarországi utcai akciónapokon (elõreláthatólag Gyõr, Veszprém, Budapest, Debrecen, Nyíregyháza) is felhasználásra kerülnek. Aki házilag akar "járólapokat" készíteni a Klíma-korzóhoz, akkor lehetõleg 3 mm vastag, 40x40 cm-es falemezekre (pl. farostlemez) fesse az üzenetét.

  Szintén a tervek szerint szeptemberben egy országos akcióhét során további festett üzeneteket szeretnének összegyûjteni több vidéki és budapesti helyszínen. A szeptemberi akciót a Karbon Dinoszaurusz jelenléte színesíti majd.

  A kampányról és az eddig elkészült „járólapokról” színes képek és információk a következõ honlapon tekinthetõk meg: http://www.mtvsz.hu/kepgaleria.shtml

  További információ: Fidrich Róbert, tel: 216-7297, drótlevél: fidusz@mtvsz.hu

  Háttér
  Az éghajlatváltozás valóság!

  Az éghajlatváltozás a legnagyobb fenyegetés amivel bolygónk szembenéz. A szén, az olaj és a gáz elégetése, valamint az intenzív, nagyüzemi mezõgazdaság és az erdõk tarra vágása az üvegházhatású gázok légköri felhalmozódását okozza, s ennek következtében bolygónk felmelegszik.

  A bekövetkezõ éghajlatváltozás hatása pusztító erejû lesz. Ha bolygónk átlagos hõmérséklete megnõ, azzal együtt növekedni fog a szélsõséges idõjárási események, mint az áradások, viharok, hõhullámok, földcsuszamlások, szárazság intenzitása és gyakorisága. Mindez elsõsorban a fejlõdõ országokat fogja sújtani, de Európa is szenvedni fog ezektõl a folyamatoktól. A 2003-as hõhullám vagy a közép-európai árvizek néhány évtizeden belül mindennapossá válhatnak.

  Jól ismert, hogy mit kell tennünk a válság megakadályozásáért: jelentõs mértékben csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását; több energiát kell elõállítanunk a nap, a szél és a biomassza felhasználásával mint szén, olaj vagy gáz elégetésével; hatékonyabban kell megtermelni és felhasználni az energiát.

  A következõ ENSZ klímakonferencián a kormányoknak meg kell egyezniük az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentéséhez szükséges lépésekben. A világ már nem tud tovább várni: az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének jelentése szerint évente 150 ezer ember hal meg az éghajlatváltozás következtében. Megdöbbentõ számok, amelyek csak növekedni fognak, kivéve, ha csökkentjük a piszkos energia felhasználását!

  Néhány ötlet az üzenetek szövegeihez:

  80 kibocsátás-csökkentést 2050-re!
  Védd a klímát: válaszd a visszaválthatót!
  Védd a klímát: válaszd a helyi termékeket!
  Védd a klímát: ne vásárolj szemetet!
  Autópályák helyett kerékpárutakat!
  Ne legyél fosszília: lépj fel az éghajlatváltozással szemben!
  STOP E$$O!
  Viharok, árvíz, Bush!
  Vissza az évszakokat!
  Fapados repülõjáratok helyett erdõket!
  Az autó súlyosan károsítja bolygónk éghajlatát!
  A repülõgép súlyosan károsítja bolygónk éghajlatát!
  Olaj helyett megújuló energiaforrásokat!


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Osztrák macska is elkapta a kórt

  Három, grazi menhelyen élõ macskában mutatták ki a madárinfluenza halálos kórokozóját. Az állatok fertõzött madarakkal érintkezhettek.

 • Az elefánt jobb számtanból, mint az ember

  London - Az elefánt jobban számol, mint az ember - állítják japán kutatók.

  Az eredményhez az állatok szeme láttára két vödörbe almákat ejtettek, nem egészen ugyanannyit mindegyikbe, azután választásra bírták az elefántokat: el kellett találniuk, hogy melyik vödörben van több több alma, majd többször a vödrök mellé is ejtettek néhány gyümölcsöt és megint választattak az állatokkal vödröt.

 • Hangtompított tyúk

  Ticino - Öt évnyi perlekedés után hangszigetelt dobozba kell zárnia minden éjszakára tyúkját egy férfinak egy svájci faluban szomszédai nyugalma végett.

 • Labrador Retriever

  Leírása: Masszív, erõteljes, rusztikus megjelenésû, közepes termetû kutya. Koponyája széles, állkapcsa erõteljes. Szeme sötétbarna. Füle lelóg. Háta egyenes, fara kissé csapott, mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott. Végtagjai párhuzamosak, egyenesek, jó csontozatúak. Fara közepes hosszúságú, a hegye felé elvékonyodik, többnyire majdnem vízszintesen tartja. Szõrzete rövid, sûrû, zárt. Bundája legtöbbször egyszínû fekete vagy sárga, olykor barna. Eredete: Nem túl régi fajta; az 1800-as évek eleje óta ismerik.

 • Az uszkár eredete

  Az uszkár származását illetõen számos teória látott napvilágot, s a szakértõk véleménye nem egyezik e századok óta ismert kutyafajta eredetét illetõen. A zûrzavart csak fokozza, hogy már görög és római vázákon, dombormûveken ábrázoltak gyapjas szõrzetû kutyákat, s az oroszlános nyírásmód is évszázadok óta létezik, így sokan hajlamosak a legõsibb fajták közé sorolni az uszkárt, s a régi ábrázolásokon látható kutyákat a fajta közvetlen elõdeinek kikiáltani.

 • Póni és zebra szaladgált New York utcáin

  A szürreális szerdai jelenetet az állatokat lasszóval üldözõk színezték.

 • Fennakadást okozott az ijedt kenguru

  Az ausztráliai Melbourne-ben egy eltévedt kenguru okozott felfordulást.

  A jószág rémülve kereste a hazafelé vezetõ utat. Az állatmentõk és a rendõrök csak sokadik próbálkozásra tudták kézrekeríteni az ijedt állatot. A melbourne-i rendõrök gyakorolott állatmentõk segítségét kérték a kétségbeesett jószág kézrekerítésére. A terv egyszerû volt, a kivitelezés annál nehezebb. A kenguru nem adta könnyen magát, felöklelt egy rendõrtisztet, majd feldöntött egy nézelõdõ kisgyermeket.

 • Ragadozómadár-számlálás Dél-Hevesben

  Összesen 102 ragadozó madarat figyeltek meg a Bükki Nemzeti Park (BNP) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai Dél-Hevesben, az úgynevezett sasszámlálás alkalmával - adja hírül honlapján a BNP.

 • Macskahosszrekord

  Egyetlen milliméter híján 124 centis a világ leghosszabb macskája. Stewie a neve, amerikai, ötéves, a nevadai Renóban él és Guinness-rekordot döntött.

 • Nehezen születik meg az állatvédelmi törvény

  Még nem tudni, hogy az állatoknak lesz-e nyugodt életük Romániában, mivel a parlament még mindig dolgozik a végleges állatvédelmi törvény megalkotásán, eközben pedig a sajtó egyre több olyan esetrõl ír, amelyben embertelenül bánnak a négylábúakkal. A honatyák már elfogadták az állatvédelmi törvény egy változatát, Traian Basescu államfõ ki is hirdette, de a jogszabály "koraszülöttnek" bizonyult, ország-világ bírálja, ezért a parlament már nagyban dolgozik az új törvényen.

 • Különös lényt vetett partra a víz Új-Zélandnál

  Különös lényt vetett partra a víz Új-ZélandnálCsak a feje maradt meg annak az állatnak, amelyet egy vihar után sodort partra a víz az új-zélandi Plenty-öbölben. A hivatalos meghatározása még folyamatban van, de egy szakértő szerint egy gyilkos bálna teteme lehet. A körülbelül 9 méteres, hatalmas fogakkal rendelkező tetemre Elizabeth Ann talált rá Pukehina Beach-en. Az oszladozó maradványok nagy részét homok fedte, és csak az állat koponyája maradt meg többé-kevésbé épségben. A megtaláló szerint a rejtélyes élőlényt valószínűleg valami megtámadhatta a tengerben.

 • Varangytömeggyilkos nap Ausztráliában

  Sydney - Varangygyilkoló napot tartottak vasárnap Ausztráliában: a gyûlölt mérges békákat irtották emberek nagy lelkesen.

  Több százan csaptak fel békahóhérnak Queensland államban. A varangyölés öt helyszínen folyt és díjakért, azaz egyúttal verseny volt. Az "emberes" - 20 centire is megnövõ - békák részérõl több ezres a vasárnapi veszteséglista - ami azonban csak csepp a tengerben, mivel több millióra tehetõ teljes létszámuk. A hét végén megöltek közül a legnagyobb varangy 29 dekás volt.

 • Saját disznói támadtak egy állatgondozóra

  Disznók jutattak kórházba egy állatgondozót Nagy-Britanniában, házi sertések, nem vaddisznók. Az 51 éves férfi elcsúszott az ólban, mire rátámadt egy anyakoca, azután pedig egész falkányi sertés.

 • Méhek miatt vált kocsija foglyává egy rendõr

  Három órán át ostromolt 50 ezer méh az Egyesült Államokban egy rendõrt, aki kocsijában fohászkodott, hogy a dühös rovarok ne tudjanak bejutni hozzá.

 • IQ-tesztkönyv kutyáknak

  Nincs kutyagazdi, aki ne lenne meggyõzõdve arról, hogy négylábú cimborája a legokosabb a világon.

  Azonban olyan gazdi is kevés akad, aki ne lenne kíváncsi arra, mégis mennyire okos, intelligens a kutyája.

  E kíváncsiság kielégítésére íródott ez a kis kötet.

  A szerzõ túlzott tudományos kotnyeleskedés nélkül, mégis alaposan és olykor humorral fûszerezve járja körbe a kutya-IQ tematikát.

 • Egészben nyelte le a piton egy ausztrál család kutyáját

  Venom Zoo által közzétett felvételen egy ötméteres piton nyel le egy kiskutyát az ausztráliai Queensland állambeli Kurandában 2008. február 25-én. A piton elõzõleg napokig a kutya körül settenkedett, mire végül becserkészte, és a jelenlévõ gyermekek rettenetére az állatot egészben bekapta és lenyelte.

 • Mesterséges megtermékenyítési program elefántoknak Thaiföldön

  Bangkok - A világ elsõ mélyhûtött spermából származó elefántborjának születése szeptemberben várható Thaiföldön a helyi szakemberek által kidolgozott mesterséges megtermékenyítési program keretében.

 • Nyilvántartásba veszik az olasz macskákat

  Mikrochipes állatmegjelölési rendszert vezettek be Olaszországban a macskák számára. A cicák a kedvencei az olasz családoknak: a közel hét és fél millió macska vezeti a háziállatok rangsorát.

 • Milliós károkat okoznak a mezei nyulak

  Az állatok évrõl évre egyre nagyobb területeken pusztítják az olajos növényeket. A vadászok ezért nagy örömmel lõdözik õket az erdõkben...

  Egyre veszélyesebbek a mezei nyulak. Nem az emberre, hanem a termésre. Évrõl évre egyre nagyobb területeken pusztítják az olajos növényeket. A kárt a helyi vadásztársaságoknak kell megtéríteniük, ám az egyre drágább terményeket nem tudják kifizetni. A békési vadászok szerint a gazdák is felelõsek, mert nekik is védekezni kellene a nyulak ellen.

 • Orvhalászokat fogtak a Holt-Tiszán

  Az orvhalászok nem csak a Tisza-folyón jelennek meg és okoznak hatalmas károkat, hanem a Holt-Tiszán illetve a mesterséges vizeken is. A Tiszai Vízirendészeti Rendõrkapitányság kiemelt feladatként kezeli az élõ és holt vizek állatállományának a védelmét is. A kapitányság a halászati hasznosítókkal és a horgászegyesületekkel közösen végez ellenõrzéseket melyek fõ célja a jogsértõ cselekmények megelõzése, megakadályozása, megszakítása és a cselekmények felderítése – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.