2024.04.25. - Márk

Kiderült: ezért szeretik a kutyák a csontot!

Törzsfejlõdési okok miatt szeretik a kutyák a csontot - derítették ki kolumbiai tudósok, akik kutatási eredményeiket az Ottawában rendezett evolúciós biológiai kongresszuson ismertették.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A Kolumbiai Nemzeti Egyetem kutatói Joao Munoz-Doran vezetésével megalkották a kutyafélék (Canidae) "családfáját", feltérképezve a több mint háromszáz ismert faj közötti rokoni kapcsolatokat - olvasható a BBC hírei között.



"Nagyon különbözõ étrenden élõ fajokat hasonlítottunk össze, majd osztályoztuk. Egyes kutyaféléket a ragadozók közé soroltunk, más fajokat, amelyek étrendjének 70 százalékát hús alkotja, csúcsragadozóként határoztunk meg, és vannak a mindenevõk, amelyek húst és növényeket egyaránt fogyasztanak" - magyarázta Joao Munoz-Doran, hozzátéve, hogy a modern farkasok õsei a csúcsragadozók közé tartoztak.

Ismertetése szerint nyolcmillió évvel ezelõtt álltak össze falkákba a kutyafélék, hogy becserkészhessék a nagyobb testû zsákmányállatokat. A "közösségi" életmód, a csoportos vadászat eredményeként alakult ki a csúcsragadozóknál, ahová a háziasított kutya legközelebbi rokona, a farkas (szürke farkas, Canis lupus) is tartozik, az erõs állkapocsizomzattal és a nagy tépõfogakkal.

"E jellegzetességek kialakulásának közös evolúciós történetét tártuk fel. Nyolcmillió évvel ezelõtt ugyanis, amikor Ázsia, Európa és Észak-Amerika területén kevés volt az erdõség, a nyílt térségekben a közös vadászat volt a célravezetõbb. Egyrészt több szem többet lát, másrészt csak közös erõvel ejthették el a nagyvadakat. Sok-sok nemzedék után a falkában való életmód a kutyafélék külsõ jegyeire is kihatott - sokkal sikeresebbnek bizonyultak a táplálékszerzésben az erõs állkapoccsal, izomzattal és nagy tépõfogakkal rendelkezõ állatok. Sokkal sikeresebbek voltak ezek az elõnyös tulajdonságok átörökítésében is" - jegyezte meg Joao Munoz-Doran.

Hozzátette: az idõk folyamán a farkas csúcsragadozóvá vált, rendkívül erõs állkapcsával óriási harapóerõt fejt ki, akár a jávorszarvas vagy a bölény legvastagabb csontjait is el tudja morzsolni.

Mint a kutató rámutatott, ezért a farkas legközelebbi rokonának, a háziasított kutyának is "nagyon is jó evolúciós oka" van arra, hogy szeresse a csontot.

"Megvan hozzá az 'eszköze' és ezt az íeszköztí használni is akarja" - fogalmazott Joao Munoz-Doran.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra